Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De 10 beste bordspellen voor twee spelers

Dit zijn de beste boardgames voor twee spelers, of je nu je wederhelft in wil maken of gewoon even je gedachten wil verzetten met een vriend of familielid.

De dagen blijven nog even korter en killer, dus er is geen beter moment om een gezellig bordspel boven te halen als ontspanning. Omdat het niet altijd even gemakkelijk is om een groep bij elkaar te roepen, lijsten wij onze favoriete bordspellen voor twee spelers op. Sommige kan je ook met meer spelen, maar de tweespeler-ervaring schept het best van al een band.

Parijs: de lichtstad

© 999 Games

Ah, Parijs: de stad van de romantiek en ook wel van de sluwheid. Want in Parijs: de lichtstad steek je jouw spelpartner de loef af door gebouwen te plaatsen op strategische locaties belicht door lantaarnpalen. Je doet dat in twee fasen: in de eerste leg je ofwel tegels waarop enkel jij gebouwen kan leggen, ofwel neem je een gebouw dat je daarna in de tweede fase moet leggen.

Wat je aanvankelijk doet, heeft later impact, en dan hebben we nog niks verteld over de prachtige postkaarten die dienst doen als actiekaarten waarmee je pluspunten scoort en de plannen van je tegenspeler verbrodt. Het type spel waarin je handen en je hoofd constant bezig zijn en waarna je de heilige woorden uitspreekt: “Nog een ronde?” (Matti)

Parijs: de lichtstad is te koop bij bol.com

7 Wonders Duel

© Repos Production

In deze versie van het succesvolle 7 Wonders moet je het tegen een andere speler opnemen om de beste beschaving te bouwen. Om de overwinningspunten te behalen, moet je kaarten en grondstoffen verzamelen en daarmee legers inzetten, je beschaving verder ontwikkelen of wereldwonderen (de zeven originele of andere) bouwen. Deze zijn niet enkel punten waard, maar geven je ook andere voordelen zoals extra grondstoffen, geld of ontwikkelingen voor je beschaving.

Het spel speelt zich af in drie rondes. Elke ronde worden er kaarten in een piramidevorm op tafel gelegd, waarvan sommige kaarten nog verborgen zijn en andere al open liggen. Je mag dan elke beurt een kaart nemen die volledig vrij is. Je moet dus goed oppassen dat je door een kaart te nemen niet plotseling je tegenstander de mogelijkheid geeft een andere, heel belangrijke kaart voor je ogen weg te snoepen. Een fijn en niet al te lang spel vol tactiek en een vleugje geluk. (Michiel)

7 Wonders Duel is te koop bij bol.com

Photograph (ook voor 4 spelers)

bordspellen twee spelers
© Saashi & Saashi

Vergis je niet: er zit heel veel spel verscholen in de kleine doos van Photograph. Je neemt lekker nostalgisch analoge foto’s, maar je doet dat in een bepaalde volgorde. Het is een tableau builder zoals dat zo mooi heet, het soort spel waarin spelers uit dezelfde opties voor zichzelf onderdelen moeten verzamelen op een specifieke manier. In het geval van Photograph een serieuze denkoefening met plezante resultaten, of toch als je wint.

Kort gezegd orden je gekleurde kaarten met nummers op. Lang gezegd is het thema schoon verweven in het spel: een kaart nemen is je zinnen zetten op een object, een kaart van positie verwisselen in je (anders vaste) hand is de filmrol terugspelen en een kaart spelen is een foto nemen. Niet in de juiste volgorde gespeeld? Dan heb je een wazige foto genomen. En tijdens magic hour mag iedereen samen wat meer foto’s nemen. Good shot! (Matti)

Photograph is te koop bij bol.com

Splendor: Marvel (ook voor 4 spelers)

© Space Cowboys

In het originele Splendor verzamel je edelstenen om kunstenaars en boten en locaties te kopen tot je de rijkste bent. De laag Marvel erop maakt het spel pas echt af: de edelstenen worden de befaamde infinity stones waarmee je superhelden of -schurken inlijft. Met de juiste hoeveelheid stenen valt Thanos op zijn knieën.

Splendor: Marvel gaat traag tot het doel in zicht is. Per beurt is er weinig te doen. Pak een bepaalde hoeveelheid infinity stones of koop superhelden met de stenen – en dat is pas mogelijk met die glanzende keien. Die helden tellen gelukkig ook mee voor stenen, de ene meer dan de andere. Zelfs mensen die superhelden verafschuwen – ze bestaan! – zeggen geen nee tegen een potje Splendor: Marvel. (Matti)

Splendor: Marvel is te koop bij bol.com

Jaipur

© Space Cowboys

Jaipur is het kortste en snelste spel van onze lijst, dus we houden het ook zo. De kaarten zijn goederen (specerijen, stoffen, edele metalen en edelstenen) en per beurt kan je die ofwel pakken, ofwel verkopen voor punten (chips). De gladde handelaar met de meeste punten wint. Gemakkelijk, kleurrijk, plezant en je bent er direct mee weg. Een beetje Splendor voor onderweg.

Jaipur is te koop bij bol.com

Royal Visit

bordspellen twee spelers
© IELLO

De koning komt naar het land, maar welke van de twee kastelen bezoekt hij? Het is aan de spelers om het hof van de koning, zijn lijfwachten en nar en tovenaar uit knap geprinte stukken hout, zo te manipuleren dat hij aan de juiste kant van het stoffen spelbord terechtkomt. Touwtjetrek, maar dan met kaarten. De opzet is simpel en vereist toch denkwerk. Met de kaarten die je speelt, verplaats je personages of gebruik je de speciale kracht van de tovenaar (teleporteer een figuur) of de nar (zijn kaarten tellen als jokers). Royal Visit is een spel van elkaar achterna lopen, maar als je te veel reageert op de tegenspeler vergeet je alle andere tactieken om te winnen. Een parel van een spel. (Matti)

Unmatched: Little Red Riding Hood vs. Beowulf

© Restoration Games

Eentje voor de vechtersbazen onder ons: Unmatched is een reeks van uitmuntend vormgegeven boardgames waarin bekende fictieve personages – van Victoriaanse romanhelden tot Buffy en Daredevil – het tegen elkaar opnemen. Plastieken poppetjes en een uniforme stijl brengen de uiteenlopende franchises samen. De beste van de hoop is waarschijnlijk Little Red Riding Hood vs. Beowulf. In de doos zitten de twee sprookjesfiguren die tot de tanden gewapend zijn met een stapel kaarten vol aanvallen, manieren om te verdedigen en speciale acties afgestemd op Roodkapje en Beowulf.

Wij zijn trouwens niet verantwoordelijk voor verslaving want van Unmatched bestaan ondertussen 13 speldozen om te combineren voor nieuwe spelervaringen. (Matti)

Unmatched is te koop bij bol.com

Parks (ook voor 5 spelers)

bordspellen twee spelers
© Keymaster Games

Parks is het tegenovergestelde van een robbertje vechten, een zaligmakende ervaring die tijd en druk irrelevant maakt. Het begint bij de doos en wat erin zit: aan de buitenkant twee beren bij een waterval, vanbinnen een hoop prachtig getekende Amerikaanse nationale parken, tientallen houten stukjes in de vormen van wandelaars, de zon, water, bomen, bergen en dieren, en een opvallende metalen badge voor de speler die als eerste begint.

Schoon vanbuiten is hier ook schoon vanbinnen. Een spel bestaat uit vier rondes, de vier seizoenen, waarin je bergen en meren en bossen en steppes afwandelt om de middelen te verzamelen waarmee je parken bezoekt. De wandelaar met de meeste of beste parken wint. Je eerste keer zal je niet alles doen wat kan. Je tweede keer waarschijnlijk ook niet, de regels – of beter: de mogelijkheden – zijn best uitgebreid in Parks. Er zijn slechtere dingen om te oefenen tot het kunst baart. (Matti)

Parks is te koop bij bol.com

Sherlock Holmes: Consulting Detective (ook voor zoveel spelers als je maar wil)

Sherlock Holmes Consulting Detective Thames Murders material

Geen enkel ander spel brengt je zo mee naar de Victoriaanse tijd van Arthur Conan Doyle als Sherlock Holmes: Consulting Detective. Het spel is al best oud, maar de laatste jaren zijn er al meerdere heruitgaves van de oude versies uitgekomen. Je speelt niet als de grote detective of zelfs als Watson, maar wel als een van de Baker Street Irregulars. Als een van die straatjongens moet je tien avonturen met elk een misdaad of twee proberen tot een goed einde te brengen, en als het even kan (good luck!) Holmes evenaren of zelfs voorbij steken in je deducties.

Het is eigenlijk een groot choose your own adventure-avontuur. Je kiest op basis van aanwijzingen, een stratenplan, een bijgeleverde dubbelzijdige krant in A3-formaat (en ook in die van de vorige zaken!) en een adressenlijst welke locatie je gaat bezoeken. Dan lees je de desbetreffende tekst die je hopelijk meer inzicht geeft in wat er gebeurd is. Op het einde moet je dan vragen over de misdaad of misdaden oplossen en kom je de uiteindelijke oplossing te weten. Een dikke aanrader voor wie wil samenwerken om criminelen te slim af te zijn. Opgelet: een deftige kennis van Engels is wel nodig! (Michiel)

Sherlock Holmes is te koop bij bol.com

The Mind (ook voor 4 spelers)

bordspellen twee spelers
© White Goblin Games

Ken je dat gevoel wanneer je partner en jij hetzelfde denken? In The Mind moeten jullie echt bewijzen dat jullie op dezelfde golflengte zitten. In stilte speel je kaarten uit je hand met een cijfer op, soms afwachtend en soms zo snel mogelijk, want de cijfers moeten elkaar opvolgen. Speelt je medespeler een 23 terwijl jij net je 22 wou leggen? Pech, je verliest een leven. De bedoeling is om alle levels uit te spelen en in elk level moet je extra kaarten in de handen nemen. The Mind is een spel van concentratie en opluchting of teleurstelling in het oordeel van je wederhelft. Het kaartspel voor tussendoor test relaties. Een plezierige tijd, écht, we beloven het. (Matti)

The Mind is te koop bij bol.com

We ontvangen een kleine commissie als je iets koopt via onze partnerlinks.

Total
1
Shares
Gerelateerde artikels