Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

louis wain review

The Electrical Life of Louis Wain vindt een eigen weg

Alle acteurs horen kameleons te zijn en moeiteloos van rol naar rol te gaan. Alleen geloof je het slechts bij enkelen elke keer. Benedict Cumberbatch heeft in elke rol een kwetsbaarheid in zijn gezicht die bijblijft. Zo ging hij dit jaar van een rechter met gewetenswroeging in The Mauritanian, zijn intense rol in The Power of the Dog en de ietwat arrogante Doctor Strange naar wellicht de meest tedere rol die hij al speelde. In The Electrical Life of Louis Wain vertolkt hij een buitenbeentje die vol gaat voor zijn passie en talent vindt. Iets waar de acteur zichzelf misschien wel in herkent.

Een tekeningetje bij maken

Louis Wain (Benedict Cumberbatch) zit op een overvolle trein dieren te tekenen met beide handen. Een stier, meer bepaald, en daarvoor had hij moeten werken. Zijn kleren zijn nogal gehavend, maar dat deert hem niet. Het is 1883, Victoriaans Engeland. Louis moet sinds de dood van zijn vader alleen zijn vijf zussen en moeder onderhouden. Hij is illustrator voor The Illustrated London News, waar hij vooral vaak dieren tekent. De hoofdredacteur, William Ingram (Toby Jones), wil hem graag een vaste job geven, maar Louis heeft nog te veel andere plannen. Zijn creatieve geest duwt hem in de richting van opera en toneel schrijven, al blijkt dat niet echt een succes. Louis blijft dus vooral tekenen.

louis wain benedict
© The Searchers

Will Sharpe wilde van deze film geen rechtlijnige biopic maken, en dat is zeker gelukt.

Nu hij zo veel werkt, moet er natuurlijk iemand zijn die zich met zijn zussen kan bezighouden. Louis huurt Emily Richardson (Claire Foy) in en valt meteen als een blok voor haar. Maar om verschillende redenen is Louis terughoudend. Louis had nog nooit romantische gevoelens voor iemand gehad, dus schrikt Emily hem ook een beetje af. Bovendien is hij van nature angstig en teruggetrokken door nachtmerries die hem al lang plagen en een hazenlip, die zijn zelfvertrouwen geen goed doen. Tot overmaat van “ramp” is Emily tien jaar ouder dan Louis, en is ze door haar beroep van een lagere klasse.

Toch houdt niks de liefde tegen, zelfs niet de bezwaren van oudste zus Caroline (Andrea Riseborough). Louis en Emily trouwen en gaan van de stad naar het platteland wonen om de roddels te ontvluchten. Maar hun geluk duurt niet lang en er sterft iemand. Om afleiding te zoeken, halen ze een kitten in huis die in de buurt rondzwerft. In die tijd waren huisdieren nog zeldzaam, en al zeker katten. Louis begint portretten van kitten Peter te tekenen en maakt ze steeds menselijker om zijn verdriet te verwerken. Hij wordt alsmaar succesvoller, maar tegelijk ook minder zichzelf.

De eigenzinnigheid van Louis en Benedict

In een Hollywood vol Chris’en is Benedict Cumberbatch zelf eigenlijk ook nog altijd een buitenbeentje. Zijn uiterlijk voldeed of voldoet niet aan het conventionele idee van wat ‘aantrekkelijk’ is. Zelfs zijn eigen moeder vond hem niet knap genoeg om Sherlock te spelen. En toch zijn zo veel mensen gek op hem. Zijn charisma, onvervalste Britsheid en waanzinnig talent maken hem interessant en opvallender dan andere acteurs. Vandaag is hij een van de grootste acteurs van zijn generatie.

Het was al even geleden dat we deze kant van Cumberbatch zagen.

Het was al even geleden dat we deze kant van Cumberbatch zagen. Zelfs rollen als Sherlock of Alan Turing hadden een scherp randje, maar bij Louis zien en voelen we vooral goede intenties die vaak stuiten op onbegrip. Vandaag zou de artiest misschien op het autismespectrum blijken te zitten (sommige geleerden menen echter dat hij schizofreen was), maar in Victoriaans Engeland was hij vooral iemand die door de maatschappij niet begrepen werd.

louis wain foy
© The Searchers

In plaats van zijn vertolking daardoor erg zwaar te maken, speelt Cumberbatch Louis op een eigenzinnige, ‘quirky’ manier waarin de zachtheid van zijn personage wel altijd naar boven komt. Als het noodlot toeslaat, is de kwetsbaarheid in zijn mimiek bijna overweldigend. Ik kon het vaak niet droog houden. De casting van Claire Foy is ook perfect. Emily is no-nonsense en is volledig zichzelf. Ze begrijpt Louis en ziet dat ze hem soms een zetje moet geven. Foy en Cumberbatch hebben heerlijke chemie, ook al is het niet echt geloofwaardig dat Emily tien jaar ouder moet zijn. Foy is namelijk 8 jaar jonger dan haar mede-acteur.

Geheel eigen stijl

The Electrical Life of Louis Wain deed mij het meeste denken aan die andere film met lange titel, The Personal History of David Copperfield van Armando Iannucci. Regisseur Will Sharpe is zelf ook acteur (o.a. in Giri/Haji) en bipolair, dus soms weet hij wat het is om een outsider te zijn. Olivia Colman, die de rol van verteller op zich neemt in Louis Wain, is net als Cumberbatch grote fan van zijn enorme creativiteit. (Zij zijn niet de enige, want ook onder andere Nick Cave en Taika Waititi hebben cameo’s in de film.) Het is een mooie parallel met Wain, die dankzij zijn kunst toch een connectie vond met anderen.

Sharpe wilde van deze film dan ook geen rechtlijnige biopic maken, en dat is zeker gelukt. Samen met Simon Stephenson (Luca) maakte hij een scenario dat wel Wains leven vertelt, maar met een hoek af. Toch overheerst de zachtheid in de sets en cinematografie, met weinig koude kleuren en een fijne gloed op beeld. Bij momenten heeft de film wel iets surrealistisch, met kleurschakeringen en filtereffecten die iets weg hebben van hallucinaties.

louis wain claire
© The Searchers

De visuele en auditieve stijl past perfect bij de kleurrijke, expressieve portretten van katten die Wain bekend maakten.

In de soundtrack gebruikt Arthur Sharpe (de broer van Will) niet-alledaagse instrumenten zoals de de theremin, die sinds First Man wel wat populairder geworden is. Die visuele en auditieve stijl past perfect bij de kleurrijke, expressieve portretten van katten die Wain bekend maakten én bij de ontdekking van de elektriciteit, die de periode van de film kenmerkt.

Soms sluipt een film meteen je hart binnen. Als jij je ooit anders of onbegrepen hebt gevoeld maar toch gewoon je eigen ding bleef doen, dan is The Electrical Life of Louis Wain wellicht iets voor jou. Ook mensen die probeerden rechtop te blijven na een verlies, halen hier misschien kracht uit. De film is een ode aan een artiest die zelf niet bang was om buiten de lijntjes te kleuren en een film oplevert die je niet snel zal vergeten.

The Electrical Life of Louis Wain is vanaf 19 januari te bekijken op PVOD via Telenet, Picl, iTunes en Google Play.

Sprankelend

the electrical life of louis wain
4 5 0 1
Fans van The Personal History of David Copperfield zullen wellicht ook een boon hebben voor The Electrical Life of Louis Wain, een heel quirky maar vaak emotioneel verhaal over anders zijn en verder gaan na verlies. Met een prachtige vertolking van Benedict Cumberbatch, heerlijke cinematografie en muziek.
Fans van The Personal History of David Copperfield zullen wellicht ook een boon hebben voor The Electrical Life of Louis Wain, een heel quirky maar vaak emotioneel verhaal over anders zijn en verder gaan na verlies. Met een prachtige vertolking van Benedict Cumberbatch, heerlijke cinematografie en muziek.
4/5
Total Score

Raak

  • De geweldige chemie van Benedict Cumberbatch en Claire Foy
  • Originele visuele stijl
  • Katten!

Braak

  • Gaat niet dieper in op mentale gezondheid
  • Danst soms iets te veel in het rond
Total
21
Shares
Gerelateerde artikels