Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De Klerk Bartleby review: best goed maar niet voor iedereen

[columns]De Klerk Bartleby is een bekende novella van de Amerikaanse schrijver Herman Melville. Deze schrijver is vooral bekend van zijn vuistdikke klepper Moby Dick. Dit korte verhaal wordt verstript door José-Luis Munuera. Hij is in onze contreien vooral bekend van Merlijn en Robbedoes & Kwabbernoot. [column size=”2/4″]De Klerk Bartleby
[/column][column size=”2/4″] Schrijver: José-Luis Munuera
Tekenaar: José-Luis Munuera
Uitgever: Standaard Uitgeverij
Aantal pagina’s: 68
Prijs: €19.99
Verschijningsdatum: 4 augustus 2021[/column][/columns]

Het verhaal speelt zich af in het New York aan het einde van de negentiende eeuw. De precieze plek is Wall Street, de legendarische straat die in de twintigste eeuw uit zal groeien tot het financiële hart van Amerika.

Op deze plek staat een klein griffierskantoor. De zaken gaan goed en er is behoefte aan een nieuwe bediende. Een nieuwe klerk met de naam Bartleby wordt door het stadsbestuur richting dit kantoor gestuurd om hen te helpen met het kopiëren van aktes. Bartleby begint heel voortvarend maar na een korte tijd stokt de machine. Als zijn werkgever vraagt of hij een klusje wil doen, volgt een kort afgemeten antwoord met een grote nasleep: “Ik doe het liever niet”.

© Standaard Uitgeverij

Leuk maar waarom?

Het verhaal wordt uitgevoerd in mooie grauwe tinten. Het kantoor is kleurloos en New York lijkt bij Munuera in een constant bruin licht te baden. De figuren zien eruit alsof ze mee kunnen doen in een avondvullende animatiefilm. De koppen spreken ook erg. De kompaan van het hoofd van het griffierskantoor ziet er echt uit als een doortrapt mens. En de man van dat kantoor zie je overigens steeds miserabeler uit zijn ogen kijken. Het tekenwerk biedt een duidelijke meerwaarde ten opzichte van het oorspronkelijke verhaal.

Het doet op een bepaalde manier ook denken aan de woordloze comic die recent op Geekster werd besproken. Er wordt nu met heel veel woorden en tekenwerk een bepaalde sfeer geschapen. Er is echter geen diepgang. Veel van onze eerbiedwaardige concurrenten verliezen zich in de verwijzingen naar de grote critici die in het verhaal allerlei symbolieken lezen over persoonlijke vrijheid of een vroege aandacht tegen het kapitalisme. Helaas gaan we daar niet in mee.

Hoewel Munuera zich een klein beetje dichterlijke vrijheid verschaft met het einde is dit verhaal uiteindelijk net zo rechttoe rechtaan als het originele werk van Herman Melville. Je betaalt als lezer een kleine €20 voor een album. Het verhaal heeft een kop maar mist een staart. Als je daar tegen kunt dan is het iets voor je. Waarschijnlijk vinden de meeste mensen het te duur voor wat het biedt.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels