Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Pilot Potential: The Living and the Dead

Brexit of niet, voorlopig kunnen we via digitale televisie nog steeds een serietje meepikken op de BBC. De trailer voor horror/scifiserie The Living and the Dead op BBC 1 zag er veelbelovend uit, is de eerste aflevering dat ook?

Somerset, eind 1890. Nathan (Colin Morgan) en Charlotte Appleby (Charlotte Spencer), nemen het huis en de bijhorende boerderij van zijn moeder over als zij overlijdt tijdens de zonnewending, onder geheimzinnige omstandigheden. Nathan is psychiater en wordt al snel ingeschakeld door een lokale priester om diens dochter, Harriet (Tallulah Rose Haddon), te helpen. Zij gedraagt zich de laatste tijd erg vreemd, en op een avond horen haar ouders een mannenstem bij haar op de kamer. Er is echter in geen velden of wegen een man te bespeuren… Voor zover de ouders zien, toch. Daarna gebeuren er steeds meer verontrustende dingen in het dorpje (die ik hier niet zal spoilen), en het is aan Nathan om Harriet te redden en intussen de boerderij van zijn moeder draaiende te houden te midden van de opkomende mechanisatie.

The Living and the Dead speelt zich af in een ideale tijdsperiode en setting voor een 6-delige miniserie over het bovennatuurlijke, en de sfeer zit meteen goed.

The Living and the Dead speelt zich af in een ideale tijdsperiode en setting voor een 6-delige miniserie over het bovennatuurlijke: de sfeer zit meteen goed om te kunnen griezelen, met kostuums die zo uit de enge foto’s komen die je vaak in horrorfilms ziet en kaarsen die alles net niet helemaal verlichten. De cinematografie is bewust niet te kleurrijk en aan de donkere kant, en ook de muziek (zowel de score als de gebruikte nummers) draagt bij aan de sfeer. Dat geeft ook iets extra aan de serie, die toch in het hetzelfde vaarwater zit als Preacher en Outcast. Als je niet van de gore houdt die deze laatste je biedt, dan is The Living and the Dead zeker iets voor jou. De spanning wordt goed opgedreven en niet alles loopt zoals je het verwacht.

Voor de sterrencast moet je het bij deze serie alvast niet doen, want zowat iedereen is een nieuwkomer of een novele onbekende. Hoofdrolspeler Colin Morgan zullen sommige BBC-kijkers misschien nog kennen van The Adventures of Merlin of van The Fall met Gillian Anderson. Ik vind hem alvast een innemend acteur, en hij heeft zowel iets liefs als iets sinisters over zich. Tallulah Rose Haddon is ook uitstekend als de bezeten Harriet.

In tegenstelling tot het verhaal van het meisje, moet dat van de boerderij nog een beetje op gang komen en een duidelijke richting krijgen, maar die verhaallijn is alvast goed verweven met die van Harriet en er worden al wat hints gegeven over het verleden van Nathan en Charlotte. Genoeg om mij nieuwsgierig te maken.

Als dit alles je nog niet helemaal overtuigd heeft, dan zal de twist op het einde van de aflevering dat zeker wel doen. Geloof me.

The Living and the Dead is elke dinsdagavond te zien op BBC 1 om 22:00.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels