Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

20 jaar Titanic: my heart will go on

It’s been 84 years… Zo lijkt het voor sommigen misschien, maar het is vandaag (7 januari) dag op dag 20 jaar geleden dat Titanic in de Belgische zalen verscheen. Een ode aan een fenomeen.

Kassucces…

Een fenomeen, vraag je? Dat kan je wel zeggen. Titanic is tot op de dag van vandaag de best bezochte film ooit in de Belgische bioscopen. De film van James Cameron over de scheepsramp van 1912 en de liefde tussen Jack Dawson en Rose DeWitt Bukater heeft meer dan 3 500 000 tickets verkocht. Daarmee doet Titanic het bijna twee keer zo goed als Harry Potter and the Philosopher’s Stone, de tweede op de lijst, en lokte de film ruim het dubbel van de meest bezochte Vlaamse film, Loft. Een op drie Belgen heeft Titanic ooit op groot scherm gezien. In 2011 kwam de film nog eens in de zalen in een 3D-uitvoering, en zelfs die versie lokte ondanks alle uitzendingen op tv nog meer dan 150 000 cinemagangers. Ja, ik ben ook gaan kijken.

FilmAantal bezoekers
Titanic3 510 221
Tweede meest bekeken film: Harry Potter and the Philosopher’s Stone1 798 383
Meest bekeken Belgische film: Loft1 194 434
Meest recente hit: Star Wars: The Force Awakens1 257 945

 …maar eerder onverwacht

titanic 1

Maar het succes van Titanic kwam destijds eigenlijk heel onverwacht: de film was een gigantische gok voor regisseur James Cameron en geldschieters Paramount en 20th Century Fox. De scheepsramp verfilmen was in die tijd een huzarenstukje. CGI stond totaal nog niet op punt, dus koos Cameron ervoor om een deel van het schip ook effectief te bouwen. Probleempje: er was geen studio die groot genoeg was voor de productie. Fox kocht daarom een stuk land aan het water in Mexico en liet er een complex neerpoten. Twee gigantische watertanks werden gebouwd met een totale oppervlakte van meer dan 22 000 m². Titanic werd al snel de duurste film ooit gemaakt, met een budget van 200 miljoen dollar – veel meer dan eerst voorspeld.

Ook vandaag doen er nog altijd verhalen de ronde over de moeilijke omstandigheden op de set. James Cameron zou de stress van zijn ambitieus project vooral uitgewerkt hebben op de crew, tot het punt dat zij er bijna de brui aan gaven. Ook de acteurs gingen tot het uiterste, met ziekte tot gevolg.

King of the World

In de VS stond de film 15 weken lang op 1 in de box office.

Eind goed, al goed, uiteindelijk, want Titanic werd de eerste film ooit die meer dan een miljard dollar binnenhaalde aan de kassa. In de VS stond de film 15 weken lang op 1 in de box office. Bijna vier maanden lang bleven mensen naar de bioscoop gaan om 3 uur en een kwartier (!) door te brengen op het water. Meer nog zelfs, de film won week na week publiek. Een mooier voorbeeld van mond-tot-mondreclame kan je bijna niet bedenken.

Als we het succes op wereldvlak bekijken, moet Titanic enkel die andere James Cameron-film laten voorgaan: Avatar. En dat moeten we ook een beetje nuanceren, want die film zagen de meesten onder ons wellicht in 3D, wat sowieso duurder is. Ook de critici waren enthousiast. De recensies van toen waren zo goed als allemaal positief en het succes werd bevestigd bij de Oscarnominaties van 1998.

Oscars

Titanic werd genomineerd voor 14 gouden beeldjes en won er 11: Beste Film, Regisseur, Cinematografie, Productie-ontwerp, Kostuums, Geluid, Geluidseffecten, Montage, Visuele Effecten, Muziek en Nummer. Daarmee is de film nog altijd recordhouder voor het grootst aantal gewonnen Oscars, samen met Ben-Hur en The Lord of the Rings: The Return of the King. Het record voor meeste nominaties deelt Titanic met All About Eve en recent nog La La Land.

Uiteindelijk kon de film enkel de nominatie voor make-up en de twee acteernominaties van Kate Winslet en Gloria Stewart niet verzilveren. Beiden waren genomineerd voor dezelfde rol, wat ook uitzonderlijk is. Bovendien was Stewart 87 toen de nominaties bekend gemaakt werden. Daarmee is ze tot op vandaag de oudste genomineerde acteur/actrice, tenzij de 88-jarige Christopher Plummer dit jaar een nominatie krijgt voor All the Money in the World.

De meest opvallende niet-nominatie was die van Leonardo DiCaprio, die niet erkend werd voor zijn vertolking. Misschien een teken dat de Academy toch niet zo’n fan was van Jack Dawson. In 2016 werden ze eindelijk in het nauw gedreven en kreeg hij toch zijn eerste Oscar te pakken. En Kate was er natuurlijk bij.

Liefde blijft bestaan

Nu ik jullie aan al dat succes herinnerd heb, kunnen we het even hebben over waarom de film zo veel harten bekoord heeft. Want Titanic is naast het technische hoogstandje van zijn tijd ook een van de meest populaire liefdesverhalen ooit.

De trope van zelfverzekerde man die het initiatief neemt bij de verlegen vrouw wordt omgedraaid.

Jack Dawson, een arme luis die kaartjes wint voor de Titanic bij een kaartspel, wordt verliefd op Rose DeWitt Bukater, de dochter van een rijke vader die haar volledig uitgestippelde leven haat. Hij redt haar als ze zelfmoord wil plegen door van het schip te springen, zij redt hem als hij geboeid wordt voor diefstal en dreigt te verdrinken (ironisch). Ze zien elkaar als gelijken en kunnen zichzelf zijn bij elkaar. En de trope van zelfverzekerde man die het initiatief neemt bij de verlegen vrouw wordt hier omgedraaid (hoewel James Cameron nu beter wat meer zijn mond zou houden over vrouwelijke personages). Ook (spoiler alert, haha) de dood van Jack zorgt ervoor dat het koppel nog altijd niet vergeten is. Jack was op weg naar een nieuw leven in de VS, maar hij offert zich op om Rose die kans te geven. Ze grijpt die kans en eert Jack door zijn achternaam aan te nemen.

Met de combinatie van star-crossed lovers, actie en een ramp wist James Cameron een breed publiek te bereiken. Tienermeisjes, romantische zielen, actieliefhebbers, ramptoeristen, blockbusterfans en geschiedenisliefhebbers: voor elk wat wils.

Haters be hatin’

titanic 3

En toch hebben veel mensen er nu een haat-liefdeverhouding mee. Voor sommigen is dat misschien omdat de film zo populair was dat het hun levensdoel werd om Titanic te haten. Voor velen is dat misschien door de lengte van de film. Ja, Titanic is lang. Drie uur en een kwartier spenderen aan een film zonder happy end zal voor sommigen misschien te veel gevraagd zijn. Toen Titanic in de bioscoop liep, was ik bijna vijf. Ik heb de film dus voor het eerst gezien tijdens een heruitzending op VTM toen ik ongeveer acht was. Ja, dat weet ik nog altijd goed. Ik heb de film die eerste keer ook niet volledig gezien. Zo lang kon ik me nog niet concentreren. Een aantal jaar later was ik eindelijk oud genoeg om de volledige speelduur aan te kunnen.

My Heart Will Go On was de meest verkochte single van 1998.

Ook ik werd verliefd. En niet enkel op Leonardo DiCaprio. Titanic was waarschijnlijke de eerste “epische” film die ik zag, tenzij je de eerste Pokémon-film meerekent. Die schaal, die realiteitszin, ik vond het fantastisch. Ik huilde me kapot toen Jack in het water verdween en Rose erin slaagde om het fluitje van een overleden medepassagier te bemachtigen. Jack was galant en gelukkig met wat hij had. Oude Rose was heerlijk sassy en trots op zichzelf. Oké, ik vond het dwaas dat ze die belachelijk dure diamant het water in gooide – haar nakomelingen hadden nooit meer moeten werken als ze die gewoon hadden verkocht! En die kwestie van de deur (straks meer daarover), daarvan ben ik nog steeds niet overtuigd. Maar zelfs de meest hatelijke personages (Ik kijk naar jullie, Cal en Mr. Ismay) zijn genuanceerd, en topacteurs Kathy Bates en Victor Garber spelen oerdegelijke personages die je wil zien overleven.

Maar die haat en liefde kan ook te maken met de topschijf My Heart Will Go On, het themalied van Titanic geschreven door componist James Horner en gezongen door Céline Dion. Het nummer was de meest verkochte single van 1998 en nog steeds een van de meest verkochte singles ooit. Daardoor werd My Heart Will Go On toen natuurlijk grijsgedraaid op de radio, en dat zorgde ervoor dat sommige mensen Céline fatigue kregen. Het is niet ondenkbaar dat hun irritatie voor het lied ook oversloeg op de film. Maar wees eerlijk: wie zingt er niet dramatisch mee als near, faaaaar… uit de luidsprekers klinkt?

Memes en een oneindig debat

Ondanks de voor- en tegenstanders blijft Titanic zelfs vandaag nog altijd relevant in de popcultuur. De film lanceerde de acteercarrière van Leonardo DiCaprio en Kate Winslet, en ze navigeerden hun plotse succes samen, zoals ze zelf zeggen. De twee zijn vandaag nog altijd bevriend, en de fans van weleer leven nog steeds mee. Sommigen projecteren hun liefde voor Jack en Rose op het duo, maar Leo en Kate zijn altijd gewoon vrienden geweest. Schattige vrienden, dat wel. (Sorry.)

Net zoals elke andere populaire film, kan ook Titanic rekenen op een aantal memes om de film populair te houden. Ik ben dit artikel zelfs met een eentje begonnen. “It’s been 84 years”, “You jump, I jump” en “I’ll never let go” gebruiken we als reaction gif, maar er is één gegeven dat het internet nog altijd beheerst: kon Jack bij Rose op de deur liggen? Jarenlang heeft Cameron het tegendeel beweerd. Het gewicht zou te groot geweest zijn en dan waren ze allebei gestorven. Kate Winslet heeft zo haar eigen mening en er is zelfs een Mythbusters-aflevering aan gewijd. Maar onlangs deed een groep leerlingen de proef nog eens over met wiskundige formules en een hele hoop geteste variabelen. Hun conclusie kwam overeen met wat we allemaal denken: Justice for Jack, hij had niet moeten sterven.

Deze onderstaande tweet geeft goed weer wat Titanic zoal nagelaten heeft, naast het imago van een film die echt iedereen kent: een showbizzkoppel dat geen koppel is en een discussie over de zwaartekracht die het haalt van vernieuwende visuele effecten. Onzinkbaar, die Titanic, zelfs na 20 jaar.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels