Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Transformers vol 1: Robots in Disguise overstijgt de jaren 80 nostalgie

Mocht je een half jaar geleden met droge ogen beweren dat ik op deze webstek de loftrompet zou steken over een comic die is gebaseerd op een 40 jaar oude franchise die vooral bedoeld was om speelgoed te verkopen, dan had ik je uitgelachen, lezer. En toch is dat wat ik met The Transformers ga doen.

Mensen die voor hun 40ste nostalgisch worden, hebben niet geleefd, maar na je 40ste is het bijna onvermijdelijk dat een gevoel van weemoed je besluipt als een dief in de nacht. Deze comic had niet veel meer hoeven zijn dat dat. Een nostalgische oprisping die je gedurende de eerste issues een warm gevoel bezorgt en daarna doet beseffen dat de tijd van “the robots in disguise” voorbij is. Inmiddels is het een knallend succes.

Deze comic wordt uitgegeven door Robert Kirkmans Skybound-imprint onder de vlag van Image Comics. Er was wat scepsis toen Kirkman aankondigde dat hij de jaren 80-licenties van Hasbro had bemachtigd. Maar Kirkman heeft deze licenties, bestaande uit G.I Joe en The Transformers samengebracht in een gezamelijke wereld die hij het Energon Universum noemt. Het werkt ook nog!

Het begint met een val…

De setting is een klein stadje ergens in Amerika. Het type waar de mensen vooral ekaar hebben en het werk dat ze doen met hun blote handen. De vader van Spike is een veteraan en zit vaker dan goed is in de kroeg. Daar treft zijn zoon hem vlak voordat hij en zijn vriendin Carly de wildernis in trekken om naar de sterren te kijken.

Ze beklimmen hun vaste spot maar dan begeeft de bodem het onder hun voeten. Wat ze aantreffen is een neergestort schip waarin de levenloze karkassen liggen van robots met markeringen op hun schouders. De lezers weten dan al hoe laat het is. Dit zijn de Autobots en Decepticons die de strijd die ze ooit op hun huisplaneet Cybertron begonnen, gaan voortzetten op aarde. En sneller dan verwacht want een van de robots is druk bezig om zijn makkers aan de praat te krijgen. Is dat… Starscream?

Kom voor Daniel Warren Johnson, blijf voor Transformers

Daniel Warren Johnson is natuurlijk een van de meest opwindende stripmakers van de voorbije 6 jaar. En, niet onbelangrijk, een kind van de jaren tachtig die is opgegroeid met The Transformers. Deze eerste verhaallijn bewijst niet alleen lippendienst aan de tekenfilm maar ook aan de eerste Transformers-comics die Marvel uitgaf.

Wat je krijgt is een mooie mix van het weidse spektakel van twee groepen robots die het met elkaar uitvechten en het gelaagde van een familiedrama dat in beeld en tekst de belangrijkste mensen in dit verhaal kleurt. Onderstaande spread zegt alles over hun leefwereld. Daar hoef je geen extra uitleg bij.

transformers
©Image Comics

Warren Johnson heeft oprechte liefde voor het bronmateriaal. Zijn vernieuwde Transformers bieden precies wat je als klein jongetje had willen lezen en niet kreeg. De Marvel Comics bleven indertijd hangen in goedkoop drama en de tekenfilms kenden nauwelijks enige ontwikkeling. In deze eerste verhaallijn zie je meer ontwikkeling voorbijkomen dan in drie jaar van de oorspronkelijke tekenfilm.

Het is ook knap dat alle robots voorzien worden van een eigen persoonlijkheid met unieke karaktertrekken. Er zijn wat kleine hints naar de andere Energon-comics maar deze hoef je niet gelezen te hebben om te kunnen genieten van deze titel.

Deze eerste trade is duidelijk gebaseerd op de eerste twee seizoenen van de tekenfilm. Toch ook een belangrijke eis van Daniel Warren Johnson om hier überhaupt aan te beginnen. De bedoeling is dat we uiteindelijk met deze comic uiteindelijk ook nieuw terrein gaan betreden.

Deze comic is een zeer aangename verrassing. Zowel voor hen die er in de jaren tachtig bij waren als voor de mensen die weleens willen weten waar al die poeha op is gebaseerd.

Transformers vol 1: Robots in Disguise verscheen op 8 mei 2023 bij Image Comics

8/10
Total Score

Raak

  • Ruig maar fraai tekenwerk
  • Goed uitgewerkt verhaal

Braak

  • Mag soms wat sneller
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels