Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Geekster bezoekt Dinosaurs In The Wild

Het jaar is 1993. Koning Boudewijn is net overleden en de Belgische staat is zonet hervormd. Vijfjarige Jens maakt zich daar echter geen zorgen over, die heeft het veel te druk met zijn dinosaurussen en Ninja Turtles. Op een dag krijg ik het nieuws te horen dat ik voor het eerst naar de bioscoop mag! Samen met mijn tante mag ik naar een film over dinosaurussen gaan kijken! Jurassic Park was net op het grote scherm te zien en op weg om een wereldsensatie te worden. Dat is ook mijn familie niet ontgaan. We gaan op de bewuste dag naar de cinema, en ik hou het ongeveer een uur vol voor de schrik het overneemt en mijn tante besluit om het huilend kind uit de zaal te halen. Als ik het me goed herinner, heb ik het opgegeven toen Donald Gennaro van het toilet gebeten werd door de T-Rex.

Intussen heb ik de film al verschillende keren in zijn geheel gezien, en moet ik amper nog huilen bij die scène. Ik ben nu ook 29, wat oud genoeg is om opnieuw toe te geven dat ik dino’s cool vind. Ook al zijn er talloze films en series die deze reusachtige wezens in beeld brengen, heb ik nooit meer dat gevoel gehad dat ik kreeg bij mijn eerste blik op Jurassic Park. Dat moment waarop realiteit en fictie nog wat door elkaar lopen en je verbeelding soms de vrije loop kan gaan. Zelfs al zijn de recentere Jurassic Worldfilms ongelofelijk cool, ook die hebben dat gevoel nooit teruggebracht bij me.

Do-You-Think-He-Saurus

T-Rex
De T-Rex is wat pluiziger dan de Jurassic World variant.

Onlangs besloot ik om een echt park met dinosaurussen te gaan bezoeken. Geen gekloonde dino’s zoals in de films, we zijn tenslotte 2018. Neen, Dinosaurs in the Wild beloofde om ons terug mee te nemen in de tijd, om de gigantische wezens in hun natuurlijke habitat te gaan bestuderen.

Bij aankomst kregen we eerst wat uitleg. Het bedrijf Chronotex heeft een basis gebouwd, Timebase 67, zo’n 65.000.000 jaar in het verleden, waar het haar chrononauten heen stuurt om dinosaurussen te observeren en bestuderen. Wij zijn bij de eerste ‘gewone mensen’ die de basis mogen bezoeken. Samen met een gids worden we in een voertuig gezet en geteleporteerd naar het verleden.

Life finds a way

Dinosaurs
De researchfaciliteiten liggen vol leuks voor jong en oud.

Hoewel het leuk en onschuldig begint, ligt het in de aard van het beestje dat alles vroeg of laat mis begint te gaan.

Wegens de straling die tijdsreizen veroorzaakt, moeten we een speciale bril opzetten telkens we naar buiten willen kijken, dat is niet anders wanneer de teleportatie gebeurd is en de ramen van ons voertuig voor het eerst open gaan. Meteen worden we omringd door grazende herbivoren, die ons voertuig maar al te interessant vinden. We voelen de schok wanneer één van hen ons een duw probeert te geven, en de angst wanneer die speelse dinosaurussen plots benaderd worden door een groep Tyrannosaurussen en wij moeten maken dat we weg zijn.

Gelukkig weten we nog net op tijd te ontsnappen, en we worden in de Timebase zelf gebracht. Onze sympathieke tour guide gidst ons door allerlei ruimtes. We kunnen het kloppend hart van een enorme dino bestuderen, een afgehakte klauw van een T-Rex, eieren die liggen te broeden, en zelfs een velociraptor-ei dat uitkomt! Hoewel alles leuk en onschuldig begint, ligt het in de aard van het beestje dat alles vroeg of laat mis begint te gaan, en dat doet het! Zonder al te veel weg te geven, zal ik zeggen dat de tweede helft van het evenement een pak spannender was dan de eerste, en dat dit als kind mijn droom zou geweest zijn. Zelfs als volwassene, wanneer het geen makkelijke opdracht is om je ongeloof op te schorten, voelde ik bij momenten toch een beetje spanning passeren en heb ik het grootste deel van de ervaring met een brede grijns op mijn smoel doorgebracht.

Spared no expense

Dinosaurs
Buiten zie je de interactie tussen de herbivoren en carnivoren.

Elke ruimte die je betreedt tijdens Dinosaurs In The Wild is tot in de kleinste details afgewerkt. De onderzoeksruimtes liggen vol met wetenschappelijk materiaal, alle onderdelen van dino’s ogen realistisch, er zijn in vele ruimtes livestreams van de buitenkant van de Timebase te bekijken waar je de dino’s in actie ziet, en in bijna elke ruimte loopt er wel een wetenschapper of andere werknemer van de Timebase die je ervaring zal verrijken.

De instapkost van £30 lijkt wellicht aan de hoge kant, maar rekening houdende dat je er in essentie een toneelstuk van 70 minuten voor krijgt, waar je zelf in mag rondlopen en alles mag aanraken en fotograferen, vind ik het persoonlijk de kost wel waard.

De rondlopende dino’s ogen, met behulp van 3D-brilletjes, bijna echt, en zien er ook uit zoals de moderne wetenschap vermoedt dat ze eruit zagen. Er is dus zeker een educatief aspect aan het evenement, in bepaalde ruimtes kan je lezen over de gewoontes van bepaalde van de dino’s, en de wetenschappers en gidsen die aanwezig zijn, kunnen de meeste van je vragen ook beantwoorden.

Net als een boswandeling…. 65 miljoen jaar geleden

Dinosaurs

Alle twijfel viel bij mij weg toen we in ons voertuig richting de Timebase zaten en er plots zichtbaar een raptor over ons dak wandelde.

In de tour zat genoeg spanning en humor om ons voortdurend geëntertaind te houden. Vaak kwam dat door de dialoog van de acteurs, andere momenten zorgden special effects voor de sensatie. Door een combinatie van geluidseffecten, schokken die door de ruimtes gaan, creatief gebruik van belichting en de realistisch ogende schermen, kan je al snel opgezogen worden in de belevenis.

Dinosaurs in the Wild is een event dat gericht is op kinderen, daar maakten we ons geen enkele illusie over. Toch zagen we dat er in elke groep bezoekers ook een klein groepje jongvolwassenen liep die samen met hun vrienden of partner naar de dino’s kwamen kijken. Alle twijfel viel bij mij weg toen we in ons voertuig richting de Timebase zaten en er plots zichtbaar een raptor over ons dak wandelde. Het event is kindvriendelijk in de zin dat Jurassic Park dat is, en volwassenen zullen er zeker plezier uit kunnen halen.

Momenteel staat Dinosaurs in the Wild in Londen, met plannen om na een bepaalde periode naar verschillende locaties te verhuizen. Wie interesse heeft in een bezoekje en een reis door de tijd kan terecht op de website voor tickets en info.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels