Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

boeken

Tien boeken om naar uit te kijken in 2018

Een nieuw jaar, een nieuwe lading boeken om naar uit te kijken. We gingen even kijken op de releaselijsten en kozen een aantal boeken uit die jullie in de gaten moeten houden.

transcription

Transcription van Kate Atkinson (Elien)

Als jonge vrouw wordt Juliet Armstrong gerekruteerd door een oorlogsdepartement van de Geheime Dienst. Na de oorlog gaat ze aan de slag bij de BBC, waar ze moet omgaan met de nasleep van haar acties. Dat klinkt heel vaag, maar de titel doet vermoeden dat taal wel eens een rol zou kunnen spelen, en dat is op zijn minst origineel voor een oorlogsboek.

The Friend van Sigrid Nunez (Elien)

Wanneer een vrouw haar beste vriend en mentor verliest, blijft ze alleen achter met de hond die hij haar heeft nagelaten. Samen met de Deense dog moet ze haar verdriet zien te verwerken, want ook hij is helemaal van slag door de plotse verdwijning van zijn baasje. Ze worden vlug onafscheidelijk, en dat leidt zowel tot moeilijke als mooie momenten. The Friend lijkt totaal niet vrolijk, maar de relatie tussen mens en dier blijft bijzonder om te ervaren.

the friend

an american marriage

An American Marriage van Tayari Jones (Elien)

Een jong getrouwd Afro-Amerikaans koppel heeft alles wat ze willen, tot Celestial en Roy uit elkaar gerukt worden wanneer hij gearresteerd wordt. Hij krijgt twaalf jaar voor een misdaad waarvan ze zeker weet dat hij het niet gedaan heeft. Celestial kan ondanks haar onafhankelijkheid niet om met hun situatie en ze vindt soelaas bij een van hun vrienden. Maar na vijf jaar komt Roy plots terug vrij. De premisse klinkt op het eerste zicht nogal soapachtig, maar de auteur legt de nadruk op de sociale thema’s.

The Ensemble van Aja Gabel (Elien)

Muziekfans zullen The Ensemble wel kunnen smaken. In dit debuut volgen we een strijkerskwartet van hun jeugd tot hun dagdagelijkse leven als volwassenen. De eerste violiste en standvastige leider van de groep, Jana; de mooie maar stille tweede violiste, Brit; altviolist Henry, een natuurtalent voor wie het leven een eitje is; en cellist Daniel, de oudste van het ensemble en een geharde scepticus. Dit boek geeft ons een blik achter de schermen van topmuzikanten en hoe dat invloed heeft op langdurige vriendschappen.

I Am Not Your Perfect Mexican Daughter van Erika L. Sánchez (Elien)

Julia gaat naar de unief, verhuist en verlaat haar familie. Perfecte Mexicaanse dochters, zoals Julia’s zus Olga, doen dat niet. Wanneer Olga sterft, werkt de familie hun verdriet uit op Julia. Maar gaandeweg ontdekt ze dat ook Olga niet zo perfect was. In tijden van Trump is het belangrijk dat we van en over elkaar blijven leren. Dit boek van de Mexicaanse Erika L. Sánchez toont de tradities van de Mexicaanse cultuur en hoe de wereld van vandaag die in vraag stelt en uitdaagt.

Leah on the Offbeat van Becky Albertalli (Elien)

In dit spin-offboek van Simon vs. the Homo Sapiens Agenda is de hoofdrol weggelegd voor Leah Burke, de beste vriendin van Simon en koningin van de deadpan-reactie. In tegenstelling tot haar vrienden, is zij het kind van een alleenstaande moeder en daardoor dus minder bevoorrecht. Ze durft hen ook niet te vertellen dat ze biseksueel is. Wanneer hun groepje uiteen begint te vallen, weet ze niet wat te doen. Zeker niet als ze gevoelens krijgt voor een van hen. Als Albertelli de kwaliteit van Simon kan aanhouden, wordt dit opnieuw een schot in de roos.

burning maze

The Burning Maze van Rick Riordan (Louis)

Dit wordt alweer het derde boek in de Trials of Apollo-reeks. Dit keer neemt Uncle Rick zoals fans de schrijver noemen ons terug mee naar Daedalus’ labyrinth. Apollo of eerder Lester Papadopoulus is gelukkig niet alleen op zijn queeste om de 5 orakels te herstellen. Demeters dochter en tevens Lesters master Meg Mccaffrey is weer van de partij. Samen met haar karpos, een graangeest, Peaches en fan favourite Grover de faun zullen ze zich een weg banen door het labyrinth om één van de orakels weer aan de praat te krijgen.

Final 7 van Kerry Drewery (Louis)

Ik vermeldde deze ook al in het algemeen overzicht van waar we bij Geekster naar uitkijken. Na het zeer gesmaakte Cel 7 zouden de vervolgen dit jaar in de schappen moeten belanden. De Engelstalige versie van Day 7 is al uit, maar op de vertaling is het even wachten. Na de ‘vrijspraak’ van Martha is het nu haar vriendje die in haar plaats de 7 verschillende cellen moet doorlopen. Is hij even sterk als haar of wordt hij wel ter dood veroordeeld door het volk. Het besluit ligt namelijk in handen van de kijkers van het programma Dood is gerechtigheid

final 7

godsgrave

Godsgrave van Jay Kristoff (Lina)

Het tweede deel van de Nimmernacht-trilogie heeft de naam Godsgrave gekregen. De Engelse versie is in het najaar van 2017 al gepubliceerd, dus de Nederlandse vertaling zal niet lang op zich laten wachten. We volgen verder het avontuur van Mia Corvere na het onverwachte einde van het eerste boek. Zal ze haar wraak kennen of komen we dat pas te weten in het laatste boek?

Whiskey & Ribbons van Leesa Cross-Smith (Jana)

Ik lees niet zo veel verhalen over “gewone” mensen en hun levens en heb het meer begrepen op dystopieën en scifi. Maar dit boek uit de Most anticipated-lijst van EW en sprak me wel aan. Ballerina Evi is 9 maanden zwanger wanneer haar man Eamon, een politieagent, omkomt tijdens zijn werk. In de winter trekt zijn geadopteerde broer Dalton bij haar in om haar te helpen bij het opvoeden van haar baby Noah. Het verhaal wordt vanuit drie standpunten verteld: dat van Evi wanneer ze ingesneeuwd is met Dalton, dat van Eamon vlak voor hij sterft en dat van Dalton terwijl hij zijn plaats in het gezin en zijn biologische vader zoekt. Die perspectieven zorgen hopelijk voor een verrassende leeservaring en laat auteur Leesa Cross-Smith toe om haar personages volledig uit te diepen. Benieuwd of dit zo emotioneel wordt als het lijkt.

whiskey & ribbons

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels