Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

30 jaar FACTS: dat moet gevierd worden zoals enkel een nerd dat kan

FACTS bestaat dit jaar (meer precies tijdens de oktobereditie, eigenlijk) 30 jaar en dat werd het voorbije weekend al eens goed gevierd in Flanders Expo! Zoals elk jaar was ik er natuurlijk weer bij – en deze keer was dat eens als een Marvel-figuur.

Afgelopen weekend ontving FACTS meer dan 30.000 bezoekers en vierde ze bovenop hun 30ste verjaardag nog een tweede mijlpaal; de 700.000e bezoeker! Dat de beurs voor alles rond fantasy, scifi en popcultuur populair is, is dus zeker niet te betwijfelen, maar waarom nu juist? Is het door de algemene ervaring die je ondergaat wanneer je verkleed tussen een hele hoop mensen kan rondwandelen? Is het door de leuke merch die je er kan kopen? De fan village waar je gelijkgezinde geeks kan ontmoeten? Zelf bezoek ik FACTS al 10 jaar dit jaar, dus ik vier ook een beetje een eigen mijlpaal en daarom neem ik jullie graag mee op mijn bezoek aan de beurs!

facts
© SpiritOfCompassionCosplay

Rond 8u ‘s ochtends stond ik op het treinperron van Aalst te wachten op de trein die me naar Gent zou brengen. Terwijl mijn lief zeer herkenbaar was in zijn Captain America-outfit, had ik het te koud om enkel met mijn Black Widow-cosplay rond te lopen en had ik er “normale kleren” over aangetrokken. Gelukkig miste ik door hem niet de ervaring van het nagestaard worden en de rare blikken (al waren we niet de enige cosplayers die al zo vroeg de wereld trotseerden!).

In Gent kwamen we al het eerste mirakel tegen: tram 1 reed weer en wachtte op de vele cosplayers die op elkaar gedrukt de Expo tegemoet zouden rijden! Nadat we onze rugzak en mijn jas een locker hadden ingeduwd en even onze – overduidelijke plastic – wapens hadden laten checken, konden we binnenstappen. Al moest ik eerst de koude wind en regen trotseren om de persingang te vinden, maar gelukkig bood de immer galante Captain America zijn schild aan als paraplu.

Loot verzamelen

Maar dan stonden we eindelijk in de FACTS-hallen, waar de gangen nog vrij rustig waren en we dus met gemak meteen de booth vonden waarvan we hadden afgesproken dat dat onze eerste stop zou worden. Credo quia Absurdum is een shop van twee occulte enthousiastelingen die prachtige art maken en dit laten drukken op kledingstukken. Mijn eerste aankoop van de dag was dan ook al meteen gebeurd, in de vorm van een T-shirt met een referentie naar Prometheus (zowel de mythologienerd als de kunststudent in mij was zeer blij). Mijn tour langs de lokale artiesten werd dan ook verder gezet. Ik probeer op FACTS altijd iets bij hen te kopen, omdat ik vaak liever de kleine artiesten steun dan de grote winkels. Ik heb dan ook een heleboel stickers gekocht en twee keychains. Ik ging normaal voor eentje maar naast de What We Do In The Shadows-charm die ik kocht bij PixlPanda werd ik ook meteen verliefd op de Enemies to Lovers-keychain van Magic & Books.

© FACTS Convention

Mijn enige aankoop bij een grote en meer commerciële stand is wel meteen de holy grail van mijn FACTS-weekend. Ik zoek al jaren naar Lost in the Shadows: The Story of The Lost Boys, maar vind de prijs die er meestal voor gevraagd wordt (40 euro) wel wat veel. Dus wanneer ik hem zag liggen voor 25 euro heb ik denk ik maar een milliseconde getwijfeld en was ik daarna een zeer blij klein vampiertje.

Vrienden, uitleven en dromen

facts
© FACTS Convention

Behalve het loot verzamelen is FACTS voor mij ook het beste moment om vrienden terug te zien. Van aangeklampt te worden in de Fan Village door rare mensen aan de Potterhead-stand (jullie weten wie jullie zijn <3) tot plots uit mijn ooghoek iemand met zijn hand een pistool te zien maken en dat op mij te richten (LARPers zijn een speciaal soort mensen). Ik vind het altijd zo plezant om vrienden terug te zien tijdens deze dagen. Op een plek waar we allemaal onbeschaamd nerd kunnen zijn en ons helemaal kunnen uitleven en waar we kunnen gillen over hoe tof het wel niet is om onze speciale hobby’s uit te voeren.

Mijn FACTS-avontuur eindigde eigenlijk waar het een week ervoor al begonnen was: met plannen voor een nieuwe cosplay en een zeer enthousiast lief dat al meteen een hele zoektocht begon voor de specifieke wapens die ik nodig had. Jullie zien wel wat dat betekent in oktober. 😉

In ruil voor dit artikel kregen we perstickets van de organisatie.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikels