Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

infinity war

Road to Infinity War: stand van zaken en stenen

Het is bijna zover. Op 25 april zullen veel Belgische Marvel-fans met ingehouden adem het logo van Marvel Studios opnieuw over het witte doek zien glijden. Maar als je leven drukker is dan het mijne, heb je misschien niet de tijd gehad om alle 18 films te herbekijken. Geen nood: ik deed net dat en las de Prelude-comics die Marvel heeft uitgebracht voor Avengers: Infinity War. Ik geef jullie nog even een overzicht van waar de belangrijkste personages zich bevinden en waarvoor die Infinity nu weer staat.

Waar hangen onze helden uit?

De originele Avengers

Steve Rogers – Captain America (Chris Evans): Net als de meeste personages op dit lijstje dook de leider van de Avengers voor het laatst op in Captain America: Civil War (tenzij je zijn cameo in een instructieve video in Spider Man: Homecoming meerekent). Zijn strijd met Tony Stark over de Sokovia Accords en de rol van Bucky Barnes in de dood van Howard en Maria Stark hebben een deuk achtergelaten in het zelfbeeld van de Captain. Volgens Tony verdient Steve het schild dat hij draagt niet meer; dat laat hij dan ook prompt achter. Wanneer hij zijn teamgenoten gaat bevrijden uit de onderwatergevangenis The Raft zien we dat hij ook zijn kostuum achterwege heeft gelaten. Het einde van Captain America? Alvast niet dat van goeddoener Steve Rogers, want in de prelude zien we hem in Syrië opduiken met Sam Wilson en Natasha Romanoff, op zoek naar Chitauriwapens. Volgens mij kunnen we besluiten: waar een Steve is, is een Cap.

Tony Stark – Iron Man (Robert Downey Jr.): De billionaire, playboy, philanthropist van de Avengers zagen we voor het laatst in Spider-Man: Homecoming. Tussen de verhuis van Stark/Avengers Tower naar het nieuwe complex buiten New York probeert Tony de jonge en onbezonnen Peter Parker terug zijn gewone leven te doen opnemen. Na zijn PTSD in Iron Man 3 en geloofscrisis in Civil War zien we hier een nieuwe Tony die alles onder controle lijkt te hebben. Hij is zelfs terug samen met Pepper na hun breuk in Civil War, en als we Homecoming mogen geloven, zijn de twee nu ook verloofd. Hij lijkt Cap vergeven te hebben voor zijn stilzwijgen. Of hij Bucky Barnes al vergeven heeft voor de moord op zijn ouders, is nog een andere vraag.

Natasha Romanoff – Black Widow (Scarlett Johansson): Zoals het een voormalig spionne betaamt, koos Natasha niet echt een kant in Civil War. Ideologisch is ze het eens met Tony, maar ze beseft dat het kiezen is tussen de pest en cholera. Ze wil koste wat het kost vermijden dat het tot een conflict komt en ontmoet T’Challa bij de ondertekening van de Sokovia Accords. Ondanks het verlies van zijn vader houdt ze Black Panther uiteindelijk wel tegen als Steve en Bucky willen ontsnappen om achter Zemo aan te gaan. Ze is de enige die echt het team bij elkaar probeert te houden en slaagt daar ook wel voor een stuk in. Helaas moet ze zelf onderduiken omdat ze tegen de Accords ingegaan is. In de prelude zien we haar met Cap opduiken in Syrië, compleet met een nieuwe blonde haarkleur.

Clint Barton – Hawkeye (Jeremy Renner): Clint had in Avengers: Age of Ultron al aangekondigd dat hij met pensioen was, maar snelde Steve en zijn bondgenoten toch ter hulp in Civil War. Die actie deed hem even in de cel belanden, en dat was de druppel voor de agent van S.H.I.E.L.D. In de prelude comic die uitkwam in aanloop naar de film leren we dat Clint bij zijn vrijlating uit The Raft meteen opnieuw met pensioen gaat. Nu wil hij echt bij zijn vrouw en kinderen zijn. Volgens sommige bronnen duikt Hawkeye dan ook totaal niet op in Infinity War, maar dat hebben de regisseurs, Joe en Anthony Russo, ondertussen ontkracht. Hawkeye zal “een speciale plaats” innemen in de film.

Thor (Chris Hemsworth), Loki (Tom Hiddleston) en de rest van Asgard: Thor: Ragnarok was best ingrijpend voor de bewoners van Asgard. The Warriors Three zijn omgelegd, koning Odin is heengegaan, hun nieuwe koning is een oog verloren… en hun wereld is van de kaart geveegd. Bovendien zagen we noch Luke Hemsworth, noch Matt Damon en noch Sam Neill op dat ruimteschip, dus hun beste acteurs zijn ze ook al kwijt. Maar ondanks nieuwe aanwinsten Valkyrie, Korg en Miek, oude getrouwe Heimdall en friend from work Bruce Banner, lijkt het onheil hen het eerst te zullen bereiken… Maar waar is Sif eigenlijk?

Bruce Banner – Hulk (Mark Ruffalo): Nadat Natasha Bruce verraadde in Age of Ultron door hem in een afgrond te duwen om hem in de Hulk te doen veranderen, ging de groene reus ervandoor met een Quinjet. Hij kwam terecht op Sakaar bij de Grandmaster, waar hij de gladiatorkampioen werd. Wanneer Thor hem aantreft in de arena, is Bruce al twee jaar lang de Hulk. Banners alter ego voelde zich even in de steek gelaten als hijzelf, en op Sakaar kende hij glorie. Maar als het erop aankomt is een echte vriend belangrijker, en Bruce krijgt opnieuw de bovenhand. Benieuwd hoe de andere Avengers op zijn verschijning zullen reageren.

De nieuwe Avengers

Bucky Barnes – Winter Soldier (Sebastian Stan): Na de onthulling dat de Winter Soldier de ouders van Tony vermoordde, raakte hij nog net met zijn leven weg, maar zonder metalen arm. Ook de programmering van HYDRA zat nog steeds in het brein van Bucky. In de prelude comic zien we dat T’Challa zelf aanbood om de voormalige sergeant te helpen in Wakanda. Shuri zou een digitale versie van zijn brein gebruiken om een oplossing te zoeken tot ze die konden toepassen op zijn echte grijze massa. Via een algoritme maakte ze de triggerwoorden los van de gemanipuleerde herinneringen. Op het einde van Black Panther zien we dat Bucky nog steeds in Wakanda is, maar er al een pak vredevoller uitziet. Shuri noemt hem Sergeant Barnes, waarop hij vastberaden “Bucky” antwoordt. He’s back, waarschijnlijk snel met een nieuwe arm.

James “Rhodey” Rhodes – War Machine (Don Cheadle): Van alle Avengers kreeg Rhodey het meest te verduren tijdens Civil War. In een luchtgevecht met Falcon en Vision schoot die laatste per ongeluk recht op de arc reactor van War Machine, waardoor die als een steen de grond op viel. Sam en Tony probeerden hem nog tegen te houden maar kwamen te laat. We vernemen dat Rhodey een operatie ondergaan heeft maar toch verlamd is, en dat valt Tony vanzelfsprekend heel erg zwaar. Op het einde van de film zien we dat Rhodey al terug op de been is, maar wel dankzij een exoskelet van de hand van Tony. Rhodey neemt niemand echter iets kwalijk, want zoals hij zelf zegt, kon elke andere missie – bij de Avengers of het leger – zo of nog erger geëindigd zijn.

Scott Lang – Ant-Man (Paul Rudd): Volgens de prelude keert ook Ant-Man terug naar het gewone leven bij zijn dochter Cassie. Paul Rudd is in tegenstelling tot Jeremy Renner niet bevestigd voor Infinity War. Hij dook wel op op de set, maar aangezien beide Avengers-films tegelijkertijd zijn opgenomen, kan hij dus even goed enkel meedoen in de volgende, nog titelloze film. Ant-Man krijgt meteen na Infinity War zijn tweede solofilm, dus wellicht had hij daar zijn handen mee vol.

Wanda Maximoff – Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) en Vision (Paul Bettany): Wanda en Vision stonden aan verschillende kanten bij het conflict in Civil War. Wanda had een geloofscrisis en voelde zich schuldig om de slachtoffers die vielen door haar toedoen. Vision vond dat ze net daarom verantwoording moesten afleggen aan de overheid. Maar ze lijken uiteindelijk meer om elkaar te geven dan de ideologieën. In de comic zien we dan ook dat de twee elkaar weer gevonden hebben… en interessant genoeg ziet Vision eruit als mens. Een vermomming, of is er meer aan de hand?

T’Challa – Black Panther (Chadwick Bozeman) en de rest van Wakanda: De helden van Black Panther bevinden zich na de film nog altijd in hun thuisland. Trailers voor Infinity War doen vermoeden dat een groot deel van de film zich daar ook zal afspelen. Als we de box office en meningen over de film mogen geloven, zal niemand dat erg vinden. We mogen ook niet vergeten dat ze momenteel onderdak bieden aan de beste vriend van een Avenger.

Stephen Strange – Doctor Strange (Benedict Cumberbatch): Nu Stephen Strange de leiding heeft over het Sanctum Santorum in New York, spendeert hij daar zijn dagen. We zagen hem voor het laatst in Thor: Ragnarok toen hij Thor hielp om Odin terug te vinden. Uit de trailers mogen we afleiden dat een paar Avengers straks bij hem terechtkomt.

Guardians of the Galaxy: Na het verlies van Yondu en hun strijd met Ego bevinden Peter Quill, Gamora, Drax, Rocket, Groot en co zich nog steeds ergens in het heelal. Wellicht kruist hun pad snel met een volk dat ook al in de ruimte rondhangt…

Over welke stenen gaat het nu precies?

De Space Stone – the Tesseract: De Space Stone, Tesseract of ‘the cube’ is de steen waar we al het hele MCU mee vertrouwd zijn. In WOII gebruikte Red Skull de blauwe Tesseract om wapens te maken. Tijdens zijn laatste gevecht met Captain America kwam de kubus in zee terecht, waar die werd opgevist door Howard Stark tijdens zijn zoektocht naar Steve. Stark gaf de Tesseract aan S.H.I.E.L.D., en daar bleef die tot Loki hem gebruikte om naar de aarde te komen. Hij stal de kubus om een wormgat te bouwen naar New York voor de Chitauri. Nadat Loki werd verslagen door de Avengers nam Thor de Tesseract mee naar Asgard. Toen de thuiswereld van Thor en Loki ten onder ging in Thor: Ragnarok, nam Loki de kubus – waar de Space Stone in zit – mee voor zichzelf. Maar wellicht niet voor lang.

De Mind Stone – Loki’s scepter/Vision: Ook de Mind Stone speelde een grote rol in The Avengers. Loki kreeg de steen van Thanos om de aarde makkelijker te veroveren, aangezien hij er mensen zijn wil mee kan laten doen. Zo kreeg hij dokter Selvig en Hawkeye in zijn macht, die hem hielpen om de aliens naar New York te halen. Uiteindelijk kwam de scepter in handen van dubbelagenten van HYDRA binnen S.H.I.E.L.D. De HYDRA-top gebruikte de steen om bovennatuurlijke krachten te geven aan Wanda en Pietro Maximoff. In Age of Ultron kreeg Tony de scepter in handen en gebruikte hij de technologie erin om Ultron te bouwen. Dat liep nogal verkeerd, aangezien de robot de Mind Stone wilde gebruiken om zichzelf echt te maken. Thor kon dat tegenhouden en gebruikte zijn bliksem om het bewusteloze lichaam te veranderen in een beschermer van de steen: Vision. De Mind Stone zit voorlopig nog in zijn voorhoofd.

De Time Stone – the Eye of Agamotto: De Time Stone hebben we nog maar één keer gezien, op één plaats, dus dat is al handig. De Time Stone is het Oog van Agamotto en bevindt zich in het Sanctum Santorum in New York. Stephen Strange gebruikte het in zijn eigen film om de tijd terug te draaien en Kaecilius en Dormammu te stoppen. Dat is dan ook exact wat je met het Oog kan doen: de tijd vooruit en terug draaien. Ook hier kan Thanos heel veel schade mee aanrichten.

De Reality Stone – the Aether: Achteraf gezien had Marvel een van de Infinity Stones wellicht liever in een meer bekeken en geliefde film gestoken. In Thor: The Dark World wordt Jane Foster overgenomen door de Aether, een soort vloeibare wolk waarmee de gastheer controle krijgt over het heelal en mystieke krachten krijgt. In de film wou Malekith de Aether gebruiken om de Nine Realms in duisternis te hullen. Thor stak daar een stokje voor en stuurde Sif en Volstagg naar de Collector om de Infinity Stone te bewaren. Jammer genoeg heeft die niet al te beste bedoelingen, aangezien hij ook alle stenen wil verzamelen.

De Power Stone – the Orb: Deze steen was een integraal onderdeel van de eerste Guardians of the Galaxy. Met deze steen kan je bovenmenselijke krachten krijgen en energie opbouwen die dan losgelaten wordt met destructieve gevolgen. De Power Stone zat sinds mensengeheugenis (of daar gaan we toch vanuit) omsloten in de Orb, een bol die veel geld waard was. Toen de Guardians uiteindelijk met de bol bij de Collector belandden, begrepen ze waarom. Thanos had Ronan the Accuser bevolen om de steen te bemachtigen, maar de Guardians konden dat voorkomen. Ze gebruikten de steen zelf door hem samen vast te houden. Dat zorgde voor genoeg energie om Ronan uit te schakelen. De steen is nu bij het Nova Corps op Xandar. Dat zal wellicht niet lang duren.

De Soul Stone – ?: Er is tot nu toe heel weinig geweten over de Soul Stone in het MCU. Om niet te zeggen, niets. In de comics krijgt de bezitter van deze steen controle over de realiteit en kan hij of zij zielen opnemen en aanvallen. Dat belooft alvast weinig goeds.


Lees ook onze andere artikels in aanloop naar Infinity War, waarin we de muziek en de films zelf onder de loep nemen:


WIN! Ga jij graag met een vriend, vriendin, ouder of vreemde naar Infinity War? Like en deel dit artikel en maak kans op een van de 10 duotickets!

Total
0
Shares
2 opmerkingen
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels