Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

What If review: zoals goeie fanfictie

De trein van Marvel-content op Disney+ dendert maar voort. Loki is amper een paar weken afgelopen of daar is de opvolger al. Nu waagt Marvel Studios zelf zich voor het eerst aan animatie met de reeks What If. Wij konden de eerste drie afleveringen zien en waren best geëntertaind.

What If verkent alternatieven

Al bij de aankondiging van de reeks in 2019 wisten we dat verschillende MCU-momenten hier een andere wending zouden krijgen door een klein iets te veranderen.

Maar met het einde van Loki in het achterhoofd, ofwel de introductie van het multiversum, is de timing dus wel geslaagd. In de eerste minuut wordt dan ook herhaald dat een keuze een oneindig aantal vertakte tijdlijnen kan creëren. En op die tijdlijnen werpt What If nu een blik.

Dit soort “wat als”-verhalen zijn dus erg rijke bodem want de mogelijkheden zijn eindeloos.

Elke aflevering zet dus een keuze centraal die anders gelopen is dan in het MCU dat we kennen. Er volgen 10 afleveringen in het eerste seizoen die dus (waarschijnlijk) niet op elkaar verdergaan. Aangezien de eerste drie ongeveer 30 minuten lang zijn, gok ik dat dat voor de rest ook zo zal zijn. Wat is nu het uitgangspunt van de eerste 3 afleveringen? De eerste aflevering vertrekt van wat er gebeurd zou zijn als Peggy en niet Steve het supersoldierserum had gekregen. Zij wordt zo Captain Carter en gaat zelf de strijd met Hydra aan. In de tweede zien we hoe anders de Ravagers zouden zijn als ze niet Peter Quill maar T’Challa hadden meegenomen. In die realiteit is Star-Lord wel een beroemdheid. En als laatste krijgen we het scenario waarin het Avengers Initiative nooit voltooid is omdat alle kandidaten een voor een uit de weg geruimd worden.

what if
© Marvel Studios. All rights reserved.

De verhalen zijn vast minder belangrijk voor het verloop van het MCU maar hebben wel leuke wendingen en verwijzingen.

En hoe zit het nu met die afleveringen? Van alle 3 afleveringen was die rond T’Challa eigenlijk wel m’n favoriet. Misschien ook omdat het vertrekpunt het minst voor de hand liggend is van de drie en je daardoor wat meer verrast wordt. Het leuke is ook dat T’Challa een echte goedzak blijft, wat best wel een paar verrassende gevolgen heeft. Voor fans van Agent Carter is ook de eerste aflevering heel leuk om te zien hoe het verhaal van Peggy had kunnen uitdraaien. Atwell lijkt zich ook kostelijk te amuseren in de rol, al is het verhaal iets minder verrassend. De derde aflevering vond ik al geslaagd puur omdat Coulson terug zijn opwachting maakt. Het verhaal heeft iets meer weg van een murder-mystery maar zal misschien na verloop van tijd wat minder blijven hangen.

Dit soort “wat als”-kwesties zijn dus erg rijke bodem voor verhalen want de mogelijkheden zijn eindeloos. Menig fanficlezer weet wat ik bedoel, maar ze komen in alle soorten media voor als een bekende trope. (Agents of S.H.I.E.L.D. wijdde er zelfs een derde van een seizoen aan en had een aflevering met dezelfde naam als deze serie.) Maar eindeloze mogelijkheden en liveaction gaan niet altijd samen, zeker in het volgepakte schema van Marvel en de acteurs.

De droom van elke fanfictieschrijver

Tijd dus om hun horizon uit te breiden en eigenlijk meer richting de roots van Marvel te gaan. Dat is wel eens verfrissend na 3 reeksen. Er zijn al wel meer animatiereeksen van Marvel geweest maar die vertrokken meestal van de traditionele tekeningstijl. De animatiestijl van What If bevalt me alleszins wel want die lijkt wel geschilderd soms, waardoor het me meer aan comics doet denken. Daardoor is het wel een goeie serie om filmfans en comicsfans aan te trekken.

De animatiestijl bevalt me wel en doet me meer aan comics denken.

Aan de andere kant kan je door de animatie en de verhalen, die anders zijn dan je gewend bent, wel even vergeten dat dit officiële MCU-canon is. Daar word je dan weer aan herinnerd door de stemmencast, waarvoor een toch wel indrukwekkend aantal acteurs hun rol herneemt.

© Marvel Studios. All rights reserved.

Zo hoor je over de drie afleveringen onder andere Hayley Atwell (Peggy Carter), Sebastian Stan (Bucky), Michael Rooker (Yondu), Samuel L Jackson (Fury), Clark Gregg (Coulson, justiiiiiiiice!), Tom Hiddleston (Loki) en natuurlijk ook Chadwick Boseman (T’Challa). Je kan er niet omheen (of ik toch niet) dat hij in What If voor de laatste keer zijn opwachting maakt in het MCU. Hij komt later in de reeks wel nog voor maar het blijft toch bitterzoet. Een geweldige toevoeging is toch wel Jeffrey Wright als de Watcher. Hij heeft een van de beste stemmen in de biz en is dus perfect als de verteller van deze reeks.

Het nadeel van die starstudded cast is dat het dan ook wel des te meer opvalt wanneer er acteurs niet teruggekeerd zijn.

Het nadeel van die starstudded cast is dat het dan ook wel des te meer opvalt wanneer er acteurs niet teruggekeerd zijn. Sterren zoals Robert Downey Jr, Chris Evans en Scarlett Johansson zal je hier niet horen, wat toch een beetje een raar gevoel geeft, al doen de vervangers dat heel goed. Van alle Disney+-reeksen moet je hier ook het minste mee zijn met wat er gaande is in het MCU. Want als je het originele verhaal niet kent, zijn dit gewoon nieuwe toevoegingen. En als je wel alles tot in de puntjes weet, zijn er wel leuke wendingen en quotes die je zullen bekoren. Ik blijf wel wat het gevoel hebben dat deze misschien meer voor de liefhebbers is. What If zal vast minder belangrijk zijn voor de continuïteit dus als het je alleen daarom te doen is, is deze geen must maar wel eens iets anders.

De eerste aflevering van What If verschijnt op 11 augustus op Disney+ met daarna elke week een nieuwe aflevering. 

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels