Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

We lezen Seconds voordat de film verschijnt

In april wist The Hollywood Reporter te melden dat er gewerkt word aan een verfilming van Seconds, de tweede grote strip van Bryan Lee O’Malley. De film wordt geregisseerd door Blake Lively, de actrice regisseert hiermee haar eerste serieuze grote film. Het script wordt geschreven door Edgar Wright die tevens zal optreden als producent. Om deze toekomstige film te begrijpen moeten we terug naar 2010.

De Scott Pilgrims vs. the World-film verscheen in dat jaar en werd geregisseerd en mede geschreven door de eerdergenoemde Edgar Wright. Scott Pilgrim vs. the World is gemaakt voor de generatie die in de jaren tien dertig werd en ergens in de jaren 80 of 90 begon met gamen. Dat gevoel van het spelen van Super Mario en een perfecte score behalen. Een krakkemikkige intro met een verhaal dat kant nog wal raakt en past op een kwart A4’tje.

Het is het verhaal van Scott Pilgrim die verliefd wordt op Ramona Flowers. Voordat hij haar kan schaken, zal hij eerst af moeten rekenen met haar 7 exen.

©Oni Press

Scott Pilgrim channelt ook als geen andere film de beeldtaal van comics. Want ja, Marvel mocht in dit decennium in de beeldvorming voor veel mensen dan wel het monopolie op stripverfilmingen gehad hebben, Scott en de zijnen begonnen hun verhaal ooit als stripreeks die was ontsproten uit het brein van Bryan Lee O’Malley. Er is trouwens nog een connectie met Marvel. Chris Evans en Brie Larson waren hier toch bijna tien jaar voor hun optreden in de laatste Avengers-film samen te zien.

De film flopte redelijk snel in de bioscopen. Deels begrijpelijk omdat het onderwerp wat niche is en de generatie waarop gemikt werd nog iets te jong was. Gelukkig groeide de film in de jaren die volgden, deels dankzij de streamingsdiensten, uit tot een cultfilm. Terecht… Voordat we doorgaan naar Seconds dienen we je even de epische intro van Scott Pilgrim op.

Seconds opgediend

Seconds is het restaurant waar chef-kokkin Katie werkt. Haar gerechten zijn fabuleus en trekken veel volk. Ze heeft daar een leuke ploeg mensen om zich heen gebouwd. Maar het is niet haar restaurant. Daarom is ze bezig met het opzetten van een eigen plek. Katie heeft al haar ontslag ingediend en werkt nu haar opvolger in. Ze verwondt per ongeluk een serveerster en gaat overstuur naar huis. In het dressoir vindt Katie een doosje met een champignon en een kaartje met de tekst:

1) Write Your Mistake
2) Ingest One Mushroom
3) Go To Sleep
4) Wake Anew

Ze volgt de handelingen en ontdekt dat ze haar fouten ongedaan kan maken. Dat schept mogelijkheden. Maar door zich hiermee bezig te houden, vergeet ze dat er ook een huisgeest rondwaart in het pand van Seconds, die niet blij is dat ze misbruik maakt van dit cadeautje. Het moet worden gezegd dat het boekje er erg fraai uitziet. O’Malley trekt zijn lijnen met zelfvertrouwen. Het verhaal van Seconds is geconcentreerder dan Scott Pilgrim.

seconds
©Ballantine Books

De tekenaar gebruikt nog steeds grafische foefjes om het verhaal op te leuken, maar nu ondersteunen ze het verhaal. Bij Scott Pilgrim deed hij het meer omdat het kon. Ook zijn paginaopbouw is erop vooruit gegaan. De warme kleuren van Nathan Fairbairn zorgen voor een heerlijke intieme sfeer. Iets wat ook past bij de setting van een restaurant. Sommige pagina’s zijn echt juweeltjes en zou je zo aan de muur willen hangen. Voorbeelden? Pagina 16, of bijvoorbeeld de spread op pagina 28 en 29.

Het verhaal is vermakelijk. O’Malley stoeit voor een deel met dezelfde thema’s als in Scott Pilgrim. Het verhaal van Seconds draait om volwassen worden en staan voor de keuzes die je maakt. Maar Seconds is een stuk serieuzer dan zijn voorganger waardoor de ontwikkeling van Katie beter overkomt. Daar doet de sprookjesachtige aanwezigheid van een huisgeest niets aan af.

Toch is het niet allemaal geweldig. Seconds telt ruim 320 pagina’s en eigenlijk is dat gewoon 100 pagina’s te veel. O’Malleys verhaal rechtvaardigt niet zo’n groot aantal pagina’s. Dat is echter slechts een klein minpunt. Bryan Lee O’Malley laat met dit boek zien dat hij geen one trick pony is.

Wat wordt de opvolger van Seconds?

In 2016 kondigde Bryan Lee O’Malley de opvolger aan van Seconds. Samen met inkleurder Nathan Fairbairn en assistent Jason Fischer werkt O’Malley aan een trilogie genaamd Worst World. Het moeten drie kloeke graphic novels worden van zo’n 300 pagina’s per stuk. Over het verhaal is nog niet veel bekend. Het enige wat O’Malley liet weten was dat de hoofdrolspelers een koppeltje zijn genaamd Benny en Aubrey.

Er werd ook een promoposter uitgegeven die lijkt te suggereren dat Worst World ook een punkthema heeft. Dat is dan wel pure speculatie van onze kant, lieve lezer.

O’Malley neemt de tijd voor deze serie. Tijdens de productie van Seconds liep hij een fikse blessure op waar hij nooit echt goed van hersteld is. Het klinkt gek maar striptekenen is natuurlijk erg belastend voor je lichaam. De tekenaar neemt dus de tijd met het werken aan Worst World. Hopelijk zien we de eerste Worst World van de persen rollen voordat de Seconds-film verschijnt.

Bestel Seconds bij bol.com

Total
1
Shares
Gerelateerde artikels