Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Batman – Spawn #1 review: hoge verwachtingen, minder resultaat

Eerder deze maand bespraken we Batman/Spawn: The Classic Collection. Een bundel waarin twee crossovers uit de jaren negentig werden herdrukt. Het was de opmaat voor deze Batman – Spawn. Voor de derde keer gaan Spawn en the Caped Crusader elkaar ontmoeten. De comic wordt gemaakt door Todd McFarlane en Greg Capullo.

Zoals bekend was Todd McFarlane een van de oprichters van Image Comics, de uitgever die in 1992 het licht zag. Zijn creatie Spawn was een van de populairste titels van dat decennium en bracht veel geld in het laatje. McFarlane investeerde in het opzetten van een eigen speelgoedfabriek. Dat kostte zoveel tijd dat zijn tekenwerk in gevaar kwam. En daar kwam Greg Capullo aanzetten.

Capullo had begin jaren negentig bij Marvel Comics gedebuteerd en had daar naam gemaakt als tekenaar op de serie Quasar. McFarlane zag in hem een talent dat in zijn voetsporen kon treden en kocht hem weg. Ze werkten van 1994 tot 2011 met elkaar waarna Greg Capullo richting DC vertrok.

Batman - Spawn
©DC Comics/ Image Comics

Batman – Spawn is een leuke reünie maareuh…

Batman en Spawn hebben een ding gemeen. Ze konden een belangrijke vrouw in hun leven op een cruciaal moment niet beschermen en dat bepaalde hun leven. Ze worden aan elkaar gekoppeld door de mysterieuze Court of Owls die hoopt dat Spawn Batman zal doden. Zou het bovendien ook kunnen dat ze misschien wel beiden zijn ontstaan doordat leden van The Court of Owls bepaalde zaken in hun leven hebben gemanipuleerd?

In 2022 kunnen we zien dat de eerste tekenen van nineties-nostalgie zichtbaar worden. Veel mensen hebben goede herinneringen aan de periode dat Todd McFarlane en Greg Capullo samenwerkten op Spawn. Helaas wordt nu pijnlijk zichtbaar dat de leerling de meester is gepasseerd. Het tekenwerk is soms ronduit spectaculair te noemen. Het wordt helaas beperkt door het inktwerk van de Toddmeister. Zijn lijnen zijn dik en lomp en de arcering die hij toepast, zorgt ervoor dat het soms zelfs licht ouderwets oogt.

Het verhaal is matig geschreven en het is helder dat McFarlane in de voorbije 20 jaar geen Batman-comic heeft gelezen. Het is simpelweg dezelfde herhaling van zetten die we eerder in het vorige bundeltje zagen. Alleen ontoegankelijker! Als je nooit iets van Spawn hebt gelezen, dan voel je jezelf als een vis op het droge. Dit is echt een gemiste kans en misschien moeten we collectief als lezers eens afhaken bij dit soort titels.

Dit koop je alleen voor de leuke plaatjes.

2/5
Total Score

Raak

  • Greg Capullo is een beest!

Braak

  • Slecht geschreven verhaal
  • Todd McFarlane heeft duidelijk te lang niet gewerkt
Total
8
Shares
Gerelateerde artikels