Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

7174 opent de wondere wereld van Ashley Wood

De 7174 annual valt direct op door het grotere formaat. Deze comic lijkt op het eerste gezicht meer op een regulier magazine dan een standaardissue zoals de gemiddelde lezer deze waarschijnlijk gewend zal zijn. De papiersoort is verder hetzelfde, al is de dikte met 88 pagina’s dan wel weer beduidend meer dan de standaardcomic.

Deze comic wordt gepubliceerd onder de nieuwe Syzygy-imprint van Image Comics. De term “Syzygy” staat voor een verbond van twee tegenovergestelde zaken. Het zou zomaar kunnen slaan op Chris Ryall en Ashley Wood die samen dit verbond zijn aangegaan. Ryall heeft een verleden als de drijvende kracht van uitgeverij IDW waar hij onder andere het succesvolle Locke and Key binnenhaalde. En Ashley Wood is het artistieke fenomeen dat al sinds de jaren negentig hoge ogen gooit in de kunst-, strip- en videogamewereld. Beide heren kennen elkaar van hun gezamenlijke periode bij het eerder genoemde IDW.

7174 introduceert diverse titels en concepten uit het brein van Wood en diens schrijfpartner T.P. Louise. Oudgedienden onder de lezers herkennen natuurlijk World War Robot. De geïllustreerde boeken die Wood aan het einde van het vorig decennium publiceerde. Het is ook het enige werk waarin de bijdrage van T.P. Louise helder is. Het is duidelijk dat de ideeën waar hij mee speelde hier worden verwerkt in een comic.

De comic trapt af met Ashtro Lad. Een alles behalve subtiele parodie op Astroboy, het klassieke figuurtje van Osamu Tezuka. Er is heel wat actie te zien. Het verband met het lopende verhaal is echter minimaal. Dat verhaal lijkt al tekenend geschreven te zijn. Het is een ode aan het creatieve proces en er lijkt ook iets van een hommage aan de Japanse manga in te zitten. Al zal ongetwijfeld niet iedere lezer het eens zijn met deze lezing.

7174
©Image Comics

De comic wordt afgesloten met De La Mort 13. Een concept met een soort skeletversie van de Franse detective Arsène Lupin overgoten met een paranormaal sausje. Hier lijkt ook iets van een concreet verhaal achter te zitten over een oorlog met de hemel. Toch doen de makers niet bepaald hun best om dit op een heldere manier te presenteren. Het is wel een van de weinige secties in deze annual waarin het tekenwerk zonder allerlei tierlantijnen op het papier is geslingerd. Er is ook wat rondslingerende erotica dat zijn eigen ding lijkt te zijn.

Wat is 7174?

De rest van het tekenwerk wordt volgeplakt met digitale zip-a-tone (de rasters die je ziet) en kleurvlakken. Het is een manier van presenteren die je moet liggen. Het oogt in het begin wat onrustig maar er zit een gedachte achter die je vanzelf ontwaardt wanneer je aandachtig blijft kijken.

7174 lijkt vooral een inkijkje te zijn in de schetsboeken van Ashley Wood. Wie graag zijn comics krijgt opgediend met een verhaal zal hier bijzonder weinig van zijn gading vinden. Het meeste lijkt al improviserend geschreven te zijn. Dat is een stijl die je moet liggen. Als je bereid bent om mee te surfen op Woods invallen, dan is het zeker interessant leesvoer.

Later dit jaar moet 7174 uitmonden in een serie waarin Ashley Wood en T.P. Louise met al deze opzetjes gaan stoeien. Wie de geschiedenis van Image Comics bekijkt, zal zich verbazen dat iets als deze comic wordt gepubliceerd onder hun vlag. Er is veel gezegd en geschreven over deze uitgever maar deze comic is meer esthetiek dan verhaal. Iemand met gevoel voor ironie zou fijntjes opmerken dat de uitgever na 30 jaar weer terug is bij de basis.

Kan zoiets aanslaan bij de gemiddelde Image lezer?

7174 werd gemaakt door Ashley Wood en T.P. Louise en verscheen op 2 maart 2022 bij Image Comics.

Ashley Woods 7174 Annual

7174
4 5 0 1
4/5
Total Score

Raak

  • Heel prettig om doorheen te bladeren.

Braak

  • Meer estethiek dan verhaal.
Total
1
Shares
Gerelateerde artikels