Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Dit vonden wij van E3 2018

Het is weer voorbij. De mooiste tijd van het jaar voor gamers zit er op. De Electronic Entertainment Expo is afgelopen en wij hebben ondertussen rustig de tijd gehad om al het nieuws te kunnen verteren. Dit zijn dan ook de aankondigen en games zie ons zijn bijgebleven.

Yves

Ik moet toegeven dat ik redelijk teleurgesteld ben over E3 dit jaar. Dat heb ik ongetwijfeld vooral aan mezelf te danken, want ondanks het feit dat bijna alle ontwikkelaars en uitgevers het dit jaar vooral op safe speelden had ik gewoon te hoge verwachtingen, vooral wat Nintendo betreft. Nu deze verwachtingen niet zijn waargemaakt blijf ik een beetje met een leeg gevoel achter. Niet helemaal terecht eigenlijk, want ondanks het ontbreken van echt grote verrassingen zijn er toch een heleboel games waar ik bijzonder hard naar uitkijk. Pokémon Let’s Go ziet er heerlijk nostalgisch uit en elk beeld van de game geeft me een warm gevoel vanbinnen. Fire Emblem: Three Houses ziet er super uit en geeft me nostalgische feels naar Path of Radiance op de GameCube. Ik ben niet ‘s werelds grootste Smash Bros.-fan, maar het idee van een ultieme versie op de Switch waar je geleidelijk een gigantisch roster aan personages kan unlocken doet me toch watertanden. Octopath Traveler ziet er nog steeds fantastisch uit, net als Dragon Quest XI (nog zo’n nostalgische game voor mij.)

Wat wel een leuke verrassing was, is de nieuwe game van From Software, Sekiro: Shadows Die Twice, of toch tenminste een bevestiging van de vele geruchten dat dit inderdaad de “Samurai Souls” gaat zijn waar we allemaal stiekem op hoopten. Death Stranding blijft een groot mysterie maar dat is uiteraard de bedoeling. Ik ben echt helemaal fan van de sfeer die rond die game hangt. Dat er een remake kwam van Resident Evil 2 wisten we al een tijdje, maar nu hebben we ook een eerste trailer gekregen. En het ziet er echt goed uit, al zeg ik het (als zelfverklaarde RE-fanboy) zelf. Beter nog, de game komt reeds uit in januari. En alhoewel ik dus kan blijven treuren om het feit dat we nog steeds geen bevestiging hebben van een nieuwe Animal Crossing voor Switch, geen enkele nieuwe footage kregen van Bayonetta 3 of mijn geliefde Metroid Prime 4, blijf ik toch vooral uitkijken naar heel wat nieuwe games die er in de komende maanden (hopelijk) aankomen.

Jens Osaer

Wat een E3 was me dat weer dit jaar. Zoals Yves al benadrukte, hebben veel ontwikkelaars het nogal safe gespeeld, toch hadden sommigen van de persconferenties nogal wat aangename verrassingen in petto. Electronic Arts mocht dit jaar weer de aftrap geven, behalve een release date voor Anthem en het teasen van een nieuwe Star Wars-game die we nog lang niet zullen zien, was er weinig speciaals te vinden bij hen. Microsoft had dit jaar een erg sterke conferentie, waarbij Phil Spencer zijn reputatie van games games games nogmaals waarmaakte. Een blik op de nieuwe Halo was meteen een sterke start, en de Crackdown 3-trailer met Terry Crews hield het momentum gaande, gevolgd door Forza, Tomb Raider en Kingdom Hearts. Ze verloren mijn interesse onmiddellijk toen ik het Pop!-logo zag verschijnen bij Gears Of War, maar dat zal wellicht persoonlijke smaak zijn. Gelukkig kwam er nog een knaller door Gears of War 5 te teasen, om dan de beste afsluiter van heel E3 door te voeren met de Cyberpunk 2077-aankondiging. Microsoft had, in mijn ogen toch, de sterkste conferentie van dit jaar.

Bethesda, die een alsmaar grotere speler aan het worden is in het game-landschap, hadden dit jaar ook weer een sterke conferentie. “We only get Todd Howard once every three years, but when he’s here, he brings the goods.” was een heel terechte opmerking nadat de man niet alleen een hoop details kwam brengen over Fallout 76, maar ook een nieuwe Elder Scrolls-game kwam teasen, een nieuwe mobile game, en een originele eigen franchise. Nadat Bethesda al bewezen heeft dat ze bij de grootmeesters der fantasy en post-apocalyptische werelden horen, willen ze nu de volgende logische stap richting spaaaaaaaace zetten. Veel gamers zijn al aan het watertanden over Starfield, en naar eigen mening is dat volledig terecht.

Ubisoft dan, na de typische cringy (maar toch leuke) opening van hun conferentie, vielen ze met de deur in huis door Beyond Good and Evil 2 te tonen. De eerste indruk is al zeker positief. Een nieuwe Trials-game is altijd leuk, maar geen grote verrassing, ook al zal ik Trials Rising wellicht kopen bij release. Het hoogtepunt van de Ubi-conferentie was voor mij toch de aankondiging van Star Fox, dat deel zal uitmaken van Starlink: Battle For Atlas. Als afsluiter was er uiteraard nog een nieuwe Assassin’s Creed-game om aan te kondigen, en ook al ben ik de franchise al wat moegespeeld sinds Black Flag, doet het prachtige Griekse landschap van Odyssey mij toch watertanden.

Sony ging dit jaar voor een andere aanpak dan gewoonlijk, met een conferentie die de focus op kwaliteit legde in plaats van kwantiteit. Hun conferentie legde alle aandacht bij vier grote games waar ze aan werken. Death Stranding werd getoond, en naar goeie gewoonte hebben we nog steeds geen idee wat het is. The Last of Us Part II ziet er een waardige opvolger uit, en ik kan niet wachten om in de schoenen van een volwassen Ellie te stappen. Mijn favoriet bij Sony was toch Marvel’s Spider-Man, dat duidelijk de focus wil leggen op een ervaren Spider-Man die al enkele jaren de misdaad bestrijdt. De trailer voor de Resident Evil 2-remake bezorgde me ook wel een pak kippenvel, maar zelfs nu, al die jaren later, voel ik me nog steeds een te grote schijtluis om het echt te spelen.

Nintendo legde, naar alle verwachtingen, heel veel focus op Super Smash Bros. Ultimate. Misschien zelfs een beetje teveel focus. Het was leuk om te zien dat letterlijk elk personage in de game aanwezig zal zijn, en dat zelfs Ridley eindelijk aan het roster wordt toegevoegd. Elke verandering aan elk personage bespreken was misschien meer iets voor de Treehouse-uitzending dan de Directpersoonlijk had ik liever de nieuwe Pokémon-games nog eventjes langer in de spotlight zien staan, maar de Smash-aankondiging was meer dan genoeg om Nintendo-fans warm te houden voor een tijdje.

Michiel

Ik had gevraagd om Spider-Man PS4 gameplay, en ik heb het gekregen. Tijdens de persconferentie van Sony zelf kregen we een leuk en indrukwekkend staaltje van het verhaal, maar het is vooral de open world gameplay demo, die door de verschillende bezoekers kon gespeeld worden, die mij nog warmer maakt voor het spel dan ooit. Hoe zalig en vlot ziet het webswingen er niet uit? Het lijkt mij het ideale spel om gewoon even in rond te zwieren als je wil relaxen, zelfs zonder intussen missies te doen. The Last of Us Part II gaf ons meteen meer Elie, en zette haar uitspraken uit de eerste trailer misschien al in een bepaalde context. Schitterend geacteerde momenten en leuke gameplay, daar is Naught Dog intussen al voor bekend. Sekiro: Shadows Die Twice is jammer genoeg geen tweede Bloodborne, maar ziet er wel heel leuk uit. Ik ben wel een beetje bang voor overkill in het genre, want we krijgen ook nog Nioh 2 en het indrukwekkende Ghost of Tsushima. Hopelijk worden we het historische Japan niet beu. Ook Hitman 2 ziet er zalig uit. De race in Miami lijkt een ideale locatie, en je kan vissen als wapens gebruiken!

Wat kregen we echter niet te zien? De Final Fantasy VII-remake. Geen gameplay, geen datum, zelfs geen nieuwe trailer. Niets. Vreemd. Oké, Square Enix kon ons blij maken met wat Kingdom Hearts III, maar de afwezigheid van FFVIIR is toch zeer eigenaardig.

Matti

De E3 houdt me jaarlijks aan m’n laptopscherm gekluisterd, ook al had ik enkele jaren geen console meer. In 2013, in plaats van te blokken, werd ik omvergeblazen door de beelden van The Legend of Zelda: Breath of the Wild en Mario Kart 8. Een maand later had ik een Wii U gekocht. Vijf jaar later kan ik minder omvergeblazen worden, maar Sony en Bethesda kwamen toch in de buurt van Nintendo toen met twee trailers. En het beste is dat ik deze keer al een PS4 heb.

The Last of Us Part II toonde evenveel brute kracht als oprechte tederheid. In 2018 is het een zombiegame die toont hoe ver games inhoudelijk én visueel gekomen zijn. Van het geweld in de trailer krijg je bijna afkeer, terwijl de kus het grootste lichtpunt ooit is in de serie. De zoen is daarnaast ook eens verdomd goed geanimeerd en toont dat games niet meer moet onderdoen voor films.

Langs de andere kant verblufte Bethesda veel fans met een berg games, maar het meest van al kijk ik uit naar Wolfenstein: Youngblood. De nieuwe Wolfenstein-games hebben me first person shooters doen appreciëren door enerzijds de toegankelijke gameplay en anderzijds het steeds absurder wordende verhaal. In Youngblood spoelen we twintig jaar door naar de jaren 80 waar de nazi’s nog steeds de wereld overheersen. Deze keer kan je spelen als de tweelingdochters van het oude hoofdpersonage, en zelfs co-op. Om het wachten te verzachten, speel ik ondertussen nog snel Wolfenstein II uit!

Jens De Wit

Ik beken, heel even heb ik hoop gekoesterd voor een nieuwe Pokémon-RPG. Helaas heeft het niet (echt) mogen zijn. Het is voorlopig nog koffiedik kijken wat we nu écht mogen verwachten van de Let’s Go!-games, maar mijn buikgevoel zegt dat het ‘gene vette’ zal zijn. Ik mocht destijds Pokémon GO testen in avant-première, maar was het spel al na enkele uren beu. Onder impuls van de massahysterie heb ik het vervolgens twee weken halvelings serieus gespeeld, om het daarna geen blik meer waardig te gunnen. Na de aankondiging op deze E3 gaf ik het een nieuwe kans, maar opnieuw was het vet na enkele uren alweer van de soep. Het concept is dus niets voor mij. Een halve RPG (want is het dat niet?) met hetzelfde uitgangspunt schrikt me af: tenzij ik de hands-on previews die ik al las verkeerd interpreteer natuurlijk.

Nee, dan kijk ik veel meer uit naar de eerste echte Switch Pokémon-game. En natuurlijk naar de nieuwe Elder Scrolls. WAAR ZIJN DIE DRAKEN? Ik hoop alvast dat we ook deze game op de Switch zullen krijgen, al zal de Switch over tien jaar (wanneer ik verwacht dat deze game uitkomt) al zijn vervangen door een nieuwe Nintendo- of Sony-console. De gokkantoren zijn open, wat mogen we eerst verwachten: de nieuwe Song of Ice and Fire, of de nieuwe Elder Scrolls?

Olivier

Ik kan weinig toevoegen dat niet al gezegd geweest is door mijn Geekster-collega’s, dus ik hou het iets korter. Mijn grootste verrassing was Cyberpunk 2077, het heeft die Altered Carbon/Blade Runner-vibe met een CD Projekt RED-sausje overheen. Nog geen gameplay gezien, maar een sterke trailer die evengoed voor een film had kunnen zijn.

Daarnaast was ik blij met de Kingdom Hearts 3-release datum, hoewel ik er ongeveer 2 maand naast zat. Het verbaast me niet dat Square Enix opnieuw uitstelt, de Frozen-wereld was ook niet echt een verrassing. Daarnaast gaan ze ook verder met de Pirates of the Caribbean, helaas met de minder leuke films, maar misschien wel beter voer in games zoals deze. De gameplay blijft er goed en gevarieerd uitzien en ik ben blij dat ik nu een datum in m’n agenda kan prikken om opnieuw naartoe te leven.

Geekster

Als laatste ben ik net als Michiel teleurgesteld dat Square Enix niets liet zien van de Final Fantasy VII-remake. Oké, in één interview werd gezegd dat ze er even hard mee bezig zijn als met Kingdom Hearts, maar dat was het dan. Geen trailer of gameplay, wat ons doet vermoeden dat de geruchten over productieproblemen meer dan enkel geruchten zijn. Square Enix had de kans om echt zwaar uit te pakken deze E3, maar blijft het op veilig spelen. Het voelt bijna als een constante aan voor het bedrijf. Volgend jaar beter, Square!Wat vond jij de beste aankondigingen deze E3? Naar welke games kijk je het meest uit? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Discord.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels