Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De series die wij bekijken tijdens de coronaquarantaine

Of je nu studeert, nog altijd aan de slag bent of tijdelijk werkloos bent, iedereen spendeert veel meer tijd binnen. Sommigen gaan zich dan spontaan vervelen. Om dat tegen te gaan, sommen wij op wat wij zoals gezien en gelezen hebben de afgelopen weken en de moeite vonden. Zo kan je weer even verder. Vandaag hebben we het over de reeksen die ons nu in de ban houden.

© HBO

The Plot Against America

Als je onze huidige situatie even wil vergeten, kan je je angsten en woede altijd kanaliseren naar The Plot Against America. Deze recente HBO-reeks toont de opkomst van een antisemitische president in de VS en de gevolgen daarvan voor de Joodse bevolking. Oké, je wordt er niet meteen vrolijk van, maar dit is uitstekende televisie van David Simon, de bedenker van The Wire. Spannend, goed geacteerd en geschreven, en een waarschuwing voor het racisme dat we ook in deze coronatijden jammer genoeg zien oplaaien. (Elien)

Eén seizoen is te zien op Telenet Play en Play More. 

© Showtime

The Loudest Voice

Nog een ideale serie om je opgekropte woede en frustratie bij te uiten is deze 7-delige minireeks over Roger Ailes. Hij was de man verantwoordelijk voor de oprichting en de groeiende populariteit van de conservatieve zender Fox News. Hij was het onderwerp van de film Bombshell voor zijn jarenlange seksuele intimidatie van vrouwelijke werknemers. A real piece of work, zo blijkt, die alle slechte eigenschappen belichaamt die we ondertussen associëren met de zender. Toch is de serie heel bingewaardig, vooral dankzij een fenomenale vertolking van Russell Crowe, die onder de make-up verdwijnt om Ailes te spelen. Ik vond het jammer dat er amper 7 afleveringen waren, dus dat zegt genoeg. (Elien)

Eén seizoen is te bekijken op VRT.nu, Telenet Play en Play More. 

© The CW

Jane the Virgin

Voor écht leuk en onbezorgd escapisme, kan je terecht bij Jane the Virgin. Deze moderne versie van een telenovelle is al even afgelopen, maar ik haal het langzaamaan in. Het leven van Jane Villaneuva wordt volledig overhoop gegooid als ze per ongeluk kunstmatig geïnsemineerd wordt. Ze raakt zwanger van een man die ze niet kent, terwijl ze nog nooit seks heeft gehad. Over 5 seizoenen heen volgen er vele wendingen en telenovelleclichés (met een knipoog), maar vooral heerlijke personages en onderlinge dynamieken. De absurde opzet leidt tot een hartverwarmende, grappige en originele serie die altijd een lach op mijn gezicht tovert. (Elien)

Vier seizoenen (van de vijf) zijn te bekijken op Netflix. 

© VRT

De Ideale Wereld

Het nieuws is tegenwoordig vooral een slechtnieuwsshow geworden, en over heel veel actualiteit behalve corona is weinig sprake. Gelukkig is De Ideale Wereld er nog. Jan Jaap van der Wal zit door de maatregelen alleen in de studio, terwijl de rest van de redactie vooral vanuit hun kot bijdrages levert. De sterkte van DIW lag ook voor de coronacrisis vooral in hun satirische filmpjes, en die zijn er gewoon nog zoals vanouds. Debation Island, Sociaal Incapabele Michiel (in quarantaine) en formats zoals de bullshitdecoder en de woordvoerder zijn welgekomen om toch nog eens te kunnen lachen met onze miserie. (Elien)

Het huidige seizoen is te bekijken op Canvas, VRT.nu, fragmenten op YouTube en sociale media. 

© HBO / NBC

Late Night: John Oliver en Seth Meyers

Ook de laatavondtalkshows in de VS zijn heel anders tegenwoordig. Alle bekende programma’s, van Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel, Trevor Noah, Stephen Colbert en James Corden, gaan gewoon door online. Maar ik kijk nu vooral naar de shows van Seth Meyers en John Oliver. Zij leggen vanzelfsprekend vooral de nadruk op de actua in de VS, maar die duiding en veroordeling van de onkunde van Donald Trump is ergens wel louterend nu. Meyers in een gewoon houthakkershemd in zijn bureau zien zitten, zonder een publiek dat met zijn grappen lacht, werkt verrassend goed. Oliver houdt het iets formeler en trekt nog steeds zijn pak aan, en ook zijn format blijft hetzelfde. Zo blijf je geïnformeerd zonder gefrustreerd naar het nieuws te kijken. (Elien)

De huidige seizoenen zijn te bekijken op YouTube – John Oliver en Seth Meyers.

© AMC

The Walking Dead

The Walking Dead blijft één van de beste series van het afgelopen decennium. Het goede nieuws is dat ze nog seizoenen aan het maken zijn, wat ook meteen het slechte nieuws is want enkel de die hard-fans houden het vol. De serie is eigenlijk beangstigend realistisch in deze tijden. Wanneer we Rick en zijn groep zien wandelen door verlaten steden die enkel bewoond zijn door zombies, kan je niet anders dan te vergelijken met onze huidige situatie. Verlaten straten? Check. Schrik van geïnfecteerden? Check. Hamsteren? Dubbelcheck! Je begint je haast te wanen in een zombiewereld bij het zien van deze serie. Maar omdat (spoiler) zombies niet bestaan, is het een perfecte serie om toch even te verdwijnen van deze wereld en te genieten van de miserie van de personages.

Negen seizoenen zijn te bekijken op Netflix en Fox. 

© Freeform

The Bold Type

Deze reeks heeft mij de afgelopen weken toch al wat wishfulfillment bezorgd maar me tegelijk meteen beet gehad. Drie jonge vrouwen staan centraal die allemaal bij het magazine Scarlett werken, en zo ook beste vriendinnen zijn geworden. Jane is journaliste en wil meer gewichtige thema’s gaan behandelen. Kat staat in voor de sociale media van het magazine en wordt tegen haar eigen verwachtingen in verliefd op een kunstenares. Sutton ten slotte is persoonlijk assistente die graag iets anders wil maar tegelijk een relatie heeft met een van de juristen van het bedrijf. Deze serie onderscheidt zich vooral door de hedendaagse maar soms controversiële thema’s die aan bod komen: homoseksualiteit, het taboe rond vrouwelijke seksualiteit… Tegelijkertijd lijkt het bedrijf en hun leven soms wat glamoureus maar net daarom kan je even wegdromen. (Jana)

Seizoen 1 is net afgelopen en helaas niet terug te bekijken. Seizoen 2 loopt nu op Q2. 

© DPG Media/SBS Belgium

Helden Van Hier: Corona en Topdokters: Corona

Oké, misschien wil je deze dagen niks liever dan even niet denken aan het coronavirus. Dat snappen we maar al te goed. Maar toch wordt er over de hele situatie goeie realityreeksen gemaakt op de commerciële zenders. Voor VTM volgt de ploeg van Helden van Hier de verschillende spelers die nu een hoofdrol spelen in de strijd tegen het coronavirus. Dat zijn bovendien niet alleen de dokters en verplegers maar ook de politie, begrafenisondernemers, laboranten die er dagelijks mee te maken hebben. Voor Vier verzamelt de ploeg van Topdokters dagboekfragmenten van enkele vertrouwde gezichten van de voorbije seizoen om te kijken hoe zij omgaan met het virus. Het is niet altijd om vrolijk van te worden, maar het is een goeie reminder waarom we hen dankbaar moeten zijn en vooral waarom we allemaal in ons kot moet blijven. (Jana)

Helden van Hier: Corona is op maandag te zien op VTM en te herbekijken op VTM GO. Topdokters: Corona is op maandag te zien op VIER en te herbekijken op vier.be. 

© NBCUniversal Television

American Ninja Warrior

Dit programma is ondertussen een waar fenomeen in Amerika, maar moet hier nog wat aan bekendheid winnen. Tientallen Amerikanen strijden voor de titel van American Ninja Warrior en daarvoor moeten ze parcours met soms bovenmenselijke obstakels afleggen. Hoe spectaculairder hoe beter, is het motto. Sommige van de deelnemers zijn zelf ook speciale figuren die soms elk jaar terugkeren. Net wanneer je denkt dat ze het zullen halen, gooit dat ding roet in het eten. Je hoort het al, een perfecte manier om je zinnen te verzetten. (Jana)

Het elfde seizoen is op zaterdag te bekijken op Q2 en VTM GO. 

© DPG Media

Liefde Voor Muziek

Zelfs in niet-coronatijden word je vrolijk van die programma. De formule zal intussen wel al gekend zijn: 7 artiesten mogen samen een week naar Spanje waar ze zelfgemaakt covers van elkaars liedjes brengen. Dit jaar zijn Karen Damen, Sean D’Hondt, Kato en Tom Dice, André Hazes, Regi, Peter De Laet van Mama’s Jasje en Gene Thomas van de partij. Meestal herinnert deze reeks je eraan hoe goed een artiest wel is. Dit jaar was dat bijvoorbeeld bij Gene Thomas het geval, dus ook de covers van de andere artiesten mogen er wel wezen. Vaak spat de appreciatie eraf bij de gevierde van dienst en dat zorgt voor een warm gevoel. Maar ook de minder bekende artiesten krijgen hun beurt in de spotlight en zo gaat het format nog steeds niet vervelen. Bij gebrek aan concerten tegenwoordig is dit een meer dan goed alternatief. (Jana)

Het huidige seizoen is op maandag te bekijken op VTM en VTM GO. 

© Cartoon Network

Adventure Time

Soms stel je afscheid uit omdat je het verlies wil besparen. De afgelopen week bekeek ik dan eindelijk eens het allerlaatste seizoen van Adventure Time. De prachtige finale, met hoofdpersonages Finn en Jake als slechts nevenpersonages, heeft me doen lachen en ook een beetje doen wenen. Het verhaal is compleet, maar toonde ook dat het nooit echt eindige. Er zullen altijd avonturiers en magische beesten zijn om over te vertellen. De tekenfilmserie die een nieuw tijdperk voor animatiereeksen inluidde werd steeds epischer, persoonlijker, psychedelischer én grappiger.

Adventure Time is een luchtige animatieserie vol hart, met allemaal afleveringen van slechts tien minuten. Ideaal voer als opkikker tijdens het binnenblijven. Nog niet overtuigd? Lees dan mijn vijf redenen waarom je zou moeten kijken naar Adventure Time. (Matti)

De eerste vijf seizoenen (van de tien) van Adventure Time staan op Netflix.

© SundanceTV

State of the Union

State of the Union bewijst dat niet elke serie een uur moet duren om memorabel te zijn. De opzet is simpel: elke aflevering toont de 10 minuten voor de wekelijkse afspraak die Louise en Tom hebben bij hun relatietherapeut. High Fidelity-auteur Nick Hornby schrijft met hart en humor zo strak dat je je geen seconde verveelt, terwijl acteurs Rosamund Pike en Chris O’Dowd twee verliefde mensen die even de weg kwijt zijn vertolken met zoveel oprechtheid dat je je lang na het kijken nog altijd afvraagt hoe het nu met die twee zou zijn. (Matti)

Bekijk State of the Union op VRT NU.

© CBS

The Big Bang Theory

The Big Bang Theory was één van mijn favoriete reeksen toen ik midden in de puberteit zat, maar is toen na twee jaar een beetje uit mijn zicht verdwenen. Daardoor was ik zeer verbaasd dat er ondertussen al twaalf seizoenen van bestaan. Het format blijft herkenbaar, het is een typische sitcom met de typische plotlijnen, maar met nerdgrapjes, wat zou je meer willen? Het verhaal start bij Leonard en Sheldon, twee wetenschappers die samen in hetzelfde appartement wonen. Hun rustige leventje verandert wanneer er een nieuwe inwoner het gebouw betreedt. Penny, een actrice met grote dromen, laat Leonards hart meteen sneller slaan. Het is dé reeks geworden die ik kijk wanneer ik ziek ben, waardoor ik de voorbije twee maanden alle twaalf seizoenen gebinged heb. Soms wou ik dat ik daar Bazinga kon zeggen. (Kyria)

Elf seizoenen van The Big Bang Theory zijn te bekijken op Netflix.

© NBC

Brooklyn Nine-Nine

Eigenlijk is dit altijd de reeks bij uitstek wanneer ik even de knop wil omdraaien en de alledaagse zin en onzin wil vergeten. Michael Schürs reeks over een politiedistrict in Brooklyn weet ondanks het onderwerp ongelooflijk veel satire, en gortdroge humor erin te steken. Het is geleden van The Naked Gun dat ik nog  zo’n sneltempo aan lachbuien voel opborrelen. Zoals het bij veel sitcoms gebeurd, zag het er ook even naar uit dat Brooklyn Nine-Nine een kort leven was beschoren maar het nieuwe seizoen wordt momenteel uitgezonden in Amerika. Intussen kan ik alles bekijken via Netflix. (Davy)

Vijf seizoenen zijn te bekijken op Netflix.

© Netflix

La Casa De Papel

Het nieuwe seizoen van La Casa De Papel kon op geen beter moment online komen. We keren maar al te graag terug naar de wereld van El Professor, Tokio en Denver. Waar ze samen proberen de Nationale Bank overvallen. Het derde seizoen eindigde met een cliffhanger van jewelste dus het jeukt behoorlijk hard om te weten hoe alles uitdraait. Eén ding is zeker: we zullen de ene waanzinnige plottwist na de andere voorgeschoteld krijgen. De liefde voor de personages houdt ons echter gekluisterd aan het scherm. Benieuwd of ze de kraak tot een goed einde krijgen. (Davy)

Alle seizoenen van La Casa De Papel zijn te bekijken op Netflix.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels