Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Ghost Machine: de eerste drie titels

Een half jaar geleden publiceerde Geekster een stuk waarin Ghost Machine werd aangekondigd. Het is het initatief van een groep comicmakers met Geoff Johns als uithangbord die gezamelijk een comic-universum lanceren. Al die verhalen over hoe het opkomend getij alle boten omhoog gooit en hoe zij in gelijkheid en broederschap de vruchten van hun arbeid zullen verslinden, kun je hier teruglezen.

Geiger #1

Deze comic heb je misschien al eens gezien? In 2021 verscheen al een eerste miniserie waarin het verhaal van Tariq Geiger werd gebundeld. De setting is het Amerika van 25 jaar in de toekomst. Een continent waar net een nucleaire oorlog heeft plaatsgevonden. Tariq is nu The Glowing Man en reist door Amerika op zoek naar een geneesmiddel waarbij hij geconfronteerd wordt door daadwerkelijke monsters en monsters die alleen in zijn hoofd zitten.

ghost machine
©Image Comics

Dit is meteen de mindere comic. Je merkt als argeloze lezer vrijwel direct dat er al eerder iets heeft plaatsgevonden en het bijbehorende verhaal wordt niet goed genoeg geïntroduceerd. Het klassiek realistische tekenwerk van Gary Frank zal de meeste lezers wel kunnen bekoren.

Wat opvalt is het logo met de tekst Unnamed op de cover.

Redcoat #1

Tijdens de Amerikaanse Revolutionaire Oorlog van 1775 gaat het er hard aan toe. Het Engelse leger van roodhemden die de geest van de onafhankelijkheid terug in de fles willen duwen, gaan hierbij niet bepaald zachtzinnig te werk. Tijdens een nieuwe knokpartij laat een groot deel van de Engelse eenheid het leven wanneer er vreemde vliegen opduiken.

De uitzondering is de laffe soldaat Simon Pure die op de vlucht slaat. Hij verstoort een magische ceremonie waarbij een groepje gemaskerde figuren een poging doet om Benjamin Franklin onsterfelijk te maken. Simon wordt door de energie getroffen en gaat vanaf dat moment als onsterfelijke huurling door het leven.

©Image Comics

Vele jaren lang laat Simon blijken dat hij niets heeft geleerd maar dan, aan de vooravond van de 20ste eeuw, kruist een piepjonge Albert Einstein zijn pad.

Deze comic wordt geschreven door Geoff Johns en getekend door Bryan Hitch. Dit is toch wel de amusantste van de drie. Het type verhaal is al vele malen eerder verteld maar het is oprecht leuk leesvoer. En dat Bryan Hitch nu zijn aanzienlijke kwaliteiten op een historische setting kan botvieren is fantastisch. Dat had de man veel eerder moeten doen.

Rook: Exodus #1

Deze comic bevat, in tegenstelling tot de eerste twee, geen Unnamed-logo. Rook: Exodus is gebaseerd op een concept van tekenaar Jason Fabok, dat wordt uitgewerkt door, je raadt het al, Geoff Johns. Dit is bikkelharde sciencefiction van het soort dat je normaal gesproken alleen tegenkomt in de betere boekenwinkel.

Stel je voor… De aarde is afgepeigerd en uitgewoond. Veel mensen hebben de planeet verlaten voor de planeet Exodus. Een aarde maar dan schoner en beter. Onze hoofdrolspeler heeft de aarde noodgedwongen verlaten voor Exodus waar hij actief is geweest als warden. Deze wardens hebben een helm waarmee ze een dierengroep naar keuze kunnen ‘controleren’. Onze held bestuurt de kraaien.

ghost machine
©Image Comics

Maar je raadt het al, Exodus is uiteengereten door oorlogen en nu wil onze held weer terug naar de aarde. Terwijl hij zoekt naar een ontsnappingsroute, staan andere wardens hem weer naar het leven.

Dit is dan weer een redelijk unieke take. Qua tekenwerk ligt het erg in het verlengde van Geiger. Qua verhaal is het iets totaal anders. Het is echt een redelijk ‘volle’ comic waarbij het opzetten van de wereld een flinke plaats inneemt. Als lezer word je bedolven onder de informatie. Het is een rijke setting met als nadeel dat de ontwikkeling van de personages nog een beetje wordt ondergesneeuwd.

Je krijgt een stevig verhaal voor je kiezen. Het enige nadeel is dat het voor de gemiddelde lezer misschien wat ontoegankelijk is.

Ghost Machine is oké

Deze drie comics geven een aardig beeld van wat je mag verwachten. Het schrijfwerk van Geiger en Rook is soms wat droog. Het tekenwerk van alle drie de titels is simpelweg goed.

Vanaf oktober verschijnen er meer titels die hopelijk een grotere variatie qua toon hebben. Geoff Johns speelt een te grote rol en dat is niet altijd een voordeel. Redcoat is de titel die je aan iedereen kunt aanraden. De rest kun je beter eerst even bekijken.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikels