Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Shadow Man 1 review: eindelijk komt deze cultheld terug

[columns][column size=”2/4″]

I had a dream, Shadow Man. A real bad dream.

Met deze zin begint de redelijk geliefde cultgame Shadow Man. Een titel die oorspronkelijk verscheen in 1999 op platformen als de pc, Playstation en de Nintendo 64. Niet veel mensen beseften dat het ook een titel was die indertijd werd uitgegeven door Valiant Comics.

[/column][column size=”2/4″]Schrijver: Cullen Bunn
Tekenaar: Jon Davis-Hunt
Uitgever: Valiant Entertainment
Verschijningsdatum: 28 april 2021[/column][/columns]

De uitgever was een van de partijen die de crash van de Amerikaanse comicindustrie leek te overleven doordat ze op tijd waren verkocht aan het softwarehuis Acclaim Entertainment. Ironisch genoeg zou dit softwarehuis door mismanagement ten onder gaan waardoor Valiant verdween.

De inboedel van Valiant werd in 2005 opgekocht door een groepje handige ondernemers die alvast de uitgever nieuw leven inbliezen. In 2010 werd deze groep uitgekocht door DMG Entertainment. Deze Amerikaans-Chinese joint venture zag potentieel in de stal van Valiant en probeert er eenzelfde soort multimedia-imperium van te maken als Marvel. Wie in 2020 de Bloodshot-film zag, zal hier smakelijk om hebben gelachen.

Het verhaal van Shadow Man

Het was een kwestie van tijd voordat een culttitel als Shadow Man opnieuw tot leven werd gewekt. De comic is geliefd bij de kleine groep aan fans. En het drijft op een redelijk sterk, maar niet al te origineel, concept.

Jack Boniface is een muzikant uit New Orleans. De broeierige stad, gelegen tussen de moerassen, bekend vanwege zijn uitmuntende keuken en het Mardi Gras.

Shadowman fight
©Valiant Entertainment

Het is ook een stad vol mystiek waar de grens tussen de werelden soms flinterdun is. Boniface is gelukkig begiftigd met gaven afkomstig uit de voodootraditie. Hij is de Shadow Man, de wachter tussen onze aarde en de Deadside.

En door toedoen van enkele ijdele rijkaards is de poreuze grens tussen de aarde en Deadside dunner dan ze ooit geweest is. Shadow Man mag vol aan de bak om een invasie van demonen te voorkomen. Op de achtergrond is er een mysterieuze vrouw die hem in de gaten houdt.

Clichés

Cullen Bunn heeft zijn sporen verdiend met regulier superheldenwerk bij DC en Marvel Comics. Hij is vooral bekend door zijn uitstapjes in het horrorgenre met series als Harrow County en The Sixth Gun. Daardoor kun je stellen dat dit toch spekkie voor zijn bekkie is. Bunn schrijft een deugdelijke introductie voor de wereld van Shadow Man. Helaas kan hij bepaalde voodooclichés niet helemaal vermijden.

Het tekenwerk van Jon Davis-Hunt is intens maar nooit goedkoop. Er zijn veel halve close-ups waarin gefocust wordt op Shadow Man. Hierdoor wordt je als lezer betrokken bij zijn strijd. Davis-Hunt kan de verleiding niet weerstaan om met ingewanden en bloed te smijten. De liefhebbers hiervan komen aan hun trekken, maar de grafische horror is soms ook subtieler. Heel soms.

De eerste issue is een aardige binnenkomer voor lezers die niet bekend zijn met de wereld achter deze comic. Toch zal vooral schrijver Cullen Bunn hard moeten trekken om de lezer gemotiveerd te houden om deze reeks aan te schaffen. Het is namelijk wel degelijk maar ook een beetje flauwtjes allemaal.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels