Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

gwent homecoming

Gwent Homecoming: een nieuwe gwente

Na jaren in open bèta stapt Gwent eindelijk uit de schaduw en wordt het een volwaardig kaartspel. Maar niet zonder dat het spel volledig opnieuw uitgedacht en uitgewerkt is geweest. Een nieuw begin. In de tijd dat het spel in bèta vertoefde, heeft het al heel wat veranderingen ondergaan.

Sommige werden niet erg positief onthaald (midwinter update 2017). Het doel was om het spel evenwichtiger te maken. Toch vertrokken steeds meer streamers en spelers. Tijd voor een grote heroriëntatie dus. Die heet Homecoming. Nu wordt het spel volledig opnieuw geïnstalleerd. De ontwerpers zeggen zelf dat ze zich gebaseerd hebben op The Witcher: Wild Hunt. Terug naar de basis.

Stilte voor de storm

In The Witcher was Gwent een kaartspel dat je kunt spelen als side quest. Dat is uiteindelijk zijn eigen leven beginnen leiden. Dit kaartspel was echter helemaal niet geschikt voor een online multiplayer. Daarom is er doorheen de tijd erg veel veranderd. Vele veranderingen werden niet gewaardeerd, bijvoorbeeld gouden kaarten die plots wel gevoelig werden voor aanvallen. Het spel had het dan ook moeilijk om een goede balans te vinden. Regelmatig kwamen er nieuwe updates die kaarten al dan niet opnieuw aanpasten.

Een van de grootste veranderingen: van drie naar twee rijen.

Zo’n zes maanden geleden werden de grote updates stilgelegd. Het kaartspel kreeg een volledige aanpassing waarvoor het hele team aan de slag moest. En het spel liep langzaamaan leeg. Vele streamers verhuisden naar andere (kaart)spellen, en de multiplayer bleef ongemeen rustig. Het spel werd dood verklaard, maar na 6 maand zijn er nog steeds mensen enthousiast. Het team van CDPR hoopt erop dat het spel opnieuw gesmaakt wordt en dat ze nieuwe spelers kunnen aantrekken. De concurrentie is onder andere Artifact, Heartstone en Magic the Gathering Arena (MGA), die erg populair zijn.

Redecoratie en herinrichting voor Gwent

Maar nu komt Gwent dus terug. Een van de grootste veranderingen: van drie naar twee rijen. Het maakt ook een verschil waar je de kaarten legt. Sommige kunnen op beide rijen schade aanrichten, andere op slechts een rij. Tactisch nadenken is dus geen slecht idee. Daarnaast verdwijnen zilveren kaarten en blijven enkel bronzen en gouden kaarten, wat ook zo was in Gwent in The Witcher. Er is ook een provision-systeem waardoor er twee getallen op de kaarten staan waar je rekening mee moet houden. Een heleboel kaarten zijn volledig veranderd wat betreft de manier waarop ze werken tot welke invloed ze uitoefenen op het bord. Zelfs voor spelers die in ranked speelden, zal het aanpassen zijn aan de nieuwe speelstijl.

Gwent Homecoming nieuwe interface
Een groot verschil met hoe we Gwent in het verleden zagen.

De kaarten zelf zien er fantastisch uit. Het artwork is opnieuw ingevuld, en alhoewel ze dezelfde karakters behouden hebben, zijn de kaarten groter en is er meer te zien. Premium kaarten, of te wel bewegende kaarten, zijn daarom nog mooier. De aanvoerder is geen kaart meer maar hij of zij is nu een bewegend 3D-figuurtje dat aan de zijkant van het speelbord staat. Deze heeft ook een mogelijke actie en kan worden ingezet. Het speelbord zelf is ook niet meer de houten plank die het moest voorstellen maar een soort slagveld, aangepast aan de faction waarmee je speelt. Problemen zoals met de coinflip zouden nu opgelost moeten zijn. De muziek van The Witcher blijft behouden, wat fans van het spel nog steeds nostalgisch doet terugdenken.

Nieuwe spelers

Alle spelers die tot nu gespeeld hebben, verliezen hun kaarten niet. Spelers krijgen ook veel waar voor hun (gratis) geld: er zijn veel uitdagingen toegevoegd alsook prijzen die je daarmee kunt winnen. Zowel door genoeg te spelen als door bijvoorbeeld erg goed te worden in je favoriete faction. In het begin kan het moeilijk zijn om een goede strategie uit te werken, maar je wordt steeds beloond. Wanneer je beter bent in het spel kun je ook door winstreaks extra punten verdienen waarmee je voordelen of kaarten kunt krijgen. Dit moet spelers langer geëngageerd en actief houden.

Voor mensen zonder ervaring maar die het spel graag willen uitproberen, is dit het moment om met Gwent te beginnen. Daarnaast brengt CDPR ook Thronebreaker uit. Dit is een StardewValley-achtig spel waarbij Gwent centraal staat. De strijd met de vijand ga je aan via de kaarten. Dit is een singleplayer die 30 uur speelplezier belooft en daarnaast leer je de basics van Gwent kennen.

Op 23 oktober komen zowel Gwent: Homecoming als Thronebreaker uit.

Nu al weten hoe het eruitziet? Op YouTube kun je enkele spelers zien die de PTR gespeeld hebben en daar een sneak peak kregen van wat het spel allemaal kan. Veel gameplezier!

Bekijk het hier.

Thronebreaker vind je ook op Bol.com

Meer info over Gwent vind je op hun website.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels