Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

series 2023

20 series die ons bijbleven in 2023

Als we eerlijk moeten zijn, zorgt het overaanbod aan series soms voor een zekere wanhoop bij een aantal redacteurs. Zo veel streamingdiensten, zo veel series, zo veel hypes die snel gaan liggen. En zo komt het dat in onze lijst wel wat kleppers (zoals The Bear of Succession) ontbreken. Je kan nu eenmaal niet alles zien. Maar mogelijk vind je hier dan ook wel wat nieuws om op je lijstje te zetten. Dit zijn de series die ons opvielen in 2023.

Abbott Elementary seizoen 2 (Disney+)

Bekentenis: Komedies op het werk verkies ik eigenlijk boven die met families, ook al keek ik vroeger graag naar Full House, My Wife and Kids en Family Matters. De band tussen collega’s is toch iets speciaals. Tot elkaar veroordeeld maar eigenlijk samen werken aan een doel. Dat is zeker zo bij een der knelpuntberoepen: leerkracht. In Abbott Elementary seizoen twee wordt de band van de dysfunctionele familie leerkrachten wat dieper en zijn er veel warme momenten. Toch blijft de humor scherp zonder stekend te zijn en blijft Ava een van de beste personages van de laatste jaren. (Elien)

Bodies seizoen 1 (Netflix)

Een minireeks op Netflix gebaseerd op de gelijknamige comic. De reeks is een beetje verloren geraakt in de hoeveelheid van Netflix-releases, maar loont zeker de moeite. Bodies vertelt het verhaal van een lijk dat gevonden wordt in een steegje in Whitechapel. Alleen wordt dit lijk niet gewoon nu gevonden. Hetzelfde lijk wordt ook gevonden in 1941 en 1890 in dezelfde steeg. Meer nog, in 2053 wordt het lijk ook nog eens gevonden. Hoe kan 1 lijk 4 keer terechtkomen op dezelfde plaats? Hierna wordt er langzaamaan een tijdsplot onthult dat aan Dark doet denken, maar hier toch net niet aan kan tippen. Toch blijft het een van de betere zaken die op Netflix verschenen zijn dit jaar. (Frédéric)

Daisy Jones & The Six seizoen 1 (Amazon Prime Video)

Een aangename verrassing. Het verhaal is een boekverfilming van een boek dat losjes gebaseerd is op de affaires binnen Fleetwood Mac. Daisy Jones & The Six is een miniserie en dus een afgerond verhaal. De reeks steunt erg op de muziek, die speciaal voor de reeks gemaakt is. Gelukkig zijn de liedjes ook echt leuk en hebben ze de jaren 70-sound waarin het verhaal zich afspeelt. (Frédéric)

Doctor Who Specials (BBC One & Disney+)

We waren al enthousiast over de 60 jaar Doctor Who specials, maar ondertussen is ook de eerste aflevering van Ncuti Gatwa als 15de Doctor uitgekomen als kerstspecial. Het personage van Ruby, de nieuwe compagnon, heeft misschien niet de beste introductie gehad (de chille reactie op een ontvoerde baby wekt niet direct veel sympathie op). Maar Gatwa schoot direct in de roos. Elke keer als hij glimalcht, wint hij alle sympathie die er te winnen valt. Russell T. Davies voegt ook de nodige onnoziliteiten toe (musicalscene) in Gatwa zijn vuurdoop. En laat ons wel wezen: we kijken enorm uit naar Gatwa zijn run als The Doctor! (Frédéric)

The Fall of the House of Usher seizoen 1 (Netflix)

Dit is het (momenteel) laatste wapenfeit van Mike Flanagan en Netlfix. Na The Haunting of Hill House, The Haunting of Bly Manor, Midnight Mass en The Midnight Club koos hij ditmaal voor een verhaal van Edgar Allen Poe. In de toekomst gaat Flanagan verder met verfilmingen van Stephen King (The Dark Tower op Amazon Prime en de film As It Bleeds), maar hij eindigt zijn periode bij Netflix in schoonheid. The Fall of the House of Usher is misschien zijn beste werk tot nu toe en Netflix mag blij zijn dat ze dit in hun catalogus hebben gekregen (Frédéric)

Roderick Usher (Bruce Greenwood) is het hoofd van de familie Usher, die rijk is geworden in de farmaceutische sector. Maar opeens sterven z’n kinderen een voor een, waardoor het geen toeval meer lijkt. Ik ben fan van Mike Flanagan en Edgar Allan Poe, dus was dit op m’n lijf geschreven. The Fall of the House of Usher heeft een minder emotionele kern dan m’n favoriet The Haunting of Hill House, maar verweeft verschillende verhalen van Poe tot een straf en soms gruwelijk geheel. (Jana)

Gen V seizoen 1 (Amazon Prime)

Dit is een spin-off van The Boys, dus ik had eerst schrik voor een uitmelking. Nu blijkt dit ook volledig gebasseerd te zijn op een storyline uit de comics waardoor het dus volledig binnen het bronmateriaal valt. In Gen V volgen we jonge ‘supes’ op een soort van academie in plaats van de grote superhelden uit het The Boys-universum. De humor is zeker gelijkaardig aan The Boys en dit is een volwaardig product binnen de franchise. Ook hier zien we hoe echte mensen zouden omgaan met hun superkrachten en zijn onze helden geen perfecte voorbeelden van hoe de mensheid zou moeten zijn. If you love The Boys, you will love Gen V. (Frédéric)

Ghosts seizoen 5 (BBC One, BBC First)

Naast Abbott Elementary zijn er maar weinig écht goede sitcoms die ons land ook officieel (lees: legaal) bereiken. Dit jaar ontdekten we dankzij mond-aan-mondreclame en BBC First Ghosts, van dezelfde makers van Horrible Histories. We konden meteen bingen tot het laatste seizoen van de reeks, die in het najaar op BBC One liep. De reeks draaide rond een koppel dat een gigantisch landhuis erfde en het dan maar besluiten te verbouwen. Enige adder onder het gras: door een ongeluk ziet een van hen acht geesten van mensen die er door de jaren heen overleden. Onder hen o.a. een parlementslid uit de jaren 90, een neanderthaler, officier uit WOII en een vermeende heks. Het ideale opzet voor misverstanden, leren van elkaar, Britse humor en veel warmte. Een heerlijk kort intermezzo voor als je de duistere series op deze lijst bekijkt. (Elien)

Heartstopper seizoen 2 (Netflix)

Een serie die ook in het tweede seizoen als een warm dekentje is, ook al is het niet allemaal rozengeur en maneschijn voor Nick en Charlie. Al dan niet gewilde coming-outs, een sluimerend probleem voor Charlie, spanningen tussen Tao en Elle en een belangrijke schooluitstap naar Parijs… En toch primeert de mooie band tussen alle personages, waardoor ook de nevenpersonages meer ruimte krijgen. Seizoen drie is net ingeblikt, en van mij mogen er nog heel wat volgen. (Elien)

How I Met Your Father seizoen 2 (Disney+)

In dit tweede, en laatste :(, seizoen van How I Met Your Father vindt de reeks meer zijn eigen toon. Waar in het kortere eerste seizoen nog veel gezocht moest worden naar een eigen stijl, lijken de personages organischer met elkaar om te gaan in dit tweede seizoen. De cameo’s van de moederreeks How I Met You Mother blijven beperkt. Jammer werd de reeks gecanceld na de seizoensfinale zodat we nog altijd met de vraag zitten: wie van de 4 mannen is nu de titulaire vader? (Frédéric)

The Last of Us seizoen 1 (Streamz)

We hoorden de gamesredactie al een paar keer de loftrompet afsteken over The Last of Us, dus konden we de verfilming niet aan ons laten voorbijgaan. Het helpt ook wel dat we fan zijn van Pedro Pascal en Bella Ramsey én van dystopische verhalen. In een jaar waarin ook bij ons een schimmel ontdekt werd die op mensen overging, leefden we mee met een onverwacht duo dat milities, ziekte en verraad probeerde te overleven in een afgebrokkelde maatschappij. De dynamiek tussen de norse man en licht tegendraadse jongere werkt wonderwel. Maar ook de nevenpersonages zijn memorabel. ‘Long, Long Time’ was een van de mooiste afleveringen van het jaar, omdat die door het plot en de opbouw alles terugbrengt naar de essentie van menselijkheid. Jammer dat we nog tot 2025 moeten wachten op het tweede seizoen. (Elien)

Ik was al fan van de games en deze verfilming is spot on. De geest van het spel is goed verwerkt in de reeks en ik ben benieuwd wat ze met seizoen 2 gaan doen. Gamers will know what I mean. (Frédéric)

Loki seizoen 2 (Disney+)

In een jaar waarin het Marvel Studios qua kwaliteit niet echt voor de wind ging, was er een gigantisch lichtpunt. In het tweede seizoen willen Loki en z’n vrienden vooral het einde van de wereld voorkomen wanneer het temporale weefgetouw van de TVA op het punt staat te ontploffen door de gebeurtenissen uit de vorige seizoensfinale. Daarvoor komt iedereen weer bij elkaar, inclusief Sylvie, een versie van Kang en een nieuw personage gespeeld door Ke Huy Quan. Het verhaal komt pas echt op gang vanaf de derde aflevering maar dit seizoen zal vooral herinnerd worden door de finale. Het maakte de cirkel voor Loki op zo’n mooie manier rond dat ik er emotioneel van werd. (Jana)

One Piece seizoen 1 (Netflix)

Ik heb de anime nooit gezien, maar ik voel wel een typische humor in deze reeks die ik associeer met mijn beperkte kennis van anime. De inleiding geeft vlot de premisse van de reeks weer en het simpele concept dat piraten al jarenlang zoeken naar een schat, maakt het op slag duidelijk waarom er zoveel afleveringen van de anime bestaan. De schat vinden is uiteraard bijzaak, alle avonturen op weg naar de schat, daar doen we het voor. One Piece vertelt leuke verhalen en gebruikt veel flashbacks om zijn personages te kaderen. Maar de reeks neemt zich vooral niet te serieus waardoor hij vlot weg kijkt. Deze reeks is plezant voor jong en oud. (Frédéric)

Only Murders in the Building seizoen 3 (Disney+)

Het trio Steve Martin, Martin Short en Selena Gomez blijft werken. Hun chemie is heerlijk op het scherm, hoe van de pot gerukt de verhaallijnen ook worden. Het wordt per seizoen natuurlijk moeilijker om een originele moord in hetzelfde gebouw te blijven verzinnen, maar ze gaan het nog eens moeten doen want er komt een vierde seizoen. In dit derde seizoen krijgt de cast versterking van Paul Rudd en Meryl Streep. En geloof mij, het is heel grappig om Meryl Streep een personage te zien spelen dat niet goed kan acteren. (Frédéric)

Platonic seizoen 1 (Apple TV+)

Ik ben wel fan van acteursduo’s met goeie chemie die daarvan gebruik maken om meerdere projecten samen te doen. Dat geldt ook voor Seth Rogen en Rose Byrne, die mee verantwoordelijk waren voor het succes van de komedie Bad Neigbours en de sequel. Dit jaar zetten ze de traditie voort met deze romcomreeks. Byrne en Rogen spelen Sylvia en Will, twee jeugdvrienden die al enige tijd niet meer spraken maar elkaar opnieuw opzoeken. Met 10 afleveringen van ongeveer 30 minuten is dit een perfect tussendoortje. De humor zit goed, ook dankzij het komisch talent van Rogen en Byrne. Will en Sylvia halen elkaar uit hun comfortzone maar hun vriendschap is ook heel herkenbaar en warm. Daarnaast hebben zo ook hun eigen verhalen en obstakels, die ook interessant zijn, net als een paar goeie nevenpersonages. Ik kijk al uit naar het tweede seizoen. (Jana)

Scott Pilgrim Takes Off seizoen 1 (Netflix)

Animatie was koning in 2023, we zagen dit al enkele keren op het grote scherm, maar ook deze herwerking van Scott Pilgrim was een schot in de roos. Er werd gekozen voor een anime-tekenstijl en dit past perfect bij het verhaal van Scott Pilgrim. Voor de fans van de film uit 2010 is er goed nieuws, want de hele cast keert terug om stemmen in te spreken en Edgar Wright is producer. Nog beter nieuws: het is geen kopie van hetzelfde verhaal. De geest is gelijk, maar al vanaf aflevering 1 gaat de reeks een andere kant op. Dit is een heerlijk tussendoortje zonder echt plannen voor een vervolg waardoor we met een meesterlijk afgerond eindproduct zitten. (Frédéric)

Sex Education seizoen 4 (Netflix)

Er zijn misschien veel hypes, maar deze was nooit overroepen. De bubblegumserie over tienersekstherapeut Otis en zijn vrienden was een frisse wind dankzij de kleurrijke visuals en de manier waarop het seksuele thema’s besprak op tienermaat. In het laatste seizoen zijn de personages van de middelbare school af. Hun wereld gaat een stuk open, en daardoor sluiten sommige deuren van het verleden. Sex Education was altijd bijzonder inclusief, en hoewel dat in het laatste seizoen misschien een beetje te veel ineens wordt, blijven het verhalen die we moeten vertellen. De getalenteerde castleden zijn ondertussen grotendeels doorgebroken, maar hun vertolkingen hier zullen we toch missen. (Elien)

Time seizoen 2 (BBC One)

In het tweede seizoen ruilen we de mannengevangenis voor die van de vrouwen. We volgen drie gevangenen op verschillende momenten vanaf het moment dat ze samen op cel zitten. Hun verhalen zijn schrijnend, en komen dankzij de topcast des te harder aan. Jodie Whittaker speelt een moeder van drie die voor energiefraude vastzit, Bella Ramsey is een drugsverslaafde die opgepakt werd voor handel, en Tamara Lawrance staat in het begin vooral bekend als ‘babymoordenaar’. Gaandeweg leren we meer over hen en moeten we toch vaststellen dat ook de maatschappij mee verantwoordelijk is voor de keuzes die ze maakten. Een pakkend, soms verrassend en bij momenten toch hoopvol drama. (Elien)

Vigil seizoen 2 (BBC One, wellicht snel op VRT Canvas)

Het eerste seizoen was een schot in de roos en hoewel Vigil een goed afgerond geheel leek, besloot de BBC er toch een vervolg aan het breien. We vergeten even dat de titel verwijst naar de duikboot uit het eerste seizoen en volgen opnieuw DI Amy Silva (Suranne Jones) van de Schotse politie. Dit keer moet ze een schietincident op een militaire basis gaan onderzoeken. Daar werden drones gedemonstreerd aan afgevaardigden van het fictieve koninkrijk Wudyan, tot er eentje oncontroleerbaar werd en 7 mensen doodschoot. Het politieke aspect wordt belangrijker in dit tweede seizoen maar opnieuw zit alles goed in elkaar met cliffhangers en spanning tot gevolg. Ook de relatie tussen Silva en partner Kirsten (Rose Leslie) voegt een mooie persoonlijke laag toe. (Jana)

Wheel of Time seizoen 2 (Amazon Prime)

Voor ons blijft dit de beste fantasyreeks van het moment. Het tweede seizoen verliest net zoals in het tweede boek een deel van zijn kinderziektes. De wereld wordt sterk uitgebreid en het is duidelijk dat ze niet het volledige pad van de boeken gaan volgen wegens te veel herhaling. Het uiteindelijke doel is om de 14 boeken te brengen in 8 seizoenen. Laat ons hopen dat ze de kwaliteit kunnen blijven volhouden zodat we The Last Battle ooit echt op het scherm kunnen zien. (Frédéric)

The Woman in the Wall seizoen 1 (BBC One)

Valt het op dat BBC onze favoriete omroep is? De Britten hebben dit jaar heel wat goede fictie gemaakt. Bijna gelijktijdig met Godvergeten was er dit thrillerdrama met de geweldige Ruth Wilson en Daryl McCormack. Zij speelt een vrouw met ernstige slaapproblemen die op een dag een dode vrouw vindt bij haar thuis en op zoek moet naar antwoorden. Tegelijk wordt ook een priester vermoord. Blijkt dat alles te maken heeft met een duistere periode in haar leven, toen ze als meisje zwanger werd en verplicht in het klooster moest gaan wonen. De soms hallucinante gebeurtenissen onder invloed van de kerk reiken zelfs tot de inspecteur die de moord onderzoekt. Een spannende serie gebaseerd op een waargebeurd schandaal dat Ierland na zoveel jaren nog eens met de neus op de feiten drukt, en blijkbaar ook hier gebeurde. (Elien)

Welke series hebben jullie gezien in 2023?

Total
0
Shares
Gerelateerde artikels