Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Robert & Bertrand integraal 1 review: een klassieker herontdekt

[columns][column size=”2/4″]Robert & Bertrand is nu typisch zo’n voorbeeld van een reeks waarbij je zegt: “Had Willy Vandersteen dat ook gemaakt?” De reeks liep van 1972 tot 1993 en was vooral bekend door de strakke paarse covers. De eerste 65 albums werden door Vandersteen zelf gemaakt en dat zijn precies de albums die Standaard Uitgeverij zal bundelen in een reeks integralen.
[/column][column size=”2/4″] Schrijver: Willy Vandersteen
Tekenaar: Willy Vandersteen
Uitgever: Standaard Uitgeverij
Aantal pagina’s: 224
Prijs: €34.95
Verschijningsdatum: 24 juni 2021[/column][/columns]

Deze eerste integraal heeft de kenmerkende klassieke paarse kleur van de reeks. Er is gewerkt aan een fors dossier dat je als lezer niet alleen bijpraat over de stand van zaken van de Studio Vandersteen en zijn medewerkers aan het begin van de jaren zeventig. Het vertelt je ook meer dan je redelijkerwijs wilde weten over de achtergrond van Robert & Bertrand. Ze zijn geïnspireerd op een toneelstuk uit de negentiende eeuw en een kubieke meter aan pulp feuilletons.

©Standaard Uitgeverij

De originele Robert & Bertrand-strips waren in beginsel een kleine 32 pagina’s. Dat is qua formaat te vergelijken met een losse issue van een Amerikaanse comic. In deze 224 pagina’s tellende integrale vinden we de eerste zeven albums terug.

Op pad met twee lustige vagebonden

De wereld van Robert & Bertrand heeft twee albums nodig om tot volle wasdom te komen. In het tweede album doen het Moldavische prinsje Joeki en de speurder nummer 17 hun intrede. Vanaf dat moment is het klaar en volgen de albums een herkenbaar stramien. Of ze stuiten op iemand die hun hulp nodig heeft of Joeki werkt zich weer eens in de nesten.

Het is ook niet erg dat de verhalen dit herkenbare stramien volgen. Robert & Bertrand is natuurlijk een rete commerciële serie die ook nog eens werd voorgepubliceerd in de krant. Dan is toegankelijkheid een hele belangrijke factor. Er mag worden nagedacht maar liever niet teveel.

Willy Vandersteen is een rasverteller die dit stramien elke keer op een charmante wijze invult. De verhalen amuseren niet alleen maar hebben ook een kloppend hart. Een goed voorbeeld is het album Het Zwarte Land.

©Standaard Uitgeverij

In dit verhaal komen Robert en Bertrand een mijnwerkersgezin te hulp dat de huur niet meer kan betalen. Hierdoor worden ze betrokken bij de strijd van de mijnwerkers om betere arbeidsvoorwaarden. Het is het tijdvak waarin het socialisme zijn intrede maakt.

Het wordt af en toe vreselijk sentimenteel. Toch werkt het wel omdat de verhalen toepasbaar zijn op het nu. Vervang de mijnwerkers door de flexwerkers die in de diverse sectoren worden afgeknepen en je ziet helaas de tijdloosheid van dit thema.

Paarse muur

Een tweede compliment verdient de Vlaamse meester met de creatie van het personage Nummer 17. De speurder heeft niet alleen een opvallend uiterlijk met de typische groene jas en de bolle ogen. Zijn karakter is, zeker voor een Vandersteen-creatie, erg gelaagd. Hij is de rechtlijnige dienstklopper die alles in het werk stelt om de vagebonden te pakken. Tegelijkertijd is hij ook in staat tot diepe menselijkheid zoals een scene in De Levende Brug laat zien.

Grafisch zijn deze eerste albums ook een ontdekkingstocht. In de eerste albums waagt Willy Vandersteen zich nog aan het realisme. Dit ruilt hij snel in voor een variant op zijn bekende tekenstijl die hij ook gebruikte voor de latere Suske en Wiske‘s. De man is een geboren verteller. Helaas is hij geen groot realistisch tekenaar.

Het is bijzonder dat deze serie praktisch nooit meer is herdrukt. De verhalen zijn heel leesbaar en relevant. Door deze integralen krijgt de liefhebber in ieder geval de kans om een mooie imposante paarse muur in zijn kast te bouwen.

Robert & Bertrand 1 is te koop bij bol.com en andere boekenwinkels.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels