Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De Vroem-Vroem-Club review: wederom vakwerk

De Vroem-Vroem-Club is het tweede Suske en Wiske-hommagealbum dat wordt gemaakt door het duo Yann en Gerben Valkema. We bespraken al eerder op Geekster Cromimi. Dat album smaakte naar meer en Standaard Uitgeverij heeft eindelijk dat verzoek ingewilligd.

Cromimi was een redelijk origineel verhaal. Dit tweede album is een eerbetoon aan het klassieke Suske en Wiske-album De Tuf Tuf Club. Dat album verscheen in 1952 en handelde over de intrede van de automobiel in de negentiende eeuw. In deze periode woonde de zeer vermogende baron van Stifrijcke in het Belgische plaatsje Kommersbonten. Hij reed de raaf dood van de heks Kovertol die toen zijn familie vervloekte. Honderd jaar later zou een zwarte raaf de vloek voltooien. Tante Sidonia blijkt de laatste telg te zijn van dit roemrijke geslacht.

De Vroem-Vroem Club is geschreven door Yann, getekend door Gerben Valkema en uitgegeven door Standaard Uitgeverij november 2021.

Vroem-Vroem-Club
©Standaard Uitgeverij

De meeste lezers zullen dit album weleens hebben gelezen. Je hoeft niet ieder hoekje en gaatje van dit album te kennen, maar het kan wel fijn zijn om je kennis van dit verhaal op te frissen zodat je de aanwezigheid en acties van bepaalde personages kan waarderen. Dit verhaal is verder zijn eigen ding en zeker geen continuïteitsporno.

Vol gas met de Vroem-Vroem-Club

Het scenario is heel gedegen opgebouwd. Elk verhaalonderdeel wordt zorgvuldig geïntroduceerd waarna het later in het album gebruikt kan worden. Ook met de toon van de personages is niets mis. Yann weet waar hij de mosterd vandaan moet halen. Als je niet beter weet dan zou je denken dat dit album is gemaakt tijdens de hoogtijdagen van deze reeks. De enige die de magie een beetje verbreekt is Marloes Mazzelaar. Dat personage vloekt bij de rest.

In de voorbije jaren is de kersverse Stripschapsprijs-winnaar Gerben Valkema nog beter gaan tekenen. Zijn tekenwerk oogt modern en levendig. Het is een verademing vergeleken met het werk op de reguliere reeksen. Hij leeft zich uit in propvolle pagina’s vol verwijzingen naar het rijke oeuvre van Vandersteen of leuke visuele grappen.

In de voorbije vijf jaar heeft niemand Gerben Valkema opgepikt. Als Standaard Uitgeverij slim is dan sturen ze de man een blanco cheque en laten ze hem de reguliere reeks overnemen. We zien hem sowieso nog één keer terug want Yann geeft aan dat er nog een derde album in het vak zit.

We kunnen niet wachten!

Bestel De Vroem-Vroem-Club hier.

Tof

Tof
4 5 0 1
De Vroem-Vroem-Club is een geslaagde hommage. Het album is plezant en oogt geweldig.
De Vroem-Vroem-Club is een geslaagde hommage. Het album is plezant en oogt geweldig.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels