Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Geekster Speelt #66: Project Wingman en My Time at Portia

Dag beste Geeksters! In Geekster Speelt gaan we kort in op het spel waarmee we ons de laatste tijd bezig gehouden hebben. Soms is dat een grote release, soms is dat een kleintje dat misschien door de mazen van het net is geglipt, of een spel dat al jaren geleden is uitgekomen. Een videospel, een bordspel of nog iets anders: het kan allemaal. De voorbije weken kon het volgende ons boeien:

Project Wingman

Michiel: Project Wingman is een schitterende budget-Ace Combat. Het is gemaakt door en voor fans. In 21 missies kan je in de cockpit van verschillende straaljagers kruipen om vliegende, varende, rijdende of stilstaande vijandelijke troepen of installaties in de lucht te laten vliegen. Project Wingman speelt zich niet af in Strangereal, maar wel op onze eigen aarde in een alternatief universum. We hebben immers na een apocalyptische ramp al honderden jaren onze maatschappij terug opgebouwd, en hoewel de werelddelen er hetzelfde uitzien, zijn de grenzen helemaal anders verdeeld. Je speelt als Monarch, deel van de huurlingengroep Sicario, die ingehuurd wordt om Cascadia (eigenlijk Noord-Amerika) te bevrijden van The Federation (Rusland of China). Al snel maak je je naam op het slagveld en net zoals in Ace Combat word je een legende die je vijanden angst inboezemt. Fans van Ace Combat kunnen zich ook verblijden met radioconversaties tussen je medepiloten (en je WSO!) of vijanden. Ook de waanzinnige plotwendingen van het genre komen hieraan te pas, en tegen het einde zou zelfs Belka de ogen optrekken voor de acties van een bepaalde natie of een personage. War crimes and terrorism all the way.

Waar ze hun inspiratie gehaald hebben, is duidelijk. © Sector 2, Humble Games

Qua sfeer zit het dankzij het verhaal en de muziek zeker goed, en ook de gameplay mag er zijn. Project Wingman geeft hier en daar een kleine eigen draai aan het genre. Het belangrijkste verschil is dat je meerdere special weapons kan meenemen. Je kan dus zowel anti-air, anti-ship als anti-ground wapens in één en dezelfde straaljager steken (of extra veel focussen op één bepaalde categorie). Ook zijn er (gelukkig) veel minder gimmick-missies dan in Ace Combat 7. Meestal heb je een duidelijk doel, en dat is een vijandelijke basis, vloot of zwerm straaljagers neerhalen. In het midden van het spel zit er wat dat laatste betreft zo een spectaculaire furball dat je daarna vol adrenaline zit. Op de hoogste moeilijkheidsgraad krijgen de vijanden ook zoveel extra goede piloten, schepen en afweerinstallaties aan hun kant dat elke missie je dan letterlijk als speler kan uitputten. De makers hebben wel jammer genoeg besloten om, wat niet meer in Ace Combat 7 was, zonder checkpoints te werken. Als je dus tegen het einde van een lange en moeilijke missie tegen de grond knalt, of in de lucht nog vliegt tegen het nog brandende wrakstuk van een net neergehaalde vijand, was het allemaal vergeefse moeite. Ondanks het feit dat het (als budget-game) iets minder gepolijst is dan zijn grote inspiratie is Project Wingman zeker de moeite waard.

My Time at Portia

Jason: Wie op pc speelt, krijgt al vaker eens een gratis spel via de ene of andere actie. Epic Store deed er deze kerst een schepje bovenop, met twee weken lang, elke dag, een gratis game. Zoals het elke goede volwassene met een kleuter betaamt, heb ik nog geen minuut gehad om deze allemaal uit te proberen. Wanneer ik dan toch een gaatje vond in de planning, moest ik alsnog kiezen wat ik in hemelsnaam ging uitproberen. Tot mijn grote opluchting zat er een kopzorgvrije farming-RPG met een pauze functie in het aanbod: My Time at Portia.

Voor wie het genre nog niet kent: in een farming-RPG balanceer je op het gemak het uitbouwen van je boerderij/industrie met het verzamelen van de nodige grondstoffen uit dungeons en je integreren in de lokale gemeenschap via gesprekken, geschenken of buurtfeestjes. In Portia vertaalt zich dit naar het uitbouwen van je workshop waarmee je dan commissies voor de stad kan volbrengen, wat de gemeenschap ten goede komt.

Voor wie het genre (nu) wel kent: My Time at Portia is Stardew Valley in 3D, op crack. Want de workshop is maar een fractie van de opties om je reputatie op te bouwen? Wil je liever gewassen telen? Kan! Toch meer een veeboer? Geen probleem. Liever kok spelen en met je nieuwe creaties aan geld geraken? Doe maar! Er zijn zoveel manieren om aan de gameloop deel te nemen dat het bijna keuzestress oplevert. Toch betekent die diversiteit geen verlies aan kwaliteit. Want in de praktijk bouw je toch mee aan de aangename gemeenschap waar je bij elk gaatje in je gameplanning even naar zal terugkeren om dag te zeggen aan iedereen en vooral, eens te ontspannen met een game zonder moeilijkheid of game over-mogelijkheid.

Maar we zijn hier niet om te reviewen, we zijn er om jullie nieuwe stuff te doen ontdekken en My Time at Portia is volgens mij niet te missen voor fans van de rustgevende maar niche farming-RPG’s! (en het is ook beschikbaar op de Switch!)

Geekster

Waar ben jij de voorbije week mee bezig geweest? Was er een videospel waardoor je je console of je pc-scherm niet kon verlaten of heb je met vrienden een leuk bordspel uitgeprobeerd? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Discord.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels