Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Jutland review: driemaal is scheepsrecht?

Ondertussen is Jutland Delittes derde deel in zijn reeks over grote historische zeeslagen en deze gebruikt nog steeds dezelfde formule: een beslissend moment in een zeeslag, gezien vanuit het perspectief van verschillende militaire rangen van beide kanten. Begint er stilaan wat slijt op de formule te komen? 

Schrijver: Jean-Yves Delitte
Tekenaars: Jean-Yves Delitte & Douchka Delitte
Uitgever: Glénat
Aantal pagina’s: 48
Winkelprijs:  €16,95 (hardcover)
Verschijningsdatum: februari 2018

Moeiallen op het water

In het eerste deel kregen de Engelsen op hun dak te Chesapeake, daarna gaven ze de Fransen een croissant van eigen deeg te Trafalgar, en nu is het tijd om de Duitsers te leren hoe het allemaal in elkaar zit aan de kust van het Deense Jutland.

Zelf heb ik het ondertussen wel wat gehad met deze reeks. Delitte toont een klein segment van een zeeslag met verschillende perspectieven en hierdoor ontbreekt er veel context. De vermenselijking van deze personages is hier net iets beter gelukt dan in zijn vorige verhalen. Zo heb je een jonge Duitser die het tot piloot wou schoppen. Helaas, de Kaiser heeft meer nood aan zeemannen, dus hup op de boot!

Ik waardeer Delittes slot, een serieuzere boodschap direct gericht aan ons, de lezers. Meer dan achtduizend mensen zijn gesneuveld in deze zeeslag.  Eerdere zeeslagen zoals Trafalgar of Chesapeake waren eenvoudiger te romantiseren vanwege de tijdsperiode en het type boot. “Oh, het is een houten schip, precies zoals in die piratenfilm/serie!” terwijl die ijzeren kruisers te Jutland al iets moderner aanvoelen. Al deze mensen zijn gestorven, en elk van hen was een individu met eigen verhalen en dromen.

Zinken in Jutland

Delitte heeft het tekenwerk weer overgenomen, en net zoals in het eerste deel is zijn tekenstijl van personen een beetje hit-or-miss. Vrij karikaturaal, maar het heeft in mijn ogen meer charme dan Bechu z’n werk in Trafalgar.

Wie maalt echter om de mensen hier? We lezen deze strips natuurlijk vanwege de prachtig getekende drijvende stukken metaal, en zoals altijd straalt dit verhaal op dat vlak. De oorlogsschepen zijn zoals altijd de ster van het verhaal, en ze worden hier prachtig op papier gezet, vol details en met precisie getekend.

Ik hoop om niet als een Michael Bay– sycofant over te komen, maar Delitte kan ook een paar prachtige explosies tekenen, met allesverstikkende rookwolken die de hemel zwart kleuren.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels