Om Grendizer te begrijpen moet je eigenlijk weten wat Club Dorothée is. Dit Franse programma was van eind jaren tachtig tot eind jaren negentig voor een hele generatie Belgen het portaal naar de rijke wereld van de Japanse anime die, in het Frans gedubd, werd uitgezonden op tv.
(In Nederland zal deze titel niet veel lichtjes doen branden. Nederland werd indertijd geboeid door Engelse televisie zoals Sky Channel en Super Channel met een geheel eigen pakket dat meer Amerikaans gericht was. Al kwam er sporadisch een verdwaalde anime langs zoals Sabre Rider of Ulysses 31.)
Het herintroduceerde Goldorak bij een nieuwe generatie kinderen in Frankrijk, waar het al sinds de jaren 70 grote bekendheid genoot. Enkele Franse stripmakers, om precies te zijn scenarist Xavier Dorison, Denis Bajram, Brice Cossu en Alexis Sentenac, die toen kinderen waren, kwamen bij elkaar om een fraai eerbetoon te maken aan de anime die hun fantasie had helpen ontwaken.
Ze zouden een nieuw album maken van Goldorak. Of zoals het eigenlijk heet: Grendizer.

Wat is Grendizer?
Grendizer werd geschapen door de Japanse mangamaker Go Nagai. Toen Grendizer in 1975 in Japan werd gelanceerd, was het de derde grote mecha-serie van Go Nagai, na Mazinger Z en Great Mazinger. Beide reeksen waren hun bestaan begonnen als manga en werden al snel bewerkt tot een tekenfilmserie. Dat is handig om te weten omdat enkele van de personages uit deze reeksen ook hun opwachting maken in Grendizer.
Deze derde serie bereikte Frankrijk in 1978, waar het werd uitgezonden op de zender Antenne2. Daar wist het dus al snel de hartjes van de kinderen te veroveren.
De serie draait om Duke Fleed, een prins van de planeet Fleed, die wordt aangevallen door de kwaadaardige troepen van het Vega Keizerrijk. Tijdens de aanval weet Duke Fleed te ontsnappen met Grendizer, een gigantische gevechtsrobot, en vlucht hij naar de aarde. Daar wordt hij opgevangen door Dr. Umon, het hoofd van een ruimteonderzoekscentrum, en leeft hij onder de naam Daisuke Umon.
Natuurlijk komen de Veganen naar de aarde maar Duke Fleed en zijn nieuwe vrienden bieden dapper weerstand. Dat was toen.
Het verhaal van dit album speelt jaren nadat Grendizer eindigde. Duke Fleed en zijn zus gingen terug naar de planeet Fleed en de mensen die achterbleven, pakten langzaam hun oude leventjes op. Dan… Jaren later… Duikt er ineens een Saucer Beast op.
Ellende komt nooit alleen. Ook de laatste inwoners van de planeet Vega duiken op. Ze verzoeken de inwoners van Japan om op te hoepelen uit het land. Zo niet, dan zullen ze het vernietigen.
Dan rest de vraag: heeft er iemand nog een Grendizer te leen?

Waarom geen Goldorak?
De grootste vraag en eigenlijk het enige minpunt is de keuze van de titel. Waarom werd er niet gekozen voor Goldorak in plaats van Grendizer? Dit album is volledig gebaseerd op de animatieserie die in de jaren 80 hoge ogen gooide in België bij Club Dorothee.
Het borduurt ook direct voort op deze serie, en hoewel er een nieuwe versie op Netflix staat, heeft deze niets met de klassieke serie van doen. Als je deze serie hebt bekeken, dan is dit album een warm bad. Het is een weerzien met oude vrienden die nog één keer langskomen voor een laatste avontuur. Dit beperkt het publiek behoorlijk want de doorsnee mangakoper zal dit album niet meenemen omdat ze het niet herkennen. Dan houd je eigenlijk alleen het oude Club Dorothee-publiek over.
Combineer dat met het feit dat het dossier ook duidelijk de Franststalige covers laat zien waar Goldorak op prijkt, dan valt de titelkeuze niet meer te verdedigen. De Vlaamse vertaler had hier toch de uitgever moeten voorlichten want dit album loopt een potentieel fors publiek mis.
Voor de kijkers van weleer is Grendizer een verplichte koop. Anderen kunnen dit laten liggen.
Grendizer verscheen in februari 2025 bij Silvester Strips
Raak
- Warm bad voor de oude kijkers
- Goed vormgegeven dossier
Braak
- Ontoegankelijk voor mensen die de serie niet kennen