Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

ghostbusters

Waarom fanboys ongelijk hebben over de nieuwe Ghostbusters

De trailer van de Ghostbusters-remake werd gebombardeerd tot meest gehate filmtrailer ooit met zo’n 790.000 duimpjes omlaag op YouTube. Hebben die bijna miljoen fans het bij het rechte eind?

In 2015 waren de twee meest verdienende films in de box office reboots van franchises uit de vorige eeuw. Ook op televisie zien we de succesvolle terugkeer van een mollenspel en de minder triomfantelijke comeback van een sekseiland. De media wordt overheerst door nostalgie, omdat nostalgie nu eenmaal verkoopt. Tenminste, als de platgetreden paden worden bewandeld, en dat is nu eens net wat de nieuwe Ghostbusters-film wil vermijden, tot ongenoegen van fans.

ghostbusters1

Aan het talent achter de film zal het alleszins niet liggen. Regisseur Paul Feig past in het rijtje van moderne komediemakers zoals Adam McKay (Anchorman, The Big Short), Judd Apatow (The 40 Year Old Virgin, Knocked Up) en David Gordon Green (Pineapple Express, Eastbound & Down). Feig debuteerde, samen met Apatow, met de cultserie Freaks and Geeks en bleef zich daarna bezig houden met televisiewerk in Arrested Development en The Office. Daarna begon hij aan het soort film waarvan we de regisseur vooral kennen: komedies gedreven door vrouwen. Bridesmaids, The Heat en Spy hebben allemaal één constante en dat is Melissa McCarthy, opnieuw paraat in Ghostbusters.

McCarthy is niet de enige comedienne die zich in een overall hijst. Naast haar draven ook Kristen Wiig, Leslie Jones en Kate McKinnon op. Die laatste twee draaien momenteel mee in het populaire Amerikaanse sketchprogramma Saturday Night Live, waar heel wat komediesterren de kneepjes van het vak leerden. Wiig ken je dan weer als een van de grappigste Amerikaanse actrices van het moment. De laatste tijd lijkt ze overal wel ergens in op te duiken, maar nooit in erg substantiële rollen, behalve in The Diary of a Teenage Girl en het bevreemdende A Deadly Adoption met Will Ferrell.

Toegegeven, er schort wat aan de trailer. Er wordt verwezen naar de films van 30 jaar geleden, met de tekst over een heel nieuw team om geesten aan te pakken, terwijl de nieuwe film een reboot is en volledig losstaat van de vorige. In principe is de eerste Ghostbusters nooit gebeurd in dit filmuniversum. Om verder aan de verwarring toe te voegen, maken Bill Murray en de rest van de originele (nog levende) cast wel een verschijning in de film. Ook McCarthy vond de trailer verwarrend en klaagde voor de release ervan bij de studiobonzen, die haar zorgen natuurlijk negeerden.

Naast de verwijzing naar de oude films, spreken fans ook hun ongenoegen uit over de humor en sfeer van de trailer. Het is helemaal niet wat ze ervan verwacht hadden. We zijn geneigd om naar remakes te kijken met een nostalgische bril, logisch ook. Maar tijden veranderen en films zijn daar het voorbeeld bij uitstek van. De eerste Ghostbusters uit 1984 is een film die je moet gezien hebben en is grappig en vernieuwend voor zijn tijd. Dat het scenario slordig aanvoelt en Winston, de zwarte Ghostbuster, aanvoelt als een latere toevoeging ziet iedereen door de vingers. Het vervolg uit 1989 daarentegen, is een verwaterde versie van het origineel en maakt zelfs dezelfde fouten met het personage van Winston.

ghostbusters

Tijden veranderen dus en dat is een feit waarmee heel wat fans het moeilijk hebben. Een actiekomedie uit de jaren tachtig vertalen naar een actiekomedie van nu levert natuurlijk een heel andere sfeer op door de verandering in komedie, visuele effecten en natuurlijk diversiteit op het witte doek. Sommige fans beschuldigen de cast van overdreven politieke correctheid, met vier vrouwelijke geestenjagers in de plaats van mannen. Negeer die fans gerust. Toch lijkt de reboot op vlak van etnische diversiteit helaas dezelfde hobbelige weg in te slaan als zijn voorgangers. De drie blanke hoofdrollen zijn briljante wetenschappers, terwijl het zwarte personage opnieuw een voorspelbare en platvloerse rol uit de werkende klasse heeft.

Hoewel het omgekeerde zeker ook waar is, zou het trouwens de eerste keer niet zijn dat een trailer zulke lage verwachtingen creëerde voor een film die ze uiteindelijk allemaal oversteeg. Een slechte marketingcampagne stond in de weg van Adventureland, een indie romcom en volgens de trailer een komedie à la Superbad. De trailer voor End of Watch komt niet in de buurt om de uiteindelijke film eer aan te doen. Of wat dacht je van de verschrikkelijk chaotische trailer van Hellboy?

Als je de bioscoop binnenwandelt met het idee dat de film moet falen, wandel je hoogstwaarschijnlijk naar buiten met de bevestiging van je voorgevoel. Het lijkt wel alsof we Ghostbusters moeten haten nog voor we de begintiteling gezien hebben. Maar slechter dan de tweede film kan het moeilijk worden. Vertrouw op de cast en de regisseur en wie weet zijn we een verrassing rijker gelijkaardig aan 21 Jump Street. Stap niet mee op wat de kudde denkt en beslis voor jezelf wat je ervan vindt, zowel van de trailer als van de film zelf, die uitkomt op 27 juli.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels