Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Noir Burlesque 1 review: mooi getekende leegheid

Noir Burlesque is het eerste deel van een tweeluik en een passieproject voor de stripmaker Enrico Marini. Tussen het werken aan Batman en De Schorpioen door maakte hij tijd vrij om aan deze strip te werken.

Het zijn de jaren 50 van de vorige eeuw. Het decor is een typisch Amerikaanse stad uit deze tijd met de karakteristieke hoogbouw en de kleine steegjes om in te verdwijnen. En zoals het een goed verhaal betaamt opent Noir Burlesque met een moord. Of iets wat daar verdacht veel op lijkt.

Alle vaste ingrediënten van het noir genre zijn aanwezig. Een gangster, een geknakte goeierik op zoek naar een nieuwe kans en de onvermijdelijke femme fatale. Marini zal ons gaan vertellen over hun levens en hoe deze uiteindelijk zullen leiden naar de tragische opener van dit eerste deel. Maar dat is voer voor 2022.

Too little too late of kan Noir Burlesque zich herpakken?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Het verhaal van deze strip heeft nog minder om het lijf dan de femme fatale van dienst. De personages zijn niet veel meer dan de bordkartonnen clichés die bij het genre horen. Het zijn de bekende archetypen van figuren als de gangster, de detective, de foute vrouw etc.

Noir Burlesque
©Dargaud

In een wereld waarin het duo Ed Brubaker en Sean Philips het noir genre hebben geïnjecteerd met realisme en relevantie is dit pijnlijk ondermaats. Enrico Marini mag zich aansluiten in de lange rij van tekenaars die denken dat ze kunnen schrijven.

Het tekenwerk is prima. Marini werkt met grotere platen en gaat echt voor het filmgevoel. Hier en daar gebruikt hij rode accenten in zijn zwart-wit tekenwerk om bepaalde zaken uit te lichten. Volgens eigen zeggen werd hij geinspireerd door de film Schindler’s List. Toch zal de gemiddelde stripliefhebber eerder denken aan Frank Millers Sin City. Het grafisch werk zorgt ervoor dat deze strip uiteindelijk geen sof wordt.

Een lezer die bereid is om het gebrek aan inhoud opzij te zetten en zich focust op de platen kan hier plezier aan beleven. Wanneer je let op het tekenwerk, dan word je meegenomen op reis. Dan dompel je jezelf onder in het verhaal en wordt het meer een ervaring. Op zo’n moment herpakt het verhaal zich wel een beetje.

Noir Burlesque is voor de liefhebber van mooie platen. Wanneer je houdt van een completere leeservaring dan mag je dit laten liggen.

Bestel Noir Burlesque hier.

Noir Burlesque 1 is geschreven en getekend door Enrico Marini en uitgegeven door Dargaud op 24 november 2021.

Meh

Meh
2 5 0 1
Noir Burlesque werkt als een goed getekende ervaring. Als stripverhaal is het niet goed genoeg.
Noir Burlesque werkt als een goed getekende ervaring. Als stripverhaal is het niet goed genoeg.
2/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels