Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

border town cover

Border Town #1 review: migratieproblematiek uitgelegd met Mexicaanse monsters

Border Town voelt niet alleen aan als een heel frisse comic, het is ook een belangrijke nieuwe stap voor DC Vertigo.

De nieuwe comic Border Town geeft het startschot van de herlancering van DC Vertigo, de donkerdere en volwassen afdeling van DC Comics die voorheen Vertigo Comics heette. De imprint geeft nu een stem aan getalenteerde artiesten die een mening hebben over de staat van onze wereld. Eric M. Esquivel en Ramon Villalobos werpen hun licht op immigratie door het thema te vermengen met Mexicaanse folklore.

In een stadje in Arizona ontstaat er een barst in de realiteit die monsters uit Mexicaanse volksverhalen op de inwoners loslaat. Alsof het nog niet genoeg botste tussen de oude en de nieuwe, gemigreerde mensen van Devil’s Fork (je zoekt het als stad ook met zo’n naam), wordt er nu met de vingers gewezen naar de immigranten voor de chaos die volgt. Het is aan Frank Dominguez, tegen zijn zin zopas verhuisd naar het stadje, en zijn nieuwe bende vrienden om uit te vogelen wat er echt aan de hand is.

De comic opent met enkele Trump-aanbiddende cowboys en in schril contrast een vluchtend Mexicaans gezinnetje; die niet met elkaar oog in oog komen te staan, maar wel met een gigantisch groen monster. De focus ligt daarna op Frank, de charismatische antiheld van Border Town.

Het ligt er heel dik op waarover deze comic gaat en wat het standpunt is van de makers. Het is subliem verpakte, en trouwens terechte, kritiek op het bestuur van Trump en op de ingebeelde angst van de modale burger. Nog sterker is dat die thema’s worden bijgestaan door een groter wordend verhaal met positief ingestelde personages. Het hoofdpersonage durft op te komen voor anderen en zichzelf, en dat doet hij met een flinke dosis humor. En alsof dat nog niet genoeg is, lijkt Border Town diep te gaan delven in een fantasiewereld zoals we nog maar weinig hebben gezien.

Het creatieve duo Esquivel en Villalobos durft dus om alles er goed dik op te leggen. Scenarist Esquivel en tekenaar Villalobos vullen elkaar goed aan. Villalobos verliest geen detail uit het oog en kan de humor en actie die Esquivel in zijn hoofd had bij het schrijven perfect getimed op papier zetten. Ze gooien alle remmen los en dat is heerlijk bevrijdend om te lezen.

Border Town #1 is geschreven door Eric M. Esquivel, getekend door Ramon Villalobos en uitgegeven door DC Vertigo op 5 september 2018.

Fris

Fris
4 5 0 1
Border Town is het resultaat van als je de volledige vrijheid krijgt om iets te vertellen wat maar niet doordringt bij de mensen. De makers doen het op hun manier en het resultaat is een unieke comic.
Border Town is het resultaat van als je de volledige vrijheid krijgt om iets te vertellen wat maar niet doordringt bij de mensen. De makers doen het op hun manier en het resultaat is een unieke comic.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels