Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

God’s Own Country review: ruwe bolster

Het lijken wel hoogdagen voor de LGBTQ-cinema. Na het prachtig onsentimentele Call Me By Your Name, het rauwe Beach Rats, de Franse inzending voor de Oscars 120 Battements Par Minute en de genomineerde Chileense film Una Mujer Fantástica hebben we een jaar van bijzonder kwaliteitsvolle films in het genre achter de rug. Eentje die ik nog gemist had, was de Britse film God’s Own Country. De recente DVD-release leek me dan ook het perfecte moment om deze film alsnog te ontdekken.

Johnny (Josh O’Connor) voelt zich gevangen op de boerderij van z’n hulpbehoevende vader in het noorden van Yorkshire. Het leven is er hard en eenzaam. Het enige vertier dat Johnny heeft, is zich in het weekend lam drinken in de plaatselijke pub en vervolgens op zoek te gaan naar anonieme seks. Zijn uitzichtloze bestaan neemt echter een onverwachte wending wanneer de Roemeense gastarbeider Gheorghe hen komt vervoegen op de boerderij.

Johnny is emotioneel afgestompt door zijn monotone bestaan op de boerderij van zijn vader.

Dit lovenswaardige debuut van regisseur Francis Lee is even ruig en wild als het weer op de hoogvlaktes van Yorkshire. Wanneer een jongeman na een intiem moment met Johnny in diens beestenwagen, hem vraagt om nog een pint te gaan pakken, vraagt Johnny zich luidop af waarom hij dat in godsnaam zou doen. Hij is volledig emotioneel afgestompt door zijn monotone leven en is goed op weg om net zoals zijn vader en grootmoeder (een altijd even magnifieke Gemma Jones) een bestaan te leiden dat enkel in het teken staat van overleven. Maar ook dat gaat steeds moeilijker, zeker nu Johnny’s vader ziek is en alles op de schouders van de twintiger terechtkomt.

Georghe kan Johnny geleidelijk aan overtuigen om het leven een nieuwe kans te geven.

Met grote tegenzin haalt de familie een Roemeense gastarbeider in huis. Een tijdelijke opdracht, om te helpen bij de geboortes van de lammeren en het herstellen van de afsluiting op de hoogvlakte. Georghe (Alec Secareanu) wordt niet bepaald met open armen ontvangen en mag zijn bed maken buiten in een krakkemikkige caravan. De Roemeen is zowat de tegenpool van Johnny: zachtaardig, met een positieve ingesteldheid over het leven en een diepe band met het wonder van de natuur. Wanneer het duo er enkele nachten op uit moet trekken, weet Georghe Johnny geleidelijk aan te overtuigen om het leven een nieuwe kans te geven. Na een eerste, bijzonder ruige seksuele ervaring bloeit er langzaam maar zeker iets teders tussen de twee jongemannen.

God’s Own Country wordt vaak vergeleken met Ang Lee’s Brokeback Mountain uit 2005. Beide films gaan over de liefde tussen twee mannen die, afgezonderd in de natuur, hun gevoelens voor elkaar ontdekken. Maar God’s Own Country speelt zich af in de huidige tijdsgeest en in de economische realiteit van het boerenbestaan in het Engeland van vandaag en toont de wat ruigere kant van mannenliefde zoals geen film die ik ooit gezien heb. De desolate natuur van Yorkshire en omstreken wordt ook nog eens prachtig in beeld gebracht door Joshua James Richards. Je voelt bij het bekijken van de film de ijzige wind in je gezicht.

Net zoals de omgeving zijn de personages in God’s Own Country getekend door het ruige klimaat. Hun ruwe bolster betekent echter niet dat ze diep vanbinnen niet zoals iedereen verlangen naar geluk. Het zal uiteindelijk aan een buitenstaander zijn om deze harde noot te kraken.


God’s Own Country is verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

Visceraal

Visceraal
4 5 0 1
In zijn lovenswaardige debuut schetst regisseur Francis Lee een leven dat even ruig en wild is als het weer op de hoogvlaktes van Yorkshire. De jonge Johnny voelt zich gevangen en is emotioneel afgestompt door zijn monotone bestaan op de boerderij van zijn vader. Zijn uitzichtloze bestaan neemt echter een onverwachte wending wanneer de Roemeense gastarbeider Gheorghe hen komt vervoegen en Johnny de zin van het leven helpt herontdekken. Een film vol rauwe emoties en wild verlangen.
In zijn lovenswaardige debuut schetst regisseur Francis Lee een leven dat even ruig en wild is als het weer op de hoogvlaktes van Yorkshire. De jonge Johnny voelt zich gevangen en is emotioneel afgestompt door zijn monotone bestaan op de boerderij van zijn vader. Zijn uitzichtloze bestaan neemt echter een onverwachte wending wanneer de Roemeense gastarbeider Gheorghe hen komt vervoegen en Johnny de zin van het leven helpt herontdekken. Een film vol rauwe emoties en wild verlangen.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels