Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Jerome K. Jerome Bloks 28 review: aangename kennismaking

Jerome K. Jerome Bloks is een reeks die dit jaar zijn veertigste verjaardag viert. Het is een creatie van Pierre Makyo, Serge Le Tendre en tekenaar Alain Dodier die sinds 1989 ook de scenario’s voor zijn rekening neemt. Na drie jaar wachten is er nu dit 28ste album dat luistert naar de titel “In goede en slechte tijden“.

Terwijl Jerome zijn rijexamen probeert af te leggen, ziet hij een jonge bruid die zich van een brug boven de ringweg van Parijs wil storten. Nadat hij haar gered heeft, besluit hij haar onder zijn hoede te nemen. Zal zijn vriendin Babs de intrede van deze mooie en breekbare vrouw in het leven van Jerome op prijs stellen? Twijfelachtig, vooral omdat Rebecca sterk geïnteresseerd lijkt in de privédetective, aan wie ze zijn vriendelijkheid wil terugbetalen met duizenden attenties… Maar doet ze dat wel belangeloos? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Jerome K. Jerome Bloks aangenaam

Even een kleine ontboezeming. Jerome K. Jerome Bloks is natuurlijk een iconische reeks. In sommige kringen wordt het zelfs een verborgen parel uit de Franco-Belgische school genoemd. Voor mij was dit album een eerste introductie. In de jaren negentig las ik ooit wat pagina’s van deze strip in het blad Robbedoes. Ik vond het vreselijk saai dus dit album was een herintroductie tot deze reeks.

Het eerste wat opvalt is dat Alain Dodier hier een redelijk stevige wereld heeft geschapen. Het is een rijkbevolkte wereld met buurtdetective Bloks als middenpunt. De wereld van dit 28ste album is, grof geschat, hoogstens een kilometer in omtrek. En als je de rijles van Jerome wegdenkt dan is de afstand nog korter. Het is een hyperlokale strip.

Jerome K. Jerome Bloks
©Dupuis

De personages voelen aan als mensen met eigen levens die toevallig je pad kruisen. Er zijn hier en daar wat personages wiens karaktertrekken wat zijn uitvergroot. De rijinstructeur is daar een charmant voorbeeld van. De meeste van hen zouden je buren kunnen zijn. Het helpt ook dat Dodier niet vies is van het gebruik van fotoreferentie. Hij trekt het niet slaafs over maar verwerkt het op een geloofwaardige manier in beeld waardoor de tekeningen vloeiend blijven en de decors overtuigen.

Het verhaal wordt in een goed ritme verteld. De meeste pagina’s bestaan uit rasters van 4 of 5 plaatjes. Dodier dwingt de lezer om mee te gaan in zijn tempo. Hierdoor krijgt dit album de vertraging die het nodig heeft. Wanneer je dit combineert met de eerder genoemde wereld dan wordt het lezen echt een andere ervaring.

In het verleden claimde ik nog dat de klassieke detectivestrip in een tijdperk van een overdaad aan streamingsdiensten dood is. Dat blijft deels waar maar Jerome K. Jerome Bloks laat zien hoe het ook kan. Alain Dodier gaat voor een hele intense ervaring waardoor je jezelf als lezer een buurman waant van deze gezellige buurtdetective.

Dit album is geen vluchtige ervaring en biedt een onderhoudend detectiveverhaal met een groot kloppend hart.

Jerome K. Jerome Bloks werd uitgegeven op 11/05/22 door Dupuis. Het album werd geschreven en getekend door Alain Dodier en ingekleurd door Cérise.

5/5
Total Score

Raak

  • Fraai, realistisch tekenwerk
  • Een heel geloofwaardige wereld
Total
1
Shares
Gerelateerde artikels