Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Alien RPG: Building Better Worlds review – het goud in de ruimteheuvels!

Barstende koppijn komt verwelkomt me in het ontwaken. De cryopods die ons 15 parsecs van huis hebben gebracht, zijn functioneel maar daar stopt het ook. Het bedrijf wil zijn kosten zo laag mogelijk en de winst zo hoog als het kan natuurlijk. Maar ja, het contract zag er mooi uit. Langzaam maar zeker komen de surveys binnen van de planeet die we gaan koloniseren. Het is meer dan een rots maar dan ook juist. Wel, Rome is niet op 1 dag gebouwd en een wereld terraformen heeft ook geen haast. Misschien dat we de slogan toch mogen geloven. We gaan de toekomst bouwen in Alien RPG: Building Better Worlds.

Building Better Worlds

Spelontwerp: Adrew gaska  & Dave Semark
Uitgever: Fria Ligan (Free league publishing)
Aantal spelers: 2- ?.
Leeftijd: 12
Speelduur: one shots of meerdere sessies.

Reviewcopy gekregen via uitgever

Een rollenspel is een vrij breed begrip maar het gemakkelijkst uit te leggen als “een interactief theater” waarbij 2 of meer spelers zich nestelen rond een tafel, in een zetel, in het park of waar men maar wil, om samen een verhaal te beleven. Een van de spelers is een spelmeester die alles in de wereld beheert, van hoe de wachter aan de deur reageert tot diepe gesprekken met een geliefde. De rest van de spelers kruipt in de huid van een personage uit de wereld.

Rollenspellen kunnen gaan van diepe donkere mysteries onderzoeken tot schatten jagen of ruimtevaart overleven. Een groep spreekt meestal af welk soort spel ze willen spelen. Sommigen hebben liever iets speltechnisch intensief met veel regels, anderen zijn voorstander van drama en houden het systeem beperkt tot een enkele dobbelsteen die gerold wordt.

Allen hebben ze gemeenschappelijk dat er bepaalde waarden afgesproken zijn voor personages om zo de wereld te kunnen kaderen. Kan je over die muur springen? Is die wachter te overmeesteren? Het zorgt voor een faire afhandeling van een situatie. Rollenspelen geven een unieke spelervaring die je toelaat om gaandeweg door veel avonturen een mooi verhaal te bouwen.

Wil je meer weten? Lees dan zeker onze grote introductie.

It’s what we call a shake & bake colony

Building Better Worlds is het nieuwste boek in de Alien RPG-serie van Free League Publishing.

Building Better Worlds is het nieuwste boek in de Alien RPG-serie van Free League Publishing. Na het Colonial Marine-handboek gaan we ons deze keer in de rol van een explorer of kolonist gaan plaatsen. Het Alien-universum is groot en er zijn veel plaatsen waar nog geen mens een voet gezet heeft, wat wil zeggen dat de rijkdom daar voor het grijpen ligt. Natuurlijk doen we dat niet alleen, het verkennen, ontdekken en catalogeren en vele andere zaken vergt heel wat werkvolk. Het leven daar aan de verste regios van menselijke kennis brengt heel wat uitdagingen met zich mee.

Building Better Worlds boek
©Free League Publishing

Het zal zowiezo niet saai zijn want het soort mensen dat zich naar de verre uiteindes van het heelal begeven, zijn van allerlei afkomsten. Sommigen zoeken een stevig loon, anderen willen hun leven herbeginnen. Allerlei expertise zal nodig zijn en het bedrijf of de regering waar ze hun contract mee aangaan, geeft weinig om de werkelijke motivatie, zolang de quota’s in orde zijn.

I don’t ask, the answer is always: Don’t ask

Building Better Worlds bevat dan ook een bom van nieuwe informatie voor de aspirerende verkenner. Na een korte introductie van de tijdslijn en de regio’s waar er al verkenningen gebeuren, leren we hoe de verschillende corporations en politieke grootmachten hen uitsturen en met welke doelen. Conflicten over territorium komen veel voor en ook daar is een rijkdom aan informatie over te vinden. Een aspirerende MU/TH/UR zal hiermee, in combinatie met de vele voorgestelde missies al een hele tijd zijn spelers kunnen entertainen.

Building Better Worlds
lander
©Free League Publishing

Verder bevat Building Better Worlds verschillende uitgewerkte zonnestelsels en regio’s om al deze avonturen een plaatsje in het heelal te geven.

Verder bevat Building Better Worlds verschillende uitgewerkte zonnestelsels en regio’s om al deze avonturen een plaats in het heelal te geven. Hierbij vinden we dan ook verschillende hoofdstukken waarin de lokale fauna en flora beschreven staan en hoe deze onze gezondheid gaan impacteren.

Gelukkig hoeven we dit niet allemaal in onze onderbroek te doen. Nadat we uit de cryopod komen, zit de hangaar vol voertuigen, interplanetaire vliegers, beschermend materiaal en nog veel meer. Dit alles is netjes gepresenteerd in de heerlijke tekenstijl tussen de monochrome groene debriefings door. Kortom, er is vanalles voorzien om succes te garanderen, als je de propaganda van de werkgever mag geloven natuurlijk.

Thank you , that will be all

Net zoals we gewoon zijn van de Alien RPG-serie, brengt Building Better Worlds dan ook een volledig uitgewerkte campaign om te beginnen.

Net zoals we gewoon zijn van de Alien RPG-serie, brengt Building Better Worlds dan ook een volledig uitgewerkte campaign om te beginnen. “The lost worlds” geeft een inzicht in wat er met een territorium genaamd “The far spinward colonies” is gebeurd in de grote verhaallijn van het Alien-universum. 75 jaar geleden zijn deze regio’s van de ruimte door een aantal gammastralingsuitbarstingen en nova’s afgesneden van de beschaafde wereld. 18 kolonies zijn hierdoor aan hun lot overgelaten. Sommigen hebben zich kunnen redden, anderen dan weer niet. Sommigen zijn aan hun einde gekomen, dat we best niet beschrijven voor gevoelige zielen die dit lezen. Je zal het moeten ondergaan om meer te weten te komen.

Kolonisten
©Free League Publishing

Natuurlijk doet iedereen eerder mee voor hun eigen winst of agenda’s en dat is mooi aangebracht voor aspirerende spelers.

De verschillende politieke strekkingen hebben dan ook voor, in een ongezien evenement, hun grieven met elkaar op zij gezet en een enorme expeditie opgezet om het lot van deze regio te gaan verkennen. Natuurlijk doet iedereen eerder mee voor hun eigen winst of agenda’s en dat is mooi aangebracht voor aspirerende spelers. Motivatie is mooi uitgewerkt en verschillende aanknooppunten zijn aanwezig om het een campaign van intrigue en mogelijks verraad te maken.

Deze campaign heeft 7 volledig uitgewerkte scenario’s die, naar goede gewoonte van de Alien RPG, elk 3 acts hebben. De MU/TH/ER kan dit aanvullen met eigen verhalen maar zelfs met alleen de basisverhalen zal er menig avond gevuld worden voordat het einde in zicht is. Leuk hierbij is dat er overal hints op te pikken zijn voor de spelers om hun volgende missie met des te meer argwaan te beginnen. Wat het volledige plaatje is, zullen ze alleen maar te weten komen met doorzetting en geluk.

Embarcation
©Free League Publishing

Don’t ask me man, I just work here

Building Better Worlds is een boek dat in geen enkele Alien RPG-fanaat zijn kast mag ontbreken. De kwaliteit van de art, die diepgang van het aangeleverde materiaal en de opties om een volledige campaign te runnen als simpele blue collar man die de uitdagingen van de ruimte moet aangaan, is verfrissend. De bestiary is een beetje mager en heeft weinig nieuwe wezens. Er is gelukkig informatie genoeg om zelf een planeet te populeren. Het boek behoudt de sfeer van Alien maar bekijkt het in een ander daglicht. Free League Publishing blijft verrassen.

Exploration
©Free League Publishing

We manifacture those btw

Wil je een opfrissing over Alien RPG? Dan kan je deze hier nog even nalezen.

Geïnteresseerd in meer tabletop RPG’s van Free League Publishing?

Lees hier al onze artikels.

Harder koloniseren!

Building Better Worlds
5 5 0 1
Building Better Worlds is een fantastisch sourcebook voor de Alien RPG-setting. Alles wordt bekeken vanuit het standpunt van de gewone man en dat maakt alles nog angstaanjagender!
Building Better Worlds is een fantastisch sourcebook voor de Alien RPG-setting. Alles wordt bekeken vanuit het standpunt van de gewone man en dat maakt alles nog angstaanjagender!
5/5
Total Score
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels