Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Hoe podcast The Magnus Archives aseksualiteit afbeeldt

The Magnus Archives is een podcast gemaakt door Rusty Quill. De podcast behandelt bovennatuurlijke ervaringen, en de monsters en geheimen waar zowat heel de mensheid bang van is. De cast is gevuld met verschillende holebi-personages en het hoofdpersonage, Jonathan Sims, is er zo een van. Hij is aseksueel, iets wat nogal uitzonderlijk is om in de media te zien.

Aseksualiteit is een seksuele oriëntatie die gedefinieerd wordt door de afwezigheid van seksuele aantrekkingskracht. Waar homoseksuele mensen seksuele aantrekkingskracht tot hun eigen gender ervaren en heteroseksuelen enkel voor een ander gender, is er helemaal geen seksuele aantrekkingskracht bij aseksuele mensen.

Deze seksualiteit is nog vrij onbekend en dat betekent dus ook dat er erg weinig personages in de media  aseksueel zijn. Volgens een studie van het GLAAD Media Instituut waren er in 2018-2019 maar twee personages op televisie die aseksueel zijn. Ondertussen zijn er al iets meer, verspreid over verschillende vormen van media. Zo is er bijvoorbeeld Raphael Santiago van The Mortal Instruments en Todd Chavez uit BoJack Horseman. Nu kan Jonathan Sims dus ook worden toegevoegd aan die lijst.

© Rusty Quill

Jonathan Sims is het hoofdpersonage van The Magnus Archives. Hij vertelt ons de verhalen van mensen die een aanvaring hebben gehad met bovennatuurlijke wezens. Op die manier komt hij zelf steeds meer in contact met die bovennatuurlijke wezens en geraakt hij verstrikt in hun plannen.

Op dit ogenblik zijn er vier seizoenen te beluisteren en Jonathan ondergaat een hele evolutie. Van een botte, onbeleefde archivaris in seizoen een verandert hij in een man die zijn best doet om zijn menselijkheid te behouden en zijn vrienden te beschermen.

Twee van die vrienden, Basira en Melanie, spreken in aflevering 106 over hem en zijn ex-vriendin Georgie. Ze speculeren over de crush die een van de andere personages op Jonathan heeft en dan zegt Melanie: “according to Georgie he doesn’t”. Die quote is nogal vaag, maar gezien het onderwerp is het wel vrij duidelijk dat Melanie bedoelt dat hij niet aan seks doet. Een van de vele fans merkte dit ook op en vroeg de auteur van de podcast of ze het juist begrepen had. Hij reageerde dat haar interpretatie inderdaad correct is en dat dit gesprek inderdaad betekende dat Jonathan Sims aseksueel is.

In de Q&A die het einde van seizoen vier volgde, gaf de auteur nog wat extra uitleg over de keuze om Jonathan Sims aseksueel te maken. Hij zei dat die al vrij vroeg gemaakt was, maar dat ze niet hadden verwacht dat het zo’n impact zou hebben bij de fans. Hij vond het ook belangrijk om duidelijk te maken dat Jonathans aseksualiteit compleet los staat van zijn gevecht met menselijkheid. Maar al te vaak worden aseksuele mensen verteld dat ze “onnatuurlijk” zijn omdat ze geen seksuele aantrekking voelen en de auteur wou die implicatie ten zeerste vermijden. Het personage zelf denkt eigenlijk ook niet aan zijn seksualiteit tijdens de serie – dat is helemaal niet relevant bij de gebeurtenissen van de podcast.

Het leuke is dat de podcast ook toont dat aseksuele mensen wel nog romantische gevoelens kunnen hebben. Een van de grote misverstanden is dat aseksuelen ook geen relatie zouden willen, terwijl dat helemaal niet het geval is. Jonathan Sims heeft wat tijd nodig om te beseffen dat hij ook geïnteresseerd is in zijn collega, maar vanaf dan is er op dat vlak geen probleem meer.

The Magnus Archives is een van de weinige media die een aseksueel personage toont en dat dan ook nog op een goede manier doet. Seizoen vijf verschijnt vanaf april dit jaar en nu Jonathan Sims eindelijk zijn gevoelens heeft bekend voor dat andere personage gaat het zeker interessant zijn om te zien hoe ze daarmee omgaan!

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels