Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

NintendoSwitchHeader

1 jaar Switch: de verrijzenis van Nintendo

Vandaag is het precies een jaar geleden dat de Nintendo Switch op de markt kwam. Velen (waaronder ook ikzelf) waren sceptisch over het potentieel van de hybride console na de catastrofale verkoop van Nintendo’s vorige console, de Wii U. Maar in het jaar dat de Switch op de markt is, heeft Nintendo bewezen dat het absoluut gelijk had op alle vlak. De Switch is een gigantisch succes en is goed op weg om de verkoop van de originele Wii te evenaren. Een overzicht van een bewogen jaar.

Een winnend concept

De Switch nam vanaf het begin een vliegende start. Het concept van een hybride draagbare console die je toestaat om The Legend of Zelda: Breath of the Wild overal te spelen, was meteen een schot in de roos. De console was vrijwel meteen overal uitverkocht in Japan. Ook in de VS bleek de Switch na de release lange tijd moeilijk te vinden. Enkel in Europa leek de vraag nog mee te vallen. De grote drijfveer voor de verkoop was uiteraard de nieuwste game in de Legend of Zelda-reeks, die vrijwel overal zeer hoge scores kreeg en algemeen wordt aanzien als één van de beste games van de afgelopen 10 jaar. De game kon dan ook meer dan terecht meerdere prijzen in de wacht slepen, waaronder tal van Game of the Year-awards.

Verkoop van de Switch loopt momenteel voor op die van de Wii in Noord-Amerika.

In Japan was de vraag naar de Switch zo groot dat er lotterijen werden georganiseerd.

In Japan was de situatie ietsje anders. Daar is de Zelda-reeks niet even populair als in het westen, maar toch verkoopt de Switch net in dit land het beste van allemaal. Het concept van de Switch lijkt dan ook op het lijf geschreven voor het doelpubliek in het land van de rijzende zon. Handhelds zijn er al jaren populairder dan consoles, zelf de Vita was een bescheiden succes in Japan. Maar de mate waarin de vraag naar de Switch het aanbod overtrof, kon niemand voorspellen. Het was op een bepaald moment zo erg dat er lotterijen werden georganiseerd om nog maar de kans te krijgen op het privilege om je zuurverdiende yen neer te tellen voor de console. Mensen stonden er uren voor aan te schuiven in de zinderende hitte van de Japanse zomer.

De heilige viervuldigheid

Het floppen van de Wii U betekende dat Nintendo enkele sterke titels kon verschuiven naar de Switch.

Nintendo was ook in een unieke positie als het op software aankwam. Het floppen van de Wii U had als gevolg dat een hoop interne projecten voor de console on hold werden gezet en verschoven konden worden voor de volgende console, in de hoop daar wel succes te oogsten. Ondertussen weet iedereen dat The Legend of Zelda: Breath of the Wild eigenlijk al in 2016 had kunnen gereleased worden, maar Nintendo hield de titel moedwillig achter om het tegelijk met de Wii U-versie te releasen op de lanceerdag van de Switch. Games als Super Mario Odyssey en Xenoblade Chronicles 2 begonnen hun ontwikkeling ongetwijfeld ook op Wii U. Het resultaat: de Nintendo Switch heeft een ongeëvenaarde line-up aan games voor een console in zijn eerste levensjaar. Nog nooit eerder waren er twee games genomineerd voor Game of the Year die in het eerste levensjaar van een console gereleased werden.

De titels die de ankerpunten vormden voor de Switch in 2017: The Legend of Zelda op de lanceringsdag 3 maart, Mario Kart 8 Deluxe op 28 april, Splatoon 2 op 21 juli en Super Mario Odyssey op 27 oktober. Dit kwartet zorgde ervoor dat de verkoop van de console nooit stilviel, wat cruciaal is in het eerste jaar om het momentum van de lancering te behouden. Een andere grote troef is het feit dat Nintendo onbeschaamd een hele boel Wii U-games opnieuw kan uitbrengen voor de Switch. Mario Kart 8 Deluxe heeft getoond dat er een groot potentieel publiek is voor games die op de Wii U nooit het publiek hebben gevonden die ze verdienden. Zo brengt het bedrijf binnenkort Donkey Kong Country: Tropical Freeze opnieuw uit en gonst het van de geruchten dat Super Smash Bros er tegen het einde van het jaar een Switch-versie bijkrijgt.

Indie gold rush

Net zoals de begindagen van de PS4 en de Vita lijkt de Switch momenteel dé console voor indiegames.

De razende start van de Switch verraste iedereen in de gamesindustrie. Grote publishers zoals Square Enix en Capcom hebben al toegegeven dat ze weinig tot geen games in de planning hadden voor Nintendo’s laatste console. Ondertussen zullen er ongetwijfeld al heel wat games in ontwikkeling zijn, maar die krijg je natuurlijk niet op een jaar tijd in de winkelrekken. Het leek erop dat het opnieuw aan Nintendo zou zijn om de hongerige bezitters van de Switch van genoeg games te voorzien. Maar er kwam hulp uit onverwachte hoek: daar waren opeens de indiegames: Shovel Knight, Stardew Valley, Steamworld Dig 2, Monster Boy, Golf Story, …

Stardew Valley is één van de best verkopende games in de eShop.

De verkoop van indiegames op Switch was zo goed dat er een ware gold rush ontstond. Iedereen wou een versie van hun game op de eShop. Ondertussen hebben we Night in the Woods en Celeste en games als Owlboy, Hollow Knight, Bloodstained en Terraria zijn nog onderweg. Net zoals de begindagen van de PS4 en de Vita lijkt de Switch momenteel dé console voor indiegames.

Nintendo Switch Online

Nintendo heeft een verschrikkelijk slechte reputatie als het om online infrastructuur gaat. Een betalende service zal beter moeten.

De volgende grote stap voor de Switch is de online service die van start gaat in september. Nintendo heeft een verschrikkelijk slechte reputatie als het om online infrastructuur en services gaat. Geen dedicated servers, friend codes, een afzonderlijke app op je telefoon om voice chat te kunnen gebruiken, noem maar op. Een betalende service zal beter moeten als Nintendo dit gaat positioneren als hun antwoord op PlayStation Plus en Xbox Live. Wat we weten tot nu toe: Nintendo Switch Online zal €3,99 per maand kosten of €19,99 per jaar. Dat is een pak goedkoper dan de concurrentie. Maar wat krijg je ervoor in ruil?

super mario bros 3 nes switch online
Spelen we deze game binnenkort online?

Allereerst zal je de service nodig hebben om vanaf september online multiplayer te kunnen spelen. Splatoon 2 en Mario Kart 8 Deluxe zullen dus geen gratis multiplayer via het internet meer hebben. Daarbovenop krijg je van Nintendo elke maand 3 classic games die je kan downloaden, gelijkaardig met de “gratis” games die je krijgt bij PlayStation Plus en Games With Gold. Deze classic games zijn geüpdatet met nieuwe functionaliteiten zoals online multiplayer. De eerste 3 games in september worden Super Mario Bros. 3, Balloon Fight en Dr. Mario. De games zullen beschikbaar blijven zolang je lid bent, in tegenstelling tot eerdere communicatie die liet uitschijnen dat de games pas een maand speelbaar zouden zijn. Ook zullen leden van de online service toegang krijgen tot extra kortingen in de eShop, gelijkaardig met de services op PlayStation en Xbox.

Wat brengt de toekomst?

De Switch is nu al een overdonderend succes voor Nintendo. Op minder dan een jaar tijd haalde de console de volledige lifetime sales van de Wii U in. De Switch loopt momenteel zelfs voor op de verkoop van de Wii in dezelfde tijdsperiode. Dit betekent concreet dat Nintendo zijn volledige gewicht achter de console gaat zetten. Plannen voor een opvolger voor de 3DS zullen nu wel definitief opgeborgen worden, zeker met de de recente uitspraken van grote baas Tatsumi Kimishima die “een Switch voor elk gezinslid” wil. Volgens interne bronnen zijn er voorlopig geen plannen voor een revisie van de hardware. Geen verrassing, aangezien Nintendo de productie van het huidige model nog steeds niet kan bijhouden.

Op softwarevlak zijn we al zeker dat de nieuwe generatie Pokémon-games naar de Switch komt. Nintendo Labo ziet er zeer interessant uit. Velen verwachten dit jaar ook Smash Bro. en Animal Crossing op de console. En laten we de onverwachte hits niet vergeten. Kortom, de toekomst van de Switch ziet er heel goed uit. Wij kunnen alvast niet wachten.

Wat zijn jouw leukste herinneringen aan 1 jaar Nintendo Switch? Welke games heb jij het meest gespeeld? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Discord.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels