Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

guacamelee! 2 cover

Guacamelee! 2 review: schitterend vervolg

Guacamelee! was een bijzonder fijne 2D metroidvania action platformer, met focus op Mexico en worstelen. In de sequel Guacamelee! 2 probeert ontwikkelaar DrinkBox Studios de magie te herhalen. Slagen ze erin, of hadden ze beter wat tequilla’s blijven drinken? Geekster zette een luchador-masker op en zocht het voor jullie uit.

Ontwikkelaar: DrinkBox Studios
Uitgever: DrinkBox Studios
Platform: pc, PlayStation 4
Aantal spelers: 1-4
Release: 21 augustus 2018

Reviewcopy op PS4 bekomen via uitgever.


Round 2

Deze keer staat niet enkel Mexico, maar het hele Mexiverse op het spel.

Nadat hij Mexico heeft gered van Calaca in Guacamelee!, wil Juan niets liever dan met zijn vrouw en twee kinderen een rustig leven leiden. Jammer genoeg moet hij al snel weer zijn magisch luchador-masker opzetten en het kwaad bestrijden. Deze keer staat niet enkel Mexico, maar het hele Mexiverse op het spel, want booswicht-van-dienst Salvador bedreigt alle dimensies. Hij wil immers alles en iedereen opofferen om de goddelijke guacamole te kunnen proeven. Het verhaal is een reden om doorheen verschillende gebieden te trekken en een aantal kleurrijke en gekke personages op je af te vuren. De nieuwe personages en bazen zijn best leuk, maar Salvador zelf is niet zo interessant. Toch is het geheel charmant en net zoals bij Guacamelee! is de liefde van Juan voor zijn familie hartverwarmend.

Guacamelee! 2 story
Seems perfectly reasonable.

Nog meer dan zijn voorganger probeert Guacamelee! 2 ook een glimlach op je gezicht te toveren met knotsgekke humor. Of je die kan appreciëren hangt af van hoe goed je kan tegen: woordspelingen, kippen, referenties naar onder meer Zelda, Dark Souls en Metroid, bepaalde uitspraken van Trump over Mexico en zelfs idiote internetmemes. (Bij Geekster zijn we ondertussen wel al wat gewoon. – nvdr) Het is allemaal heel zelfbewust en vol zelfspot gedaan, en meestal lukt het om een beetje grappig te zijn, maar soms zal je toch met je ogen rollen.

Guacamelee! 2 puns
Ja, zo zitten er een paar in de game…

Worsteling naar de top

De gevechten lijken nog steeds op een mix van worstelmatchen en bokswedstrijden.

Je speelt Guacamelee! 2 dan ook niet voor het verhaal, maar voor de schitterende gameplay. Deze 2D metroidvania action platformer-reeks (een hele mondvol) blijft bijzonder fijn om te spelen. De gevechten lijken nog steeds op een mix van worstelmatchen en bokswedstrijden, en zijn chaotischer dan ooit dankzij de nieuwe vaardigheden die je hebt en een aantal nieuwe vijanden. De basis is niet veranderd, wat dus zoals vroeger betekent dat je kan kiezen tussen gewone aanvallen en speciale aanvallen die stamina kosten, en dat geraakt worden resulteert in achteruitvliegen (al dan niet in een instant death zone) en heel even de controle verliezen. Je hebt wel een beetje meer mogelijkheden, zowel als Juan de luchador als Juan de kip.

Guacamelee! 2 fights
Al snel leer je korte metten te maken met je vijanden.

Je krijgt de gevechten snel onder de knie, en dankzij de upgrades die je kan kopen, zal je niet veel gevechten opnieuw moeten proberen. Het upgradesysteem in Guacamelee! 2 geeft je ook de mogelijkheid om via skill trees te kiezen waarin je wil investeren, zoals onder meer in meer HP, krachtigere superaanvallen of efficiëntere vechtbewegingen als kip. Wat je ook kiest, tegen het einde van het spel heb je zeker meer dan genoeg goud verdiend om alle upgrades te kunnen kopen.

Je kan zelf kiezen waarin je investeert.
Je kan zelf kiezen waarin je investeert.

Zeker als je het spel 100% wil uitspelen, zal je als luchador of kip een paar aartsmoeilijke spring-, klim- of vliegmomenten moeten doorkomen.

Op een paar gevechten na, zit de echte moeilijkheid van het tweede spel uit deze reeks nog steeds in de platform-uitdagingen die je overal vindt. Ze zullen je vaak laten vloeken en met de handen in het haar laten zitten. Zeker als je het spel 100% wil uitspelen, zal je als luchador of kip een paar aartsmoeilijke spring-, klim- of vliegmomenten moeten doorkomen, soms met een timer, terwijl dimensies constant veranderen, of in combinatie met een gevecht. Gelukkig zijn er heel veel checkpoints in Guacamelee! 2, maar dit maakt het extra irritant als je voor bepaalde uitdagingen opeens een paar schermen terug gaat wanneer je sterft of het eerste deel van een uitdaging telkens ook opnieuw moet doen wanneer je net faalt voor het tweede deel. Soms zal je je ook afvragen of te pletter storten jouw eigen schuld is, of de schuld van de knoppen die je moet indrukken om bepaalde moves te doen en waarvan je zweert dat je ze correct ingedrukt had. Toch geeft het allemaal een grote hoeveelheid voldoening en is Guacamelee! 2 heel creatief met zijn verschillende uitdagingen. Eén ding is zeker: een 100% speedrun zal indrukwekkend zijn.

Guacamelee! 2 platforming
Dit is nog een gemakkelijke.

Fiesta mexicana

Guacamelee! 2 neemt hetzelfde schitterende level design van zijn voorganger over en is één van de betere metroidvanias die je kan vinden. Overal in de grote levels vol extra paden en shortcuts zijn er geheimen of versperringen waarvoor je later moet terugkeren als mens of kip. Alles doet verder ook nog aan Mexico denken, van de kleur tot de omgevingen en de personages, en het feit dat elk gebied eigenlijk een tweede design heeft (in de wereld van de doden), maakt alles nog indrukwekkender. Eén minpuntje: na een tijdje vind je overal lelijke zwarte instant death traps, die wel functioneel zijn qua gameplay, maar een doorn in het oog zijn in de mooie levels. Ten slotte is de muziek nog steeds heerlijk, mede doordat elk deuntje een alternatieve versie heeft in de wereld van de doden.

Guacamelee! 2 black boxes
Deze lelijke zwarte dingen verpesten het wat.

Guacamelee! 2 bouwt verder op de succesformule van de eerste game, met hier en daar een kleine innovatie. De gevechten zijn nog steeds leuk, de platformuitdagingen soms frustrerend, hier en daar is er een nieuwe vijand, en de volledige vormgeving van het spel is echt schitterend. Je kan de game op je eentje spelen, of maximum met z’n vieren, want Guacamelee! 2 biedt je een ervaring aan die je fijn in couch co-op kan uitproberen. Hoeveel spelers er ook meedoen, de 12 tot 16 uur die je zal nodig hebben om het spel 100% uit te spelen zullen zeer goed gespendeerd zijn.


Interesse in andere 2D metroidvanias of action platformers?

  • Check zeker onze review van Unravel 2.
  • Yves vergeleek Metroid: Samus Returns met het origineel op Game Boy.
  • Jens velde een deskundig oordeel over Cuphead.
  • We blikken ook even terug op Super Metroid.

Muy bien

Guacamelee! 2
4 5 0 1
Guacamelee! 2 doet de reputatie van zijn voorganger alle eer aan met een knotsgekke sfeer, leuke graphics, schitterende muziek en briljante maar uitdagende gameplay.
Guacamelee! 2 doet de reputatie van zijn voorganger alle eer aan met een knotsgekke sfeer, leuke graphics, schitterende muziek en briljante maar uitdagende gameplay.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels