Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Verhalen uit de Kringwinkel #4: Wickie de Viking – Een Slim Plan

Gamen op een budget is niet altijd een gemakkelijke opgave. Gelukkig is er voor elk probleem een oplossing. Vlaanderen heeft een uitgebreid aanbod aan kringwinkels waar iedereen zijn ongewenste voorwerpen kwijt kan, die dan weer voor een goedkope prijs gekocht kunnen worden. Elke maand stap ik naar een kringwinkel, gewapend met een muntstuk van €2 op zoek naar een ongewenste game die ik een goeie thuis kan bieden. Daarna speel ik die voor drie uur en pen ik mijn mening neer.

Wickie de viking

Deze maand trok ik naar De Kringwinkel Ateljee in Gent. De winkel is een van de grotere Kringwinkels waar ik al heen getrokken ben voor deze column. Ik heb vrij lang moeten zoeken om de spelletjes te vinden, en eens ik ze gevonden had was ik nogal teleurgesteld met de kwaliteit.

Maar ik laat me niet zo makkelijk wegjagen. Ik heb mijn innerlijke speurneus bovengehaald en elk dvd-rek nauwkeurig zitten doorzoeken.

Ik heb nog nooit een Wickie gedaan.

Na tien minuten lang omstaanders ongerust te maken dat er een twee meter hoge man in leren jas heel geboeid naar de afdeling dvd’s voor kinderen stond te staren vond ik uiteindelijk wat ik zocht. Een spel dat tussen de films verzeild was geraakt, en zonder mijn hulp wellicht nooit een thuis zou vinden.

Ik heb het hier uiteraard over Wickie de Viking – Een Slim Plan. Eerlijkheidshalve zal ik ook meteen toegeven dat ik nog nooit een Wickie De Viking.. Euhm, ik wil zeggen tekenfilm? Of strip? cd? Het punt is, ik heb nog nooit een Wickie gedaan dus ik weet niet goed wat het precies is. Vikingen snap ik wel, dus zolang ik een dorp in brand mag steken en hun oogst kan stelen zal ik tevreden zijn.

Laten we eerst eens kijken wat de doos ons al kan vertellen over het spel.

De mannen van het dorp zijn klaar om uit te varen, maar de boot is nog lang niet klaar. Wickie draagt een steentje bij, maar kan best jouw hulp gebruiken. Laat zien hoe behendig en slim je bent door bijvoorbeeld de schapen naar hun stal te loodsen. Of bouw zo snel mogelijk een houtzaag. Je leert veel over de wereld van Wickie en de andere Vikingen met deze leuke en leerzame cd-rom game.

LEERPLEZIER

-Stimuleer je geheugen en behendigheid
-Ontdek hoe spannend Vikingen vroeger leefden
-Volledig Nederlandstalig
-7 leuke spellen, waarin je Wickie helpt
-Verschillende moeilijkheidsniveaus
-Word net zo slim en handig als Wickie door de spelletjes goed te spelen

Dus ik moet een boot repareren zodat andere mensen coole dingen kunnen doen? Ik heb nu al geen zin meer in mijn grote viking-avontuur. Ik heb ook zonet ontdekt dat Wickie een jongetje is dus letterlijk alles wat ik wist over de franchise is verkeerd. Even checken op de Wickiewiki bevestigt dit ook.

De installatie

Hoe dan ook, laten we zien wat we in huis hebben gehaald. Net als bij Paard & Pony Topruiter vorige maand word ik omgestuurd naar een Mindscape-registratiepagina zodra ik wil installeren en houdt dit de boel tegen. Net als toen weet ik het gelukkig te omzeilen. Mijn tip voor mensen die spelletjes willen maken voor Kringwinkels is om mensen niet te laten registreren. Niemand wil zijn of haar persoonlijke informatie opgeven om Wickie De Viking te spelen.

Het spel start op na de installatie en toont meteen een zwart scherm met een wit vierkant in het midden. Eerst start ik eens opnieuw op, maar het resultaat blijft hetzelfde. Ik laat het dus maar even draaien. Ik besluit ook om mijn volume wat hoger te zetten, misschien mis ik iets.
Deze vergissing heeft me bijna mijn leven gekost, na tien minuten doodse stilte roept een stem plots “WICKIE DE VIKING EEN SLIM PLAN“. Na net geen hartaanval te krijgen en mijn hoofd niet tegen mijn kast te slaan toen ik omhoog wipte uit mijn bureaustoel, is het tijd om te starten!

Het spel

Wickie

Gezien alle volwassenen niet veel meer doen dan discussiëren zal een kind de situatie weer moeten redden.

Het spel start met onze held, Wickie, die aanwezig is op een vergadering van de mannen van het dorp. Ze moeten weg zien te geraken zodat ze geen aardappelen moeten schillen voor hun vrouwen. Waarom een kind aanwezig is op dit soort meetings weet ik niet goed, maar ik ben ook niet volledig mee in de lore van het Wickieverse.

Elke viking heeft zijn eigen dialoog, maar veel meer dan “Wij willen boot.” wordt er niet gezegd, tot ik zelf de boel onderbreek en de leider aan het woord laat. Hij zegt dat we wol nodig hebben om de gaten in het schip te dichten (we willen natuurlijk geen Wickieleaks), het zeil moet gerepareerd worden, en de houtbevoorrading van het dorp moet sneller. Gezien alle volwassenen niet veel meer doen dan discussiëren zal een kind de situatie weer moeten redden.

Wickie

Twee van de vikings krijgen ruzie en beginnen te vechten, waardoor Eurobe, midden in zijn instructies over hoe het schip gefixt moet worden, een wapenschild op zijn hoofd krijgt. De man begint te vertellen over de Titanic en niemand snapt waar hij het over heeft. Ik ben benieuwd hoeveel tienjarige kinderen de Titanic-referentie snapten toen ze dit speelden.

Eurobe heeft duidelijk hersenschade opgelopen en blijft verdwaasd, Wickie stuurt de andere mannen weg om het schip te fixen terwijl hij zelf bij Eurobe zal blijven. Vijf seconden later beslist hij toch om eropuit te gaan en de leiding over de werken te nemen. Ik hoop dat we tegen het einde van het spel niet ontdekken dat Eurobe dringende medische hulp nodig had en dat zijn hersenen leeggebloed zijn, maar dat zijn zorgen voor later.

Wickie

Eens ik buiten ben zijn er drie gebouwen om binnen te gaan. Ik klik op het middenste. “Dat is ons huis, zou moeder al bezig zijn met het herstellen van het zeil?” Arme moeder zit daar volledig alleen met een gigantisch zeil. Is er niemand anders in het dorp die met naald en draad overweg kan?

Aangezien er maar drie huizen zijn, is die kans gering, maar zo moeilijk kan het niet zijn om te leren. Moeder geeft ons meteen twee problemen. Onze zus zou moeten helpen en ze is nergens te vinden, en het zeil zit vol vlooien. Mijn suggestie om alles in de open haard te gooien kan ik om een of andere reden niet brengen, dus dan maar een echte oplossing zoeken.

Wickie

Ik steel nog snel een ham die boven de open haard hangt en vertrek weer op zoek naar mijn zus en vermoedelijk wat vlooienpoeder. Terug in het dorp zijn er ook enkele bordjes die me de weg wijzen. Laat ik beginnen met het bord dat naar de schapen lijkt te leiden, hopelijk beginnen we daar met echte gameplay.

Eens we de weide betreden, zit er een viking op een harp te spelen en te zingen.
“Méééh méééh méééh, kom toch schaapjes klein, scheren doet geen pijn.”
Ik zal niet beweren dat ik veel weet over schapen, maar in de 30 minuten Farmville die ik in 2005 speelde zat er geen enkele harp, dus ik weet dat de man niet juist bezig is.

Wickie
Als het heel mooi weer is trek ik het weiland in..

“Ik roep de schaapjes samen, ik wou dat ze toch kwamen, blijf niet in de wei, kom hier snel bij mij.” Ik denk dat de man een voorouder van Chris Martin is, maar schapen aantrekken met zijn liedjes lukt nog net niet.

“Ik moet ervoor zorgen dat Ome ophoudt met zingen, anders komen de schaapjes nooit naar de stal.” Ik snap al waarom Wickie de brains van deze opdracht is. Alles waar ik momenteel op kan klikken lijkt geen gevolgen te hebben, vrees ik, dus ik keer maar terug naar het dorp.

In de haven staat een viking met een grote baard die mijn vader blijkt te zijn. “Loop niet zo te lanterfanten, zoon, het schip moet af geraken.” Zegt hij terwijl hij zelf naar een blanco papier staat te staren. Een andere viking zit op de neus van het schip te hameren zonder echte reden, veel valt er hier ook nog niet te beleven.

Wickie

Er zijn nog twee bordjes over in het dorp zelf: eentje leidt naar de uitkijktoren. Laten we zien wat er daar te beleven valt. Aan de uitkijktoren blijkt dat de wachter, Gorm, zijn post verlaten heeft. Als dit eindigt in een invasie en bloedvergieten wordt het hem nooit vergeven, maar ik vermoed dat dit niet zo’n soort spel is. In de uitkijktoren zelf vind ik wel mijn zusje, die zich verstopt heeft. Ze verbergt zich daar voor een wolf, die nergens te bespeuren valt. Het ziet ernaar uit dat ze niet naar beneden zal komen tot de wolf zeker weg is.

Wickie

Door een bordje aan de toren te volgen kom ik aan een ravijn, waar een wolf achter een boom verstopt zit. Ik heb daarnet een ham gevonden dus ik vermoed dat ik die aan de wolf moet geven.

Wickie

Of niet, na twee minuten zoeken hoe ik in godsnaam mijn inventaris open, besluit Wickie dat het tijd is om in het gras te gaan liggen en te dromen over een valstrik die hij voor de wolf kan maken.

Wickie
Je beseft toch dat je in het gras ligt te chillen met een wolf vlak achter je?

Na eventjes zoeken lukt het en kan ik de wolf uit zijn schuilplaats lokken, op tijd wegspringen en hem vangen! Ik heb nu al meer bereikt dan elke volwassene in mijn dorp! Dat moet ik aan mijn zus vertellen.

Wickie

Mijn zus is opgelucht en vertrekt om aan het zeil te werken. Nu rest me enkel nog één wegwijzer om te volgen richting het bos. Iets zegt mij dat dit spel niet erg lang gaat duren.

Wickie

De viking die in het bos de bomen moet hakken ligt te rusten, want hij voelt zich zwak door grote honger. Is dit waar ik de ham nodig heb? En waar is die inventaris??

Ja! Hier had ik de ham dus nodig. Ik klik op Wickie zelf en de ham komt tevoorschijn. De grote viking eet hem op en begint meteen hout te hakken. Dit spel is simpeler dan ik dacht, je zou bijna denken dat ik veel te oud ben om dit te spelen.

Wickie

In het bos is er nog een wegwijzer die naar de rivier leidt, eens ik daar terecht kom is er zelfs echte gameplay! Wickie staat op een boomstronk en ik moet de pijltjestoetsen gebruiken om rechts en links obstakels te ontwijken. Ik kan zelfs een moeilijkheid kiezen. Ik wou een beetje uitdaging en ging meteen voor de moeilijkste manier, maar dat lukte in één poging dus veel stelde het niet voor.

Wickie
Cowastronka

Aan het einde van de rivier zitten de twee ruziemakers van eerder in het spel. De ene beweert dat hij hard zwoegt terwijl de ander niets doet. De ander klaagt dan dat hij geen zaag heeft. Driemaal raden wie dit probleem mag oplossen.

Wickie

Opnieuw begint Wickie te dagdromen en moet ik een constructie maken die de twee mannen allebei laat zagen met maar één zaag. Uit het niets slaagt Wickie erin om van één standaard zaag een constructie te maken die ook meteen de uitvinding van de cirkelzaag wordt. Waarom heeft dit dorp nog volwassenen nodig? Stuur Wickie met enkele houtsblokken naar eender welk dorp en hij zal het geplunderd hebben voor zonsondergang.

Wickie

Misschien is het beter dat die boot nooit gerepareerd geraakt, aan de intelligentie van de gemiddelde volwassene in dit dorp te zien gaan ze niet ver geraken in hun invasies.

De twee ruziemakers zijn blij met de uitvinding, maar de een vond het toch nodig om nog eens te lachen met het gewicht van de ander. Al mijn pogingen om hem met zijn hoofd op de cirkelzaag te laten landen leiden tot niets, en ze willen het precies niet bijleggen, dus ik hoop dat het probleem zichzelf oplost vanaf hier.

Terug in het bos is de houthakker weg, Wickie zegt dat hij hoopt dat er genoeg hout is om het schip te bouwen. Even zien hoe de zaken ervoor staan in het dorp. Eens ik terug bij Eurobe kom stelt hij me voor dat we een nachtelijk boottochtje met ons twee doen. Ik wil traagjes achteruit wandelen tot ik uit het huis ben, maar Wickie vindt het duidelijk minder storend. Toch kan ik weer vertrekken, wat ik zo snel mogelijk doe.

Wickie

Eens terug thuis blijkt dat moeder en zus zelfs nog niet begonnen zijn aan het zeil vanwege de vlooien. Ze zitten letterlijk al uren te wachten tot ik hun problemen kom oplossen. Misschien is het beter dat die boot nooit gerepareerd geraakt, aan de intelligentie van de gemiddelde volwassene in dit dorp te zien gaan ze niet ver geraken in hun invasies.

Wickie

Ik moet de vlooien verjagen in een minigame waar ik ze moet wegklikken. Hier maak ik de fatale fout om opnieuw de grootste moeilijkheid te nemen, waar de vlooien het snelst en meest onvoorspelbaar rondspringen, na enkele minuten naar een constant trampolinegeluid te moeten luisteren weet ik gelukkig toch heel het zeil te ontvlooien. Wickie besluit dat het nu tijd is om weg te gaan want straks moet hij ook nog naaien. Aan de haven staan intussen de houthakker en de twee zagers, nu moet ik het probleem met de schapen nog zien op te lossen.

Ome zit nog steeds muziek te spelen met evenveel succes. Even rondklikken leidt tot niets, dus ik verken de andere ruimtes, zien of ik daar iets gemist heb. In het begin had ik tijdens de vergadering een ton drank proberen stelen, wat me toen verboden werd. Nu de enige beveiliging bestaat uit een gedesoriënteerde oude man die het einde van het spel wellicht niet zal halen, ben ik er wel in geslaagd om een beker drank te stelen. Misschien krijgt dit de zanger stil?

Wickie

Inderdaad! Zoals elk goed educatief spel leert dit kinderen dat volwassenen alcohol geven een oplossing is voor veel problemen. Blijkbaar moet ik de harp zien te stelen terwijl Ome drinkt. Ik volbreng die taak en kom terug in een gameplaygedeelte, stenen leggen zodat de schapen in de juiste richting geduwd worden. Dit spel is een hel om door te geraken, en de hoge moelijkheid betekent alleen maar meer schapen om te vangen, dus om tijd te sparen ga ik hier voor de makkelijke optie. Ik ben tenslotte geen professionele herder.

Wickie
Net echt!

Eens ik erin slaag vraagt Wickie nog aan Ome “Je bent toch niet boos om mijn trucje eh?”.
Ik heb Ome vier bekers mede gegeven voor ik tot de oplossing geraakte, dus ik ben er vrij zeker van dat hij er cool mee is. Dat is ook zo.

Wickie

Terug thuis is het zeil af, we brengen het samen naar de boot en die lijkt af! Één probleem nog, Snorre, de viking die eerder beledigd werd over zijn gewicht, is nog steeds kwaad en wil niet mee, want de andere viking zei dat hij zwaarder is dan twee zakken aardappelen. Nu moeten wij het tegendeel bewijzen.

Wickie

Tijd om mijn breinkrachten weer boven te halen. De achtjarige ingenieur in mij bouwt een weegschaal waarop we Snorre kunnen wegen tegenover twee zakken aardappelen.

Wickie

Nu dat drama van de baan is zijn we op ons schip, maar al de bemanning lijkt wel erg lang in het vrachtruim te zitten. Ik ben er zeker van dat dit een stom toeval zal zijn en ik geen puzzel zal moeten oplossen om de bemanning aan het werk te krijgen.

De crew dacht dat Eurobe terug de oude was en kon helpen laden, maar alles is in chaos geëindigd, chaos die te moeilijk is voor zeven volwassen mannen om op te lossen.

Wickie

Ik zal het dan maar zelf doen. Dit aan de hand van zo’n soort puzzel waar je gelijke aaneensluitende stukken wegklikt tot alles weg is. Laat ik dit nog eens op een moeilijke setting doen.

Wickie

Ik krijg 90% van de vracht weg voor ik geen zetten meer kan maken, waarop een van de vikings de opmerking maakt “Wat scheelt er, superbrein, laten je hersenen je in de steek?”. Ik wou dat ik een draagbare versie van die cirkelzaag in mijn bezit had. Waarom kan Wickie die niet snel uitvinden?

Na nog een poging kan ik de puzzel beëindigen en is iedereen gelukkig. Behalve Eurobe dan, die nog steeds met hersenschade zit. De twee ruziemakers krijgen hier een discussie over en beginnen weer te vechten, waardoor een vaas op het hoofd van Eurobe valt. In plaats van voor een genadeslag te zorgen lijkt dit zijn hoofd terug in orde te brengen.

Wickie

Nu alles in orde is is het tijd om te vertrekken. Wickie belooft zijn zusje dat hij haar iets leuks meebrengt van op reis. Gezien het om vikingen gaat, vermoed ik dat dit een lichaamsdeel/trofee van een slachtoffer zal zijn, maar het kan ook een Game Boy zijn. Ik duim voor de Game Boy.

Wickie
Daaag! Afgaand op ons IQ zie je ons nooit meer terug, tot ziens!

Besluit

Ik heb het spel uitgespeeld (echt deze keer) op 2 uur en 30 minuten, dus voor één keer kom ik niet aan mijn geplande doel van drie uren speeltijd. Ik ben er wel trots op dat dit het eerste spel is waar ik nergens lang vast zat.

De boodschap die dit spel naar kinderen overbrengt, is duidelijk en moet gekoesterd worden: Als volwassenen te dom zijn om problemen op te lossen moet je het zelf doen, ook al betekent dat dat je een wolf moet vangen, mensen dronken voeren om van hen te stelen, hersenschade repareren door zware dingen op iemands hoofd te laten vallen, en surfen op drijvende boomstammen.

Het enige deel van het spel dat ik wou zien, het plunderen en moorden, was nergens te bespeuren, dus ik hoop dat er een vervolg gemaakt wordt. Ik heb wel veel bijgeleerd over Wickie en zijn vrienden. Eerst en vooral heb ik geleerd dat Wickie een jongen is. Er staan drie huizen in zijn dorp voor tien inwoners. Wickie bezit magische krachten en het talent van een middeleeuwse ingenieur, en meer hersenen dan de gemiddelde volwassene.

Het spel beloofde me te tonen hoe spannend vikingen vroeger leefden, dus ik vermoed dat alle gebeurtenissen in dit spel ook volledig historisch correct zijn, naast een reis door een Kringwinkelgame hebt u dan ook nog een geschiedenisles gekregen voor dezelfde prijs, alstublieft!

Voor het prijskaartje van €2 kon ik niet meer vragen van dit spel. Elke euro heeft me één uur en een kwartier plezier opgeleverd, wat voldoende waar voor mijn geld is.

10/10

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels