Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Uit de Maxix-kluis: Barista en Poh & Slim – Droomdetectives

Begin 2023 stopte het blad Maxix met haar publicatie. In haar kielzog liet ze een aantal series verweesd achter. Een paar van deze series hebben een ander huis gevonden. In de voorbije weken verschenen twee van hen in een album en we nemen ze onder de loep.

Barista

Kristof Berte en David Felizarda Real nemen ons in Barista mee naar de wereld van de koffietentjes. Of je nu een liefhebber bent van het zwarte goud, caffeïnejunkie of zin hebt in een amusante gagstrip, Barista is er voor jou.

De hoofdpersoon is Sam. Een accountant die een gezichtloos moertje is in een grote organisatie totdat hij wordt buitengeschopt. Hij gaat het nu allemaal anders doen en loopt binnen bij het plaatselijke koffiehuis waar men toevallig een vacature heeft voor een barista. Hier doet Sam zijn intrede in een kleurrijke collectie van typische personages die je in een dergelijke setting tegenkomt. Op de Azteekse god na dan…

© Uitgeverij Menlu

Maxix was natuurlijk bedoeld voor een jong publiek en dat zal er ongetwijfeld aan hebben bijgedragen dat tekenaar David Felizarda Real ervoor koos om alles te tekenen in de CalArts-stijl. De decors en personages zijn getekend met dezelfde lijn waarbij de kleuren vooral voor diepte en contrast moeten zorgen. Bijna elk figuurtje heeft kraaloogjes. Het zal voor de gemiddelde stripliefhebber even wennen zijn.

De gags hebben even nodig om op gang te komen. De eerste 25 pagina’s heb je het idee dat je naar een hinderlijk onderbroken verhaal zit te kijken. Alsof iemand steeds op het cruciale moment een knip zet, waarna het verder gaat. Daarna krijgt Barista het ritme van een gagstrip en wordt het plezieriger om te lezen.

Barista heeft het potentieel om een mooi plekje in je kast te veroveren tussen andere hedendaagse gagstrips zoals Dating for Geeks en Frodo de Deckers De Ridder. Uitgeverij Menlu ziet dat ook en adopteerde de reeks. Geef het een kans en ren naar je dichtsbijzijnde winkel om het te eerste album te bemachtigen.

Poh & Slim – Droomdetectives

Van het eerste verhaal werden 32 pagina’s voorgepubliceerd in Maxix. De lezer bleef verstoken van de laatste 16 pagina’s totdat co-scenarist Ger Apeldoorn een crowdfunding opzette om het geld voor het voltooien van dit album bij elkaar te krijgen. Ze slaagde erin om het geld bijeen te krijgen en het resultaat ligt deze week in de lokale stripwinkel.

Poh & Slim – Droomdetectives is een titel van de hand van de eerder genoemde Ger Apeldoorn en Willem Ritstier. De tekeningen worden verzorgd door Geekster-favoriet Ralf van der Hoeven. Het verschijnt onder de vlag van uitgeverij Hum!.

De pitch voor de serie vertelt eigenlijk prima waar het over gaat. “Poh & Slim is een komische detectiveserie over twee speurders die in hun eerste avontuur een weg vinden naar de droomwereld die onder iedere stad ligt, in dit geval het San Francisco van 1967. Wat ze in die droomwereld tegenkomen, kunnen ze gebruiken om de meest ingewikkelde zaken op te lossen.”

maxix
© Uitgeverij Hum!

Het tekenwerk van Ralf is top. Je merkt dat hij hier de sturing krijgt die hij nog nodig heeft. Zijn werk is meer dan statische illustraties. Er zit leven in. Hier en daar mag hij misschien nog gestimuleerd worden om wat verder te gaan met het uitwerken van de droomwereld. Als in iedere andere stad een droomwereld ligt, dan is die wereld in dit album nogal… euh algemeen.

Het verhaal is voor een eerste album best redelijk. Het concept wordt helemaal uitgelegd en het is goed te volgen. Maar het kabbelt ook een beetje voort. Er zit weinig in dat beklijft en dat komt waarschijnlijk doordat er twee schrijvers aan hebben zitten pulken. Het is geen slecht album maar het heeft meer nodig om een blijvertje te worden.

Beide albums liggen op 28 september 2023 in de winkel.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikels