Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Weeklydose-vlog: een kijkje in de vertaalkeuken

Het Nederlandstalige striplandschap is weer een vlog rijker. De voorbije week lanceerde Olav Beemer in alle stilte zijn Weeklydose-vlog op YouTube.

Olav wie?

Oké, deze naam zal niet iedereen iets zeggen natuurlijk. En zeker niet wanneer je kennismaakte met superhelden in de bioscoop of op tv. Er is een periode geweest dat je superhelden vooral tegenkwam in de strippagina’s. In Vlaanderen en Nederland kweekte Juniorpress van 1978 tot 2007 een eerste generatie superfans met hun vertalingen van Marvel en DC Comics.

Weeklydose star Wars JP

Veel van deze lezers van het eerste uur communiceerden met elkaar en de uitgever via de brievenpagina’s achterin de comics. (Eigenlijk analoge social media.) Via deze pagina’s groeide mensen als Peter de Bruin, Tom Groot en natuurlijk Olav Beemer door naar vertalers die vanaf de jaren negentig zorgde dat lezers hun favoriete comics in het Nederlands konden blijven lezen.

De naam van Olav Beemer was indertijd trouwens ook veel te vinden op de brievenpagina’s van veel Amerikaanse comics, waardoor hij een zekere faam als letterhack opbouwde.

Hoewel Juniorpress al even is verdwenen vertaalt Olav nog altijd comics. Zo werkt hij voor RW Uitgeverij aan DC-vertalingen en doet hij The Walking Dead voor Silvester Strips.

Weeklydose

In de jaren ’00 lanceerde Beemer de site Weeklydose, waar hij zijn passie over comics kwijt kon en die tevens fungeerde als een van de eerste communities voor Vlaamse en Nederlandse lezers. Dat de naam vaak genoemd werd in de redactioneeltjes van Juniorpress comics hielp uiteraard mee.

In de loop van dit decennium verdween deze community en bleef de site enigszins leeg achter. Maar het ziet ernaar uit dat Olav een nieuwe richting heeft gevonden voor Weeklydose.com.

Wie altijd al iets wilde weten over het vertalen van comics of even wil nerden is uitgenodigd om zijn vlog te bekijken en te reageren.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels