Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

X-peditie X-Men: van leek naar kenner (3)

Dankzij de opkomst van superheldenfilms is de populariteit van comics fors gestegen bij het brede publiek. Helaas is klaarheid in het aanbod geen kenmerk van het stripmedium. Hoe begin je als nieuwkomer aan een reeks die al 50 jaar meegaat en momenteel 20 verschillende series telt?

Zoals ik eerder vertelde, ben ik een relatieve nieuweling op het vlak van comics. Ik startte de zoektocht naar het bronnenmateriaal van mijn favoriete superhelden op film: de X-Men. Met de leestips van de Geekster-collega’s en met behulp van menig internetlijstjes, zocht ik een weg door de talrijke uitgaves van X-Men.

Als startpunt nam ik uiteindelijk de moderne klassiekers, met daarna de échte klassiekers om uit te breiden naar alles dat me leek te liggen of goeie recensies kreeg. Deze keer bespreek ik enkele tussendoortjes die dik de moeite waard zijn!

xpxm3De tussendoortjes

X-Men: Season One

De ideale afwisseling in deze expeditie vond ik bij het ontstaansverhaal van mijn favoriete mutantengroepering en dan heb ik het niet over de eerste strips uit de jaren 60, maar de recente herwerking daarvan. Marvel heeft namelijk een reeks graphic novels die de origin stories vertalen naar een hedendaagse context. Het niveau van de boeken is wisselvallig, maar gelukkig is er een uitschieter: X-Men: Season One!

Het toegankelijke ontstaansverhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Jean Grey. Ze arriveert op de school en maakt kennis met de vier jongens waarmee ze de X-Men zal vormen, die het voor de eerste keer opnemen tegen Magneto en zijn Brotherhood of Mutants.

X-Men: Season One leest als een trein die enkele haltes mist. Het verhaal is een beetje warrig, maar de personages zijn uitstekend neergeschreven. De jongeren worstelen met typische tienerproblemen, wat misschien geen leesvoer is voor iedereen, maar ik ben alleszins fan van de persoonlijke invalshoek. Het grootste verkoopsargument is het mooie tekenwerk van Jamie McKelvie die, samen met Kieron Gillen, Young Avengers (ook doorweven van teenage angst) maakte en momenteel The Wicked + The Divine tekent. Het boek wordt afgesloten met de eerste issue van Uncanny X-Men na het Schism-event, dat we een volgende keer zullen bespreken.

Uncanny X-Force

xpex3_1

En nu is het tijd voor iets helemaal anders, iets dat zonder meer behoort tot de beste dingen die ik gelezen heb over de X-Mannen. Onder de indruk van Rick Remenders Black Science, besloot ik me te laten verrassen door zijn Uncanny X-Force-reeks. Voor de zekerheid begon ik enkel bij het eerste volume, maar na het lezen ben ik er zeker van: de verzamelde edities komen in de toekomst zeker in huis! Het X-Force, met oorspronkelijk Cable aan de leiding, is in 1991 ontsproten aan het brein van Rob Liefeld. Het is een militante aftakking van de superheldengroep die niet stoppen bij een lijk of twee. Uncanny X-Force, vol. 1: Apocalypse Solution brengt Psylocke, Angel, Fantomex uit New X-Men én Deadpool samen onder leiding van Wolverine. Op hun eerste missie moeten ze de ultieme slechterik Apocalypse uit de weg ruimen, plotwending: hij is een kind. Intrigerende personages, een goed verhaal en uitzonderlijk getekend, oftewel een dikke aanrader!

xpex3_2Curse of the Mutants

Het laatste tussendoortje haalde ik in een opwelling in huis omdat het een serieus koopje was. In 2010 werd er een verhaallijn op poten gezet die misschien niet in de geschiedenisboeken gaat als één van de beste, maar wel als één van de vermakelijkste reeks. Het verhaal uit Curse of the Mutants begint wanneer er een menselijke bom ontploft in het centrum van San Francisco, waarbij de omstaanders (waaronder Jubilee) besmet worden met, jawel, een vampierenvirus. Het virus verandert de besmette mensen langzaamaan in bloeddorstige vampieren. De doelpunten waren echter de X-Men, die nu de jacht openen op de zoon van Dracula die achter de bom zat. Daarvoor moeten ze de hulp inschakelen van de beruchte vampierenjager Blade.

Het is zeker geen hoogstaande reeks, maar het centrale boek X-Men: Curse of the Mutants leest als een goeie actiefilm en is daarenboven mooi getekend. X-Men, Curse of the Mutants: Mutants Vs. Vampires, een verzameling aparte verhalen van de X-Men op vampierenjacht, is echter te wisselvallig om een leesbeurt waard te zijn. Kortom, Curse of the Mutants is een leuke afwisseling (vooral voor de vampierenliefhebber), maar zeker geen must read.

X-Men: Season One / Marvel Comics /  Dennis Hopeless & Jamie McKelvie
Uncanny X-Force, volume 1: Apocalypse Solution / Marvel Comics / Uncanny X-Force #1-4 / Rick Remender & Jerome Opeña
X-Men: Curse of the Mutants / Marvel Comics /  X-Men #1-6 / Victor Gischler & Paco Medina

De volgende keer neem ik de cross-overs en events onder handen die heel wat impact gemaakt hebben op de huidige stand van zaken in de wereld van onze X-Mannen!

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels