Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

A Way Out

A Way Out review: twee handen op één buik

Split screen co-op is tegenwoordig een zeldzaamheid geworden. In ons digitale tijdperk ligt de nadruk meestal op online. Zo moeten beide spelers ook een eigen kopie kopen. De meeste multiplayergames leggen hun focus dan ook liever op de gameplay dan het verhaal, of je hebt zelf geen oog voor het verhaal omdat je alles rondom je wilt vernietigen met je vrienden. A Way Out gooit dat allemaal overboord en brengt ons een sterk verhaal dat je enkel met twee kunt beleven.

Ontwikkelaar: Hazelight Studios
Uitgever: Electronic Arts
Platform: pc, PS4, Xbox One
Aantal spelers: 2
Release: 23 maart 2018

Reviewexemplaar op PS4 verkregen via uitgever.

Ieder verhaal kent twee kanten

Split screen co-op is de enige manier om A Way Out te spelen. Of je nu online of samen in je woonkamer speelt, het scherm wordt onherroepelijk in twee gedeeld, en je zal beide kanten van het verhaal kennen. Slechts één speler hoeft het spel te kopen om online te spelen, de andere persoon kan gewoon de demo downloaden en het volledige spel meespelen. Het verhaal draait rond Vincent en Leo, twee gedetineerden die wraak willen op dezelfde persoon. Samen bedenken ze een vluchtweg naar de vrijheid, en naar de wraak waarnaar ze verlangen.

A Way Out

Bij momenten is het verhaal enorm sterk en was ik even vergeten dat ik een spel aan het spelen was en niet naar een film of tv-serie keek.

Het verhaal is zeker het sterkste punt aan A Way Out. Hoewel hun relatie nogal stroef start, zullen beide personages sympathie ontwikkelen voor elkaar. Het zal ook niet lang duren voor je als speler sympathie krijgt voor hen. Ontsnappen uit de gevangenis is slechts act 1 van dit verhaal, waarin je menig andere personages leert kennen, bijleert over de thuissituatie en het verleden van Vincent en Leo, en af en toe zelf kan kiezen op welke manier een situatie afgehandeld wordt. Je hebt Vincents manier, die gewoonlijk beredeneerd is en tot minimale gevolgen zal leiden, of je hebt Leo’s manier, die met de grove borstel door alles gaat, en bij wie het einddoel voorrang krijgt op de werkwijze.

Beide personages krijgen hun eigen belangrijke plotmomenten, die zich gewoonlijk afspelen in de vorm van een cutscene. Terwijl een personage in een cutscene zit, kan de andere soms gewoon andere dingen doen, en zie je die ook op de achtergrond rondlopen terwijl het verhaal verder gaat.

A Way Out

Bij momenten is het verhaal enorm sterk en was ik even vergeten dat ik een spel aan het spelen was en niet naar een film of tv-serie keek. Op andere momenten was aan de gesproken dialoog duidelijk merkbaar dat dit een indiespel is, en leken de personages beslissingen te nemen puur omdat die zouden leiden tot situaties waarbij ze elkaar nodig hebben. Het verhaal werkt de gameplay uiteraard in de hand in een game als dit, maar soms viel dat iets té hard op.

Gedeeld perspectief

Weinig games hebben op zo’n korte tijd zo’n indruk op mij kunnen nalaten.

Visueel is A Way Out een zeer mooie game. Of je nu grondig kijkt naar alle details die verwerkt zijn in de gevangenis, de prachtige natuur in andere stukken, of hoe de personages eruit zien op zich, merk je dat het animatieteam goed werk geleverd heeft. Volgens bepaalde gamers wordt dit effect nog beter voor wie een PS4 Pro heeft; wij speelden A Way Out nog op de normale PS4 en ook daar was het visueel een zeer krachtig spel.

A Way Out
Neem soms eens de tijd om deel te nemen aan de mogelijke activiteiten voor je door het verhaal raast.

De muziek in A Way Out is doorgaans heel rustgevend, steeds in functie van de huidige setting en het verhaal. De makers van dit spel hebben zeer goeie keuzes gemaakt over welke muziek waar toepasselijk is, en ik moet toegeven dat de combinatie van uitzicht en soundtrack mij af en toe toch wat kippenvel hebben kunnen geven. Weinig games hebben op zo’n korte tijd zo’n indruk op mij kunnen nalaten. De details die doorheen het spel aanwezig zijn, laten de wereld van Vincent & Leo erg levend aanvoelen. Ook al ga je van gesloten sandbox naar gesloten gang, elk stuk van deze game is het verkennen waard en zal memorabele momenten opleveren.

Twaalf stielen, dertien ongelukken

A Way Out voelt in het begin aan als een Telltale game die je met twee speelt.

De gameplay in A Way Out gaat een beetje alle kanten uit. Behalve rondlopen heb je geen standaardacties die voortdurend in je arsenaal zitten. Je kan enkel schieten als je je in een deel van het spel bevindt waar de makers willen dat je kan schieten, hetzelfde geldt voor klimmen, springen, en eender welke andere actie. Dit zorgde ervoor dat A Way Out in het begin aanvoelde als een Telltale-game die je met twee speelt. Gevechten bestaan vaak uit quick time events, en wanneer je een stuk van het spel bereikt waar je een voertuig mag besturen of met een geweer mag schieten, merk je dat A Way Out dit niet even vlot doet als andere spellen.

De moeilijkheidsgraad ligt barmhartig laag, dus we zijn nergens lang blijven vastzitten. Doorheen het spel zullen je personages veel acties kunnen ondernemen die je kent uit andere games. Of het nu gaat om GTA-gewijs wegvluchten van de politie of bergen vijanden omver knallen als in Uncharted, en ook al is het soms erg duidelijk waar de inspiratie vandaan komt, toch voelt de gameplay nooit even verfijnd aan als bij de tegenhangers.

A Way Out

De aard van het spel is coöperatie, en dat zal je maar al te snel merken. Zowel Vincent als Leo zijn afzonderlijk heel weinig waard, maar samen een erg sterk team. Op sommige hoogtepunten in het spel besefte ik dat de geforceerde aard van de coöperatieve acties in het begin van het spel mij slechts lieten wennen aan wat komen zou. Het spel kent enkele hoogtepunten die zowel visueel als op gameplayvlak pareltjes zijn. Het absolute hoogtepunt is een achtervolging/ontsnapping die zich afspeelt in een hospitaal, waar Vincent en Leo gescheiden zijn van elkaar en het spel van het perspectief van de ene naar de andere springt, en er dus even geen sprake meer is van split screen.

A Way Out

Doorheen het spel kom je ook allerlei minigames tegen die je samen moet spelen. Zo kan je een multiplayer arcade tegenkomen, of een spelletje baseball of basketbal spelen, of simpelweg armworstelen. Ook tijdens deze momenten hebben de personages unieke dialoog voor die situatie die geloofwaardig gebracht wordt als witty banter tussen vrienden. Deze momenten zijn leuk en heel even verloren we onszelf er af en toe wel in. Helaas is ook hier de gameplay geen match voor die van spellen met een exclusieve focus op deze elementen.

Kort maar krachtig

A Way Out is zo’n vijf tot zeven uur lang. Of die levensduur lang genoeg is voor de vraagprijs van €30 zal afhankelijk zijn van speler tot speler. Het spel heeft twee verschillende eindes (zover we momenteel weten) en er zijn bepaalde momenten waarop je twee heel verschillende routes kan kiezen naar je bestemming. Het spel is dus zeker herspeelbaar, maar door een handige hoofdstukkenselectie die je vrijspeelt door hoofdstukken uit te spelen, is het dus niet noodzakelijk om heel het spel opnieuw te starten.

A Way Out

Trophy Hunters zullen net iets meer waar uit dit spel halen, maar verwacht niet om meer dan tien uur gameplay te krijgen, ook al pak je alles traag aan en neem je je tijd om alles te verkennen. Dit is een game die de meesten van begin tot einde met dezelfde persoon zullen spelen, dus sommigen zullen het prijskaartje daardoor al in twee kunnen knippen.

Conclusie

A Way Out is geen game voor wie op zoek is naar een multiplayer brawler/shooter. Wie dit spel koopt, mag zich verwachten aan een sterk verhaal, met gameplay die nooit indrukwekkend wordt. De reis die Vincent en Leo maken, heeft me veel herinneringen gegeven die ik zeker ooit opnieuw wil beleven, en heeft bij momenten voor hevige emoties in mijn woonkamer gezorgd. Liefhebbers van een sterk verhaal zijn aan het juiste adres, en we kunnen enkel hopen dat dit spel als basis wordt genomen voor toekomstige projecten. Na het succes met het overigens fantastische Brothers bewijst Hazelight Studios met A Way Out nogmaals dat ze een studio zijn om in de gaten te houden.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels