Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Horrorspellen Halloween

Horrorspellen van 2023

Spooktober en Halloween worden enkel beter met enkele goede horrorspellen. Met de lawine aan excellente videogames in 2023 was het gemakkelijk om dit genre uit het oog te verliezen. Daarom is hier een selectie van interessante, goede en/of intense horrorspellen die dit jaar uitkwamen. Let the spookening begin!

Amnesia: The Bunker

Dit spel van ontwikkelaar Frictional Games kwam uit op 6 juni 2023. Het is het vierde spel in de Amnesia-reeks. Het speelt zich af in een Franse bunker tijdens Wereldoorlog 1. De Franse soldaat Henri Clément wil ontsnappen uit de bunker waar niemand meer te vinden is. Enkel de bombardementen hoor je. En het gekras van ratten en een monster op zoek naar voedsel. Henri krijgt een dynamolicht in handen dat hij telkens moet opladen. Dit is echter zo luiddruchtig dat je moet oppassen het monster er niet mee te lokken.

Of je gooit de generator vol benzine om alle lichten aan te steken, maar hoe lang blijven ze branden? Je hebt een geweer, maar de notities die je vindt geven aan dat ze niet echt zullen helpen. Dit is een survivalhorrorgame op zijn best: donkerte, mysterie en beperkte middelen. Het monster en de manier waarop het rondgaat, doen denken aan Alien Isolation en heeft daarmee een intense atmosfeer. Geluid en licht spelen een grote rol terwijl je probeert uit te vissen wat hier eigenlijk is gebeurd en ondertussen probeert te overleven.

Amnesia: The Bunker @Frictional Games
horrorspellen
Amnesia: The Bunker © Frictional Games

Meer informatie kun je hier vinden.

Alan Wake 2

Remedy Entertainment kwam met Alan Wake 2 op 27 oktober 2023, 13 jaar na de eerste in de serie. Ze nemen wat ze geleerd hebben uit Control en bouwen verder aan een bangstigende wereld. Je wil als speler het mysterie oplossen van de donkerte die zoveel macht heeft over het kleine dorpje Bright Falls. Het horrorspel is slim opgezet met Saga Anderson die als FBI-inspecteur moorden in het dorp oplost. Dit is inclusief een mind palace waar je op elk moment heen kan voor het leggen van verbanden tussen de feiten. En aan de andere kant schrijver Alan Wake, die al lange tijd vastzit in de donkerte. Ook hij heeft een mind palace, waarin hij als schrijver naar plotpunten toewerkt en deze logisch met elkaar moet verbinden. Je kunt kiezen welke kant je verder uitdiept, en springt tussen de twee karakters afhankelijk van wat je wil doen.

Het spel werkt met atmosfeer, speelt met de verwachtigen van de speler en gebruikt verschillende soorten media om het verhaal te vertellen. Het schuwt jump scares en gruwel niet, want het start meteen met een ritueel vermoorde man als eerste case voor Saga. Licht en donkerte zijn nog even belangrijk als in het eerste spel, maar nu ziet alles er veel mooier en gedetailleerder uit. De donkterte belichten en zodra ze kwetsbaar zijn beschieten is nog steeds deel van de actie. De combinatie van video, animatie en lichteffecten zorgt voor een prachtig en beangstigend realistisch spel.

Alan Wake 2 @Remedy Entertainment
Alan Wake 2 © Remedy Entertainment

Meer informatie vind je hier.

Stay Out of the House

Binnenblijven lijkt geen optie met deze game van Puppet Combo, Vague Scenario LLC. Het kwam uit op console op 16 juni 2023 (de Steam-versie kwam uit op 14 oktober 2022). Het ziet eruit als een spel van een aantal decennia terug, en dit maakte het enkel beter. Roxanne wordt ontvoert en wordt wakker in het huis van The Butcher. Je hebt 4 hoofdstukken waarin je meer van het huis te zien krijgt. Gelukkig heb je wel telkens een veilige kamer waarnaar je terug kunt komen en via een VHS-cassette kun je je spel opslaan. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad heb je hier meer of minder mogelijkheid toe, maar achtervolgd wordt je sowieso.

Deze survivalhorror is er een waarin je je probeert te verbergen voor de bewoners in het huis. Je hoort hen komen, en moet dan ofwel een gat vinden om te schuilen, of terug naar de veilige kamer waar je indoctrinatie te wachten staat. Zo zal The Butcher bijvoorbeeld overal camera’s plaatsen om je in de gaten te houden. Proberen te ontsnappen is de motivatie, maar je kunt ook pagina’s vinden die wat achtergrond duiden. Er zijn mogelijkheden om je te verdedigen zoals een geweer, maar dit dient voornamelijk om tijd te winnen. Je verbergen en opletten is de boodschap. Dit is een sadistisch spel met wrede opzet, en de gehele retro-context en PS1-visuele aanpak maken het beter.

Stay Out of the House @Puppet Combo, Vague Scenario LLC
horrorspellen
Stay Out of the House © Puppet Combo, Vague Scenario LLC

Meer informatie vind je hier.

Dredge

Gaan vissen is meestal erg relaxerend, maar dat is niet het geval in Dredge. Dit horrorgetinte spel van Black Salt Games en Team17 kwam uit op 30 maart 2023, is iets minder stresserend dan de andere spellen in de lijst maar daarom niet minder interessant. Als visser lijdt je schipbreuk en zo kom je in een klein dorpje aan om daar de mensen van vis te voorzien. Een man vraagt je om objecten op te vissen, en daarvoor moet je naar enkele andere eilandgroepen. Maar ‘s nachts wordt het donker… En er komen dingen boven water waar niemand over wil praten.

De zee, de kleuren en de geluiden – die heel anders zijn overdag dan ‘s nachts – maken dit een heerlijk spel voor nieuwkomers van het genre. Het verhaal is interessant en je wil het mysterie van je opdrachtgever oplossen. De horror van de oceaan speelt hier in grote mate mee, en de goede gameplayloop van vissen, geld verdienen, boot verbeteren, vissen… houdt je vast. Tegelijk merk je dat de dingen niet zijn zoals het hoort. Het is geen lang spel, maar er komt binnenkort een DLC voor die je een aantal uren extra speeltijd zal geven. De volledige Geekster-review kun je hier lezen.

Dredge @Black Salt Games, Team17
Dredge @Black Salt Games, Team17

Meer informatie vind je hier

Demonologist

In Demonologist van Clock Wizard Games dat uitkwam op 25 september 2023 kun je met in totaal 4 spelers demonen jagen. Je krijgt verschillende gereedschappen ter beschikking om uit te vinden wat voor soort demon aan het spoken is. Maar ondertussen word je zelf ook opgejaagd. Dit kun je op verschillende plekken doen, waarin het haunted mansion-thema de hoofdrol speelt. Het is gelijkaardig aan Phasmophobia omdat je verschillende geesten zal tegenkomen die zich manifesteren, en die op verschillende manieren te identificeren zijn.

Omdat je als demonenjager ook een plek nodig hebt om je gereedschap op te slaan en je kledij aan te passen, heb je een hub-huis. Van hieruit start je je onderzoek telkens. Dit onderzoek is dus zowel inspecteren en het bewijs samenbrengen als oppassen dat je niet zelf ten prooi valt aan een demon. Het is ook mogelijk om te praten via je microfoon en zo een reactie van de demon uit te lukken. Overleven is niet altijd gemakkelijk als je wil vaststellen welke demon hier aan het werk is.

Demonologist @Clock Wizard Games horrorspellen
Demonologist © Clock Wizard Games

Hier kun je meer informatie vinden.

Alle games hier nog eens opgelijst met een linkje als je meer wil weten:

Total
0
Shares
Gerelateerde artikels