Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Amazing Spider-Man Epic Collection: Assassin Nation review

Marvel bundelt Amazing Spider-Man: Assasin Nation voor haar Epic Collection. Een bijzonder geslaagde thriller van de hand van David Michelinie en Todd McFarlane. Deze verhaallijn speelde aan het einde van de jaren tachtig. Maar dat was slechts een zesdelig verhaal, deze bundel bevat zo veel meer.

Schrijver: David Michelinie
Tekenaar: Todd McFarlane
Inkleurder: Bob Sharen
Uitgever: Marvel Comics
Verschijningsdatum: 14 mei 2019 

Even een situatieschetsje. In de continuïteit waarin dit verhaal zich afspeelt, is Peter Parker getrouwd met zijn grote vlam Mary Jane Watson. Hij verdient zijn geld als fotograaf voor de Daily Bugle en als research assistent op de universiteit. Deze bundel begint met comics die verschenen in 1989. In dat jaar liet Spider-Man zijn poezelige gezicht zien in drie reeksen: Amazing Spider-Man, Web of Spider-Man en Peter Parker, The Spectacular Spider-Man. Belangrijk om te weten, omdat deze series samen een wereld vormden.

(c) Marvel Comics

De bundelt opent met Spider-Mans betrokkenheid bij Inferno, het grote event dat aan het einde van de eighties door het Marvel-universum raasde. Demonen vielen de aarde aan en plots gebeurden er rare dingen. Haaien zwommen door tunnels, postbussen beten de postbode en sommige vijanden van de webspinner veranderden in een demon. De hoofdmoot van dit gebeuren kwam voor rekening van de X-Men. Wat niet wil zeggen dat onze webspinner zich hoeft te vervelen.

Met een bezoekje van Mysterio, een bezeten Hobgoblin en een losgeslagen Lizard heeft hij genoeg om handen. En dat we Mysterio terug gaan zien in de nieuwe Spider-Man-film is natuurlijk slechts toeval.

Het gaat hier natuurlijk vooral om het verhaal op de achtergrond. Peter Parker en Mary Jane zitten in een fase waarin alles goed gaat. Ineens komt daar een einde aan. Een oude stalker van MJ, de puissant rijke Jonathan Caesar, doet er vanuit zijn cel alles aan om haar carrière te breken en haar leven te vergallen. Vanwege hun verslechterde financiële positie moeten onze vrienden weer bij tante May intrekken.

Het moordcomplot

Na een kort intermezzo waarbij je als lezer wederom een figuur ziet uit de komende Spider-Man-film komen we eindelijk bij de hoofdmoot van de bundel: Assassin Nation!

(c) Marvel Comics

Spidey stuit op een aantal bewusteloze mannen naast een warenhuis. Hij neemt poolshoogte en spot de huurling Paladin. Tijdens de knokpartij die volgt, duiken er enkele gewapende mannen op en weet de huurling te ontsnappen. Niets is echter wat het lijkt. Uiteindelijk blijkt Paladin ingehuurd te zijn door een oude bekende van Spider-Man genaamd Silver Sable.

Silver Sables thuisland is het fictieve Europese staatje Symkaria. Ze verleent wereldwijd haar diensten aan iedereen die haar kan betalen. Er wordt een complot beraamd tegen de koninklijke familie van Symkaria. De mensen die hierachter zitten, lijken er nogal op gebrand te zijn om de Amerikanen hiervoor op te laten draaien. Dit zou namelijk oorlog betekenen tussen de VS en Symkaria.

De militaire macht van het kleine land is dusdanig dat ze het wel even tegen de Amerikaanse troepen kunnen uithouden. Natuurlijk zouden ze het uiteindelijk verliezen. Symkaria heeft echter uitstekende betrekkingen met het nabij gelegen Latveria, het thuisland van Doctor Doom. Een simpele oorlog kan dus al snel oplopen naar een groot conflict. Aangezien Spider-Man dringend geld nodig heeft, vindt hij zich al snel aan de zijde van Silver Sable om dit complot te voorkomen.

Hier komt dus een stuk uit het verhaal om de hoek kijken dat tot dat punt zeer zorgvuldig is opgebouwd. Spider-Man heeft altijd het juiste gedaan, en nu is hij min of meer door financiële zorgen gedwongen om voor volk en vaderland als een huurling op te treden. Het levert een interessante karakterstudie op, want het spreekt voor zich dat hij hier moeite mee heeft.

(c) Marvel Comics

Deze bundel bevat ook enkele redelijk losstaande verhalen waaronder een inhaker op het event Atlantis Attacks. De laatste is verder niet zo bijster boeiend.

Hoe goed (of niet) is deze comic?

De run van schrijver David Michelinie op Amazing Spider-Man (1987-1994) was een van de meest succesvolle op deze serie. De schrijver liet de verhalen voortkabbelen en probeerde vooral zijn publiek te vermaken. In deze bundel zien we met Assassin Nation een heuse uitschieter. Hier produceert Michelinie een thriller van formaat die je makkelijk naast de grote namen uit het genre als Robert Ludlum, John LeCarré en Tom Clancy kunt plaatsen.

Het verhaal is ook niet gedateerd. De roots liggen duidelijk aan het einde van de jaren tachtig, maar in een wereld waarin de Russen wederom van elke vorm van vermeende manipulatie de schuld krijgen, is het nog steeds actueel. Sterker nog, dit verhaal heeft op dat vlak meer nuance dan het nieuws.

Het is ook het laatste deel van de periode waarin Todd McFarlane deze reeks tekende. Zijn tekenwerk valt op door de soms aparte perspectiefjes die hij kiest. Zie bijvoorbeeld de eerste pagina van deze bundel die hij spannend weet te maken door te suggereren dat we alles zien vanuit het gezichtspunt van een webslingerende Spider-Man. En heeft iemand een knappere Mary Jane getekend dan hij?

Liefhebbers van Spider-Man kunnen zich hier geen bult aan vallen.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels