Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Fire Emblem voor beginners

Fire Emblem: Three Houses is een ongeëvenaard succes voor de reeks. Wereldwijd vliegt de game over de toonbank en op vele plaatsen is die zelfs helemaal uitverkocht. Het is een ongelofelijke comeback voor een reeks die minder dan 6 jaar geleden op sterven na dood was. Dankzij een reboot op 3DS en een mobiele spin-off is Fire Emblem echter helemaal terug. En dat vernieuwde succes trekt ook heel wat nieuwe spelers aan. Dit zijn de belangrijkste tips & tricks voor de beginnende Fire Emblem-speler.

Elk om beurt

Fire Emblem is sinds jaar en dag een zogenaamde “turn-based RPG”. Je speelt in beurten, waarin jij als spelers je units verplaatst over een slagveld – dat onderverdeeld is in een grid – en bepaalde acties uitvoert, om dan de tegenstander tijdens zijn of haar beurt hetzelfde te laten doen. Dit tot één van beide partijen de wincondities van een bepaalde map behaalt. In de meeste gevallen zal deze winconditie zich beperken tot het uiterst simpele, maar niet te onderschatten, “Defeat all enemies”. Fire Emblem is echter berucht omwille van zijn perma death, waarbij personages die verslagen worden tijdens een gevecht voor de rest van de game verdwijnen. Maar niet getreurd beginneling, deze optie is uit te schakelen door op Casual te spelen.

© Nintendo

De gevechten zelf gebeuren volgens bepaalde regels. Elk personage heeft een bepaald level in een job class (bv. Archer of Knight) en hanteert een specifiek soort wapen. Aanvallen doe je vervolgens op een soort van “schaar, steen, papier”-achtige manier: het Weapon Triangle-systeem. Sword is sterk tegen Axe, Axe is sterk tegen Spear en Spear is sterk tegen Sword. Daarbuiten hebben we nog Bow en Magic als ranged extraatjes om de tegenstand het vuur aan de schenen te leggen, iets wat vaak effectief is tegen vijanden te (vliegend)paard of te draak. In dit systeem schuilt de strategische diepte van de gevechten in Fire Emblem. Voor Three Houses heeft men gekozen om deze Weapon Triangle echter te veranderen naar abilities die je per unit kan vrijspelen, in plaats van altijd actief te zijn.

Voorbereiding is alles

Zorg dat je het slagveld goed voorbereid betreedt.

Tussen de gevechten door is er in Fire Emblem natuurlijk ook van alles te doen. Vanaf Awakening begon Nintendo met allerhande sociale interacties tussen de personages in de gameplay te verweven (denk aan games als Persona 5). In Three Houses is dit meer dan ooit een essentieel onderdeel van de game geworden. De hub in deze game is het klooster waar jij een instructeur bent. Spreek zo veel mogelijk met alles personages die je daar tegen het lijf loopt. Het is de bedoeling dat je een relatie met hen opbouwt en zo hun prestatie op het slagveld verbetert. Je kan er ook vissen, tuinieren, zingen in het koor en meer. Deze acties hebben allemaal een effect op de gevechten. Ze geven je de nodige voorbereiding die cruciaal is om echt goed te worden in deze game. En het is bovendien ook gewoon leuk, plus je krijgt veel inzicht in de karakters van de personages en hun achtergrondverhaal.

© Nintendo

Vergeet ook niet dat wapens in Fire Emblem in kwaliteit achteruitgaan hoe meer je ze gebruikt. Op een bepaald moment is je wapen ook gewoon kapot en ben je het kwijt. Het is daarom belangrijk om tussen gevechten deze wapens te laten herstellen. Aanvankelijk kan je dit in het begin van de game nog niet. Daarom is het beter om dan gewoon een nieuw wapen te kopen en je oude te verkopen. Je wilt niet tot de vaststelling komen dat je op het slagveld staat met enkel een paar oude wapens die maar een paar beurten meer meegaan.

Kies verstandig

Je hoeft je niet te schamen om te beginnen in Casual-modus. Er volgen nog playthroughs.

In alle Fire Emblem-games zijn er belangrijke keuzes te maken die een beslissende invloed hebben op het verloop van de game. In Three Houses is dat niet anders. De eerste grote keuze waar je mee te maken krijgt, is in welke moeilijkheidsgraad je gaat spelen. Je hebt eigenlijk twee keuzes: eerst moet je kiezen tussen Normal of Hard. Deze spreekt voor zich en bepaalt hoe sterk en slim vijanden in de game zijn. Ten tweede kan je kiezen tussen Casual of Classic. Deze maakt het meeste impact op je speelstijl omdat je hier beslist of personages permanent dood gaan of niet. Verlies je iemand op het slagveld, dan keert deze niet meer terug in de game. Dit zorgt er niet alleen voor dat je misschien een goed getrainde unit kwijt bent, het heeft ook nog eens invloed op het verloop van het verhaal. Wij raden aan om als beginneling te beginnen op Normal in Casual-modus. Hier is geen schaamte mee gemoeid, je kan nog steeds voor een tweede playthrough een versnelling hoger schakelen éénmaal je de game onder de knieën hebt.

© Nintendo

Een andere belangrijke keuze is die van je House. Deze heeft vooral invloed op de loop van het verhaal van je playthrough. Je kan namelijk niet meer wisselen van huis éénmaal je keuze gemaakt is. Je hebt de keuze uit Black Eagles, Blue Lions en Golden Deer. Heel diep gaan we hier niet gaan in de details van elk huis, maar weet dat ze elk een eigen flavor aan de game geven. Black Eagles bestaat vooral uit magic users, Blue Lions zijn de ridders van dienst en Golden Deer staat bekend om hun getalenteerde boogschieters. Je kan in de loop van de game nog extra units rekruteren die wat balans in je team brengen, maar houd er rekening mee dat je zal beginnen met de units waarvoor je House bekend staat. Elk heeft wel zijn voor- of nadeel, dus kies gewoon wat je zelf leuk denkt te vinden. Het is sowieso de bedoeling dat je een tweede of derde playthrough gaat spelen en dan kies je gewoon een ander House.

Extra tips

Ten slotte nog enkele extra tips die je het leven wat makkelijker maken in Three Houses:

  • Spendeer zo veel mogelijk tijd als je kan in het klooster. Je professor-level omhoog krijgen is heel belangrijk.
  • Op het slagveld, druk op ZR om de bewegings- en aanvalradius van de vijanden te tonen. Op deze manier kan je makkelijker inschatten waar je je units naartoe kan verplaatsen zonder dat ze gevaar lopen.
  • Let op de glinsterende vakjes op het slagveld. Deze bevatten experience points of wapens.
  • Zorg dat je convoy altijd een aantal sleutels bij heeft. Zo kan je meteen de schatkist of poort openen zonder eerst een bepaalde vijand te moeten verslaan.
  • Speel voorzichtig. Het is nooit een goed idee om op je eentje vooruit te marcheren met een krachtig personage. Enkel met strategisch inzicht en teamwork kan je een gevecht winnen.
  • Verander niet van klasse tot je de huidige maximaal hebt uitgebouwd. Je krijgt namelijk speciale Combat Arts bij het maxen van een klasse. Pas dan is het tijd om van klasse te veranderen.
  • Laat je niet overweldigen door de vele opties in de game. Speel op je eigen tempo en zorg gewoon dat je plezier beleeft aan de game. Leer uit je fouten en pas dit toe in een tweede of derde playthrough.
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels