Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Nemesis Reloaded 1 review: Mark Millar reboot zichzelf

In 2010 startte Mark Millar samen met zijn Civil War-kompaan Steve McNiven de miniserie Nemesis. Het idee was heel simpel. In een wereld die lijkt op de onze is er een superschurk die zich Nemesis noemt. Hij is goed getraind en geniaal. Nemesis daagt elk jaar een nieuwe topagent in de wereld uit wiens leven hij compleet vernielt in één jaar tijd. De lezer stapt in op het punt dat hij een Amerikaanse agent als nieuw doelwit uitkiest.

De eerste miniserie draait om de strijd tussen deze twee uitersten, die natuurlijk wel bloederig moet aflopen. Er was nog even sprake van een Nemesis-film die geproduceerd zou worden door Ridley Scott maar dat ging uiteindelijk nergens heen. Inmiddels zijn we 2023 en is het tijd voor een reboot.

Nemesis Reloaded begint

Vergeet alles wat je weet. Mark Millar reboot hier zijn eigen personage met hulp van de nieuwe tekenaar Jorge Jimenez, die vooral bekend is van zijn reeksen bij DC Comics zoals Superman en The Justice League.

De eerste serie verscheen indertijd onder de creator owned imprint van Marvel Comics. Inmiddels heeft Millar zijn studio verkocht aan Netflix en dat zie je terug in de comics die hij maakt. Natuurlijk was de Schot altijd al verslingerd aan popcultuur en in deze comics doet hij geen enkele moeite om te verbergen dat het een verkapte filmpitch is.

nemesis reloaded
©Image ComicsNemesis ontvoert de leider van een lokale bende om hem, geblinddoekt en wel, tot de dood te laten vechten met zijn andere collega’s bendeleiders. Ondertussen stoomt deze wit uitgedoste naarling hun opvolgers klaar voor een grote klus. De ambities van Nemesis leiden namelijk richting het Witte Huis.

Tja…

Subtiliteit is niet Millars sterkste punt. De comic opent met de eerdergenoemde bendeleider die eens heerlijk uit zijn bol gaat over de films en carrière van Quentin Tarantino. Dit is letterlijk de schrijver die aan de lezer dicteert wat de bedoeling is.

Wat volgt is een fraai geschoten eerste issue waarin Jorge Jimenez op Tarantino-esque wijze de actie en het extreme geweld in beeld brengt. Zeker de ontvoeringsscène zit dicht tegen het briljante werk aan. Qua tekenwerk is dit echt de beste issue van een Millar-comic in tijden.

Het verhaal is gebouwd op actie. Het heeft zoals al dit type comics verder geen inhoud en dat is niet erg. Het ziet er gewoon heel tof uit en het verschilt echt wezenlijk met de eerste serie van 12 jaar geleden.

Het wachten is nu op de onvermijdelijke Netflix-film.

Nemesis Reloaded 1 verscheen op 12 januari 2023.

Total
13
Shares
Gerelateerde artikels