Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

HP Omen 15 review: de juiste hardwarekeuzes

Omen is het gamingmerk van HP. De afgelopen jaren wisten ze vaak in de aandacht te komen met alles-of-nietsprojecten zoals de opvallende Omen X Desktop en de Omen X 65 BFGD TV. Vandaag bekijken we een iets conventioneler beestje: de Omen 15.

Scherm: 15,6 inch 1920×1080 IPS 60Hz
Software: Windows 10 Home
Processor: Intel Core i7 9750H (2,6GHz 6-core)
Grafische Kaart: Nvidia Geforce GTX 1660 Ti met 6GB GDDR6 geheugen
RAM: 16GB DDR4 (2666 MHz)
Opslag: 512GB NVMe SSD
Webcam: HD-camera
Batterij: 69 Wh lithium-ion
Wi-Fi: 802.11 b/g/n/ac en Bluetooth 4.2
Poorten: USB 3.1 Type C, 3x USB 3.1, mini-DisplayPort, ethernetaansluiting, audiojack en SD-kaartlezer
Gewicht: 2,58kg
Andere: toetsenbord met 4 verlichtingszones
Adviesprijs: 1.499 euro

De volledige naam van het beestje luidt de Omen by HP Laptop 15-dh0155nb. Dit model draait ondertussen al iets meer dan een jaar mee in de wereld van de gaminglaptops. Nieuw is de komst van de negende generatie i7-processor, de i7 9750H. Als grafische companion werd een Nvidia GTX 1660 Ti gekozen, nog een potig baasje. Het geheel maakt voor een zeer interessante gaminglaptop.

Op kantoor kreeg het toestel tijdens de unboxing gemengde reacties. Zelf was ik positief over het strakke design, al helemaal omdat HP opnieuw niet kiest voor een schreeuwerig “gamerdesign”. De grootste kritiek kwam vooral over het scharnier: de achterzijde is namelijk niet recht. Hierdoor loopt het centraal gemonteerde scharnier niet door tot aan de zijkanten. Smaken verschillen zeker?

Los van smaak brengt de 2,5 kilogram wegende notebook heel wat poorten met zich mee, een welgekomen afwisseling van de karig uitgeruste ultrabooks. Zo heb je maar liefst 3 volwaardige USB-poorten en een enkele USB Type C. Het is helaas niet mogelijk om op te laden via deze poort, maar dat is ook geen realistische verwachting gezien de meegeleverde adapter van 200 watt. Een typische USB Type C-lader geeft je slechts 60 watt, met uitzonderingen zoals de MacBook Pro 90 watt. Gaminglaptops zijn dus nog even gedoemd tot het gebruik van eigen, propriëtaire laadblokken.

Als we onze rondgang van de beschikbare IO op de HP Omen 15 even verder zetten, komen we al snel een hoofdtelefoonaansluiting en een geheugenkaartlezer tegen. Opvallender is de aanwezigheid van een ethernetaansluiting. Deze netwerkpoort ontbreekt veelal op gaminglaptops in 2019. Een bedraad netwerk geeft de excuuszoekende online gamer toch weer een smoes minder om zijn losing streak te verantwoorden.

Een externe monitor kan je aansluiten via HDMI of mini-DisplayPort. Al is dat niet strikt noodzakelijk, het scherm met een FullHD-resolutie is prima voor een gaminglaptop in dit budgetsegment. Voor de e-sporters onder jullie kan het misschien wel interessant zijn om een andere configuratie te zoeken met een hogere ververssnelheid van 144Hz. Zelf vind ik het jammer dat G-Sync ondersteuning ontbreekt, ik stoor me sneller aan screen tears dan aan 60Hz.

Erg blij word ik van HP’s keuze om de Omen 15 uit te rusten met enkel een SSD. Voorheen zag je in dit segment vaak de combinatie van een SSD met een beperkte capaciteit en een ruimere, traditionele harde schijf. Harde schijven zijn traag, gevoelig voor trillingen en maken dat oud aanvoelende geluid van draaiende motoren en tikkende leeskoppen. De SSD is met een opslagcapaciteit van 512 GB ruim genoeg voor enkel AAA-games te installeren en toch ook nog wat productief werk te verzetten.

De ster van de show is toch wel de Nvidia GTX 1660 Ti. Met grofweg 150% van de rekenkracht van de inmiddels uitgefaseerde 1060 rendert zowat elke game aan meer dan 60 frames per seconde. Meer heb je niet nodig, die extra frames zijn toch verspild aan het 60Hz scherm. Je ontbreekt wel ondersteuning voor Raytracing, Nvidia’s nieuwe technologie om lichtstralen in 3D scenes te berekenen en dus realistischer reflecties te bekomen. Slechts een handvol games maken hiervan gebruik, dus je mist niets.

Tijdens het gamen blijft de Omen 15 relatief stil en het toetsenbord tikt aangenaam weg. Je kan echter geen “gaming”-product uitbrengen zonder enige vorm van RGB-verlichting (ten minste dat denken de fabrikanten schijnbaar) en dat is hier in de vorm van de toetsenbordverlichting. Helaas kan je niet elke toets een afzonderlijke kleur toekennen, maar doe je dat aan de hand van vier zones. Het touchpad werkt oké, maar het ontbreekt wel aan ondersteuning voor Windows Precision.

De HP Omen 15 biedt heel wat prestaties in een aantrekkelijke vorm. De geteste configuratie met een adviesprijs van 1.499 euro is een toonvoorbeeld van goede beslissingen en aan te raden voor gamende studenten én werkmensen alom.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels