Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Juist gespoild worden is een kunst

Spoilers kennen we allemaal. Je bent door een post aan het scrollen op Tumblr of Facebook en je vermoed niets. Maar plots staat het daar: de spoiler die de hele film verklapt en voor sommigen zelfs verpest. De ene persoon vindt het niet zo erg om gespoild te worden, de andere overweegt om een week een grot in te kruipen. Ik ben die tweede persoon. Vooral het laatste jaar.

Ik heb Infinity War nog niet gezien. Ja, ja, shame on me enzo, maar ik moet eerst twee van de vorige Marvel-films (Spiderman: Homecoming en Black Panther) uitkijken. Er is door de makers zelf expliciet gevraagd om niet te spoilen. Niet iedereen houdt zich hier aan, al zijn er wel twee categorieën in de spoilers. Bijvoorbeeld, de zin “Why is Gamora” spoilt voor mij niets en kan je (waarschijnlijk) alleen begrijpen wanneer je de film gezien hebt. Thor en Captain America die een korte conversatie over baardgroei hebben is ook geen echte spoiler. Maar de meme die de voorbije dagen het internet rondgaat, vertelt mij wel veel over de film. Ik ben toch niet de enige die weet over wie die gaat?

Kijk, ik begrijp dat je excited bent nadat je een supergoeie film zag, ik ben ook zo. Maar als je weet dat je net een première gezien hebt, dus nog niet iedereen de film gezien heeft, hou je een beetje in. Het minste dat je kan doen is je spoilers taggen. Op zowel Twitter als Tumblr kan je tags blokkeren, op Facebook is dit tot nu toe nog niet het geval.

Maar, hoe zit het dan als één van de acteurs zelf een spoiler post? Ik ga de acteur hier niet benoemen, want dat is een spoiler, maar klik hier als je de tweet wilt lezen. En Mark Ruffalo, die vorig jaar het einde van Infinity War spoilde, maar dit zo vaag deed dat niemand het goed doorhad. Hebben zij dan wel het ‘recht’ om te spoilen? Zijn ze op het matje geroepen? En is het aankondigen van een aflopend contract niet ook een beetje een spoiler? Wat dan als één van de acteurs overlijdt? Dat personage kan zo goed als onmogelijk nog terugkomen, is dat dan ook een spoiler?

Veel vragen, waar moeilijk een antwoord op te geven is. Persoonlijk volg ik maar weinig acteurs op Twitter, om te vermijden dat ik “einde contract”-spoilers zie. Maar acteurs kunnen natuurlijk ook altijd per ongeluk iets laten vallen. Ik snap dat het zwaar kan zijn om zo lang een geheim mee te dragen. Bijvoorbeeld de acteurs van Game of Thrones die nu al weten wat het einde is, moeten dit nog zeker een jaar verzwijgen. Het zou niets voor mij zijn.

En wat is nu een echte spoiler? Denk even na. Vertelt je meme, post of mening iets over de grote plottwist in het verhaal? Gaat je favoriete personage dood en heb je hier zoveel feels door dat je het iedereen wilt laten weten? Heb je een mooie quote gevonden die toevallig wel veel verklapt over het einde? Ja, dan zit je met een serieuze spoiler. Maar is het een gifset die volledig uit de trailer komt of Spiderman die al lachend “Oh we’re using codenames?” zegt, dan zit je met een lichte spoiler en kan het mij meestal niet veel schelen.

Natuurlijk is er ook de vraag hoe lang zo’n ‘spoilerban’ moet duren. Persoonlijk vind ik: het moment dat de film niet meer vertoond word in de cinema, dan mag je beginnen te spoilen. Daarna ga ik het wel nog erg vinden, maar dan is het mijn eigen fout. Ik wist bijvoorbeeld het plot van Guardians of the Galaxy 2 al, maar deze film is dan wel al een jaar oud (en ik was al de spoilers tijdens het kijken toch al vergeten).

Dus, heb je een leuke meme of post gevonden over (bijvoorbeeld) Infinity War? Leuk, deel hem gerust! Maar gebruik wel de tags, denk aan je medefans!

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels