Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

beste games van 2020

De 10 beste games van 2020

Het lockdownjaar 2020 was voor velen het ideale moment om videogames als een hobby te ontdekken of gewoon om je backlog eens onder handen te nemen. Uitgevers hebben hier gretig op ingepikt, met meer releases dan ooit tevoren en ook een nieuwe generatie consoles. Maar wat waren nu de 10 beste games van 2020? Welke zijn grand cru en wat waren de verdoken parels? De gamesredactie blikt terug en zet ze op een rij!

Aan de top is het geen wedstrijd meer, daarom rangschikken we ze niet in volgorde van goed naar minder goed maar gewoon door elkaar.

beste games van 2020
Square Enix

Final Fantasy VII Remake

Wat niemand voor mogelijk had geacht, gebeurde toch in 2020: niet enkel kwam de remake van Final Fantasy VII uit, het was nog een verdomd goed spel ook! De enige echte minpuntjes waren de pacing met wat saaie side quests en hier en daar wat onafgewerkte low-res textures. Voor de rest was het één grote nostalgiebom om terug te keren naar Midgar en het niet meer met blokkerige PS-graphics maar in al zijn pracht en praal op de PS4 te zien. Het originele spel werd met respect behandeld, en ook voor wie het verhaal al kende, waren er een paar heel interessante verrassingen. Daar kwam dan nog bij dat alle belangrijke momenten uit het Midgar-gedeelte trouw gebracht werden en soms verbeterd waren. Een schoolvoorbeeld van hoe je een remake kan aanpakken!

De gameplay was veranderd van een turn-based RPG naar een best goede snellere action RPG (hoewel je de mogelijkheid had om de actie stil te zetten of vertragen als je dat wou). Je kon slechts met vier personages spelen, maar deze waren wel goed uitgewerkt en ook met de verschillende materia kon je leuke combinaties maken naargelang je strategie. Ook was de new game plus-mode zeer goed uitgewerkt en kon je elk hoofdstuk telkens op welke moeilijkheidsgraad dan ook herspelen. Ten slotte was de soundtrack schitterend en had de iconische originele muziek een heel groot aantal nieuwe arrangementen (8 cd’s + nog eens 4 voor speciale tracks!). (Michiel)

Final Fantasy VII: Remake is beschikbaar op PS4

beste games van 2020
Sony Interactive Entertainment

Ghost of Tsushima

Sucker Punch mocht het begin van de PS4 inleiden met Infamous: Second Son (en later First Light), en kon ook tegen het einde van de PS4-levensduur een mooi spel leveren met Ghost of Tsushima. In deze open world-game speelde je als Jin Sakai, een van de enige overlevende samoerai na een invasie van Mongoolse krijgers op het Japanse eiland Tsushima. Niet enkel moest je proberen het eiland te bevrijden van het Mongoolse juk, ook moest Jin bepalen hoe ver hij daarvoor wou gaan: Bleef hij zoals zijn oom het wou de strakke erecode van de samoerai volgen of was er geen methode die hij niet zou proberen om de Mongolen te verjagen, zoals heimelijke moorden of vergif? Het verhaal was verrassend pakkend op momenten en had een paar leuke personages en scènes.

De open wereld zag er schitterend en kleurrijk uit (en laadde héél snel) en zorgde ervoor dat de typische collectibles veel interessanter waren dan in andere open world-games. Zo kon je de wind, vossen of vogels volgen of met haiku’s of hot springs een paar zen-momenten beleven. Het droeg allemaal bij aan de schitterende sfeer. Daarbij kwam dan nog eens de leuke combat (vooral gebaseerd op ontwijken en afweren) en de showdowns waarin je in een heel cinematische ervaring je vijanden zeer stijlvol om het leven kon brengen. Wie wou zette de Kurosawa-mode op om heel het spel zoals een oude samoeraifilm te beleven. Ten slotte kwam er in de herfst nog een leuke gratis multiplayer mode uit waarin je in mystieke situaties samen met je vrienden veel plezier kon beleven. (Michiel)

Ghost of Tsushima is beschikbaar op PS4

Sony Interactive Entertainment

The Last of Us Part II

De zwanenzang van de PS3, The Last of Us, kreeg ook in één van de latere jaren van de PS4 een vervolg. In The Last of Us Part II zette je het verhaal van Joel en Ellie verder, met het verschil dat je nu veel meer (maar niet exclusief) met een iets oudere Ellie speelde. Heel het verhaal draaide rond de futiliteit van wraak en was alweer een deprimerende blik op een post-apocalyptische wereld. Het spel probeerde om verschillende personages te tonen, maar jammer genoeg kwam er op het internet soms terechte en soms helemaal onterechte controverse over bepaalde beslissingen.

De gameplay voelde voor fans van het eerste deel heel vertrouwd aan, maar was op sommige vlakken wel lichtjes uitgebreid, zoals door de mogelijkheid om op je buik te sluipen en nieuwe voorwerpen om in elkaar te knutselen. Net zoals het eerste spel zag ook Part II er schitterend uit. De wereld zat vol details en environmental storytelling en de motion en facial capture legde alweer de lat heel hoog. Ook de voice actors verdienen alle lof voor hun indrukwekkende prestaties. (Michiel)

The Last of Us Part II is beschikbaar op PS4

Sega

Yakuza: Like a Dragon

Wat origineel een geslaagde 1 april-grap leek, bleek een paar jaar later waar te zijn: Opeens was de nieuwste telg in de Japanse misdaadserie Yakuza geen action brawler meer, maar een volwaardige turn-based JRPG! Dankzij de fantasie van hoofdpersonage Ichiban Kasuga werd de Yakuza-wereld perfect getransporteerd naar een hilarische setting waarbij legers koks, hosts of baseballspelers je wilden aanvallen en je kon terugvechten met onder meer verschillende wapens, vuuradem of ijskoude champagne. Je had zelfs een job system en kon een klein aantal skills van de ene class combineren met die van een andere.

Het verhaal was bedoeld als een nieuw instapmoment voor wie alle voorgaande games niet gespeeld had, en slaagde hier grotendeels in, hoewel er bepaalde momenten veel impactvoller waren voor wie ten minste Yakuza 6: The Song of Life ook beleefd had. Aan de ene kant was het een positief verhaal over de kracht van vriendschap, tolerantie en elkaar helpen, aan de andere kant zaten er weer een aantal heel emotionele momenten in. Het hoofdverhaal werd zoals steeds weer aangevuld met een hele hoop knotsgekke side stories en een mooi aantal minigames waarmee je je uren extra kon bezighouden. (Michiel)

Yakuza: Like a Dragon is beschikbaar op pc, PS5, PS4, en Xbox One/Series S/X

Hades gameplay
Supergiant Games

Hades

Als ontwikkelaar Super Giant met iets nieuw afkomt, dan weet je dat het goed zal zijn. Oké, we wisten het al een beetje sinds de early acces-periode, maar nu iedereen zijn duimen heeft kunnen botvieren op hun epilepsieaanval-inducerende hack’n’slash, zijn we zeker. De kritieken zijn unaniem. Met een haast perfecte gameplay, schitterende art en ontzettend goed geschreven dialogen regende het negens en tienen. Straf op zich, maar nog meer als je weet dat Hades ook een rogue-like is. Alle content is random gegenereerd en elke pot heb je dezelfde missie. En toch weet Super Giant hoe ze het moeten doen.

In Hades speel je Zagreus, zoon van Hades, God van de onderwereld. Geen makkelijke taak op zich en al zeker niet als Hades je basically tegenhoudt om te gaan en te staan waar je wil. Genoeg motivatie om uit deze letterlijke hel te ontsnappen, ware het niet dat ook daar Hades in de weg staat. Dit kat-en-muisspel vormt de basis van de game loop. Het spelen zelf, dat verloopt dus halfweg tussen hack’n’slash en rogue-like. De Goden van Olympus zegenen je met random krachten, jij gebruikt die krachten om legioenen helbewakers ineen te slaan. Maar elke run is anders, want niet alleen weet je niet wat je krijgt, maar elke interactie met de goden en de omgeving zijn anders. Nieuwe dialogen, inzichten, verborgen vriendschappen tussen personages en nog veel meer. De hoeveelheid verhaal en lore dat je krijgt voor dit genre is zot en duidelijk ook de reden voor alle lof. Als je Hades nog niet hebt gespeeld, ga ervoor. Het enige dat je moet weten is dat het toch wel hard kan zijn en de gameplay zo snel is dat je na een potje toch de ogen even moet laten rusten. (Jason)

Hades is beschikbaar op PC, Mac OS en Switch

Ori and the will of the wisps wallpaper
Xbox Game Studios

Ori and the Will of the Wisps

Ori and the Blind Forest was liefde op het eerste gezicht voor veel mensen en gamesredacties. De charmerende art style was zo oogverblindend mooi dat je de piekfijne maar wat klassieke metroidvania-gameplay haast vergat. Het verhaal dat op een tearjerker eindigde en meteen in je geheugen gekerfd staat naast het moment dat Bambi’s moeder overleed, hielp ook niet om de zaak objectief te bekijken. Als er dan een vervolg aangekondigd wordt – Ori and the Will of Wisps – hoefden de developers niets meer te zeggen om alweer een heel hoop mensen naar de Xbox-store te lokken.

Ori and the Will of the Wisps is op vele vlakken zijn voorganger en op sommige nog meer. Ook deze keer zijn art en omgeving verbluffend mooi. Eender waar je een screenshot pakt, kan je er een wallpaper van maken. Verhaal is wederom een emotionele reis op zich, met oude bekende en nieuwe personages all over. De gameplay is een van de dingen die nu mogelijks nog beter aanvoelen. Je hebt meer vrijheid in welke vaardigheden je nu wil specialiseren, bovenop de al geweldig responsieve platform-besturingen. Vechten is spijtig genoeg net dat tikkeltje minder leuk door vaak terugkerende vijanden, maar op zich hoef je niet te vechten. Er is meer dan genoeg te verzamelen en te zien om je gewoon bezig te houden met collectibles te verzamelen en je kaak terug in de kom te krikken om de 20 seconden. Een niet te missen spel dat je ook perfect kan appreciëren in hotseat-modus met je knuffelcontact. (Jason)

Ori and the Will of the Wisps is beschikbaar op pc, Switch, Xbox One/series x/s

Animal Crossing
Nintendo

Animal Crossing: New Horizons

Dat Animal Crossing: New Horizons de geschiedenis zal ingaan als dé lockdowngame van 2020 lijkt me een understatement. 20 maart 2020 kwam het spel uit en ik moet toegeven, ik dacht eerst dat het niets voor mij ging zijn. Maar zo’n 520+ uur later ben ik er vrij zeker van dat ik het bij het verkeerde eind had. In Animal Crossing: New Horizons ga je op een eeuwigdurende vakantie naar een onbewoond eiland en mag je dat, als je dat wil, volledig gaan ontwikkelen naar jouw wensen! Ideaal vertier dus tijdens een periode waarin we niet meer buiten mochten. Met andere woorden was het spel een ideale manier om te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit.

Voor mij persoonlijk brengt het spel ook wat structuur met zich mee! Ik start bijna geen enkele dag meer zonder eerst een rondje klusjes te doen op het eiland. Ik moet op een manier mijn verzameling DIY’s, bloemen, K.K. Slider-muziek en meer vervolledigen. Ergens geeft het eigenlijk heel veel voldoening als je in het trage spel iets specifiek bereikt. Of ik een vreugdedansje gedaan heb toen ik eindelijk een blauwe roos had gekweekt, misschien. Uiteindelijk is Animal Crossing: New Horizons zo’n spel dat voor veel mensen veel verschillende dingen betekent! Ik ben vooral een verzamelaar, anderen worden goede vrienden met hun villagers, voor nog anderen is enkel de visfunctie belangrijk. Ik ben alleszins heel blij dat het me door de lockdown(s) heeft geholpen en daarom hoort het vast en zeker op deze lijst! (Louis)

Animal Crossing: New Horizons is beschikbaar op de Nintendo Switch

Hyrule Warriors: Age Of Calamity
Nintendo, JP: Koei Tecmo

Hyrule Warriors: Age Of Calamity

Er is één game die praktisch iedereen die een Nintendo Switch kocht bij launch heeft; The Legend of Zelda: Breath Of The Wild. Ondertussen kijkt iedereen reikhalzend uit naar het vervolg dat er zit aan te komen. Voor velen, net zoals voor mezelf, was het dan ook een grote verassing dat daar plots Hyrule Warriors; Age of Calamity verscheen. Ondanks dat het eerder een spin-off is van Breath Of The Wild moet het spel niet onderdoen in prachtige graphics of verhaallijn.

Hyrule Warriors: Age of Calamity is wat ze noemen een hack-en-slashgame. Een volledig ander spel dan het open Hyrule dat we gewend waren op de Switch. Die andere gameplay komt hier echter wel volledig tot zijn recht! Het verhaal speelt zich namelijk af voor de gebeurtenissen van Breath Of The Wild, tijdens de oorlog met Ganon als het ware. Logisch dus dat ze een iets andere weg hebben ingeslagen en vooral ook veel meer personages speelbaar hebben gemaakt! Zowel de Champions als hun Divine Beasts passeren de revue. En er zijn nog veel meer figuren te ontgrendelen maar dat zijn helaas spoilers. Persoonlijk heb ik Hyrule Warriors: Age Of Calamity vooral gespeeld voor dat verhaal en om nog eens wat te vertoeven in een deze keer levendig Hyrule. Ik geraak ook echt niet uitgekeken op de prachtige vormgeving van het spel! (Louis)

Hyrule Warriors: Age Of Calamity is beschikbaar op de Nintendo Switch.

beste games van 2020
Kinetic Games

Phasmophobia

Who you gonna call? Nog geen Ghostbusters, want eerst is het de beurt aan jouw team! In Phasmophobia speel je (alleen of met vrienden) een team van Ghosthunters. Jij wordt ingeschakeld voor het echte werk, ontdekken wat voor geest er in het huis ronddwaalt. Dit doe je door verschillende bewijsstukken te verzamelen. Zo moet je de temperatuur meten, vingerafdrukken zoeken en kan je zelfs met de geest praten. Er zijn twaalf verschillende soorten geesten en ze hebben allemaal een specifieke combinatie van bewijsmateriaal. Als je bijvoorbeeld de temperatuur onder nul ziet zakken, er in je boek geschreven is én je hebt een babbeltje kunnen slaan met de geest, raad ik aan om zeer snel weg te lopen – je hebt hier te maken met een Demon!

Dit spel is gemaakt door één persoon, wat je haast niet kunt geloven. Er zit enorm veel detail in de verschillende mappen en het spel is dan ook nog eens zeer groot. Het spel zorgt er ook zelf al voor dat de verveling niet snel toe slaat, door de verschillende omgevingen. Zo kan je geestenjager spelen in een klein huisje, maar ook in een gigantische school, of voor de échte durvers, een verlaten psychiatrische instelling. Door de ingebouwde voicechat kan je van ver je vrienden horen gillen, wanneer ze die rottende handen op hun scherm zien verschijnen en voor eeuwig naar het hiernamaals gesleurd zijn. (Kyria)

Phasmophobia is beschikbaar op pc.

A Short Hike

A Short Hike is een game die je enkel uit de indiescene kan verwachten. Een dagje trekken in de bergen om uit te waaien van de stadsdrukte die we in het echt maar al te goed kennen. De start van het verhaal is meteen ook het doel van het spel voor jou als speler. Geniet van een uur of 4 rust en vrijheid om even te bekomen van al die shooters en moeilijke RPG’s. Loop vrij rond om de prachtige pixel-panorama’s in je op te nemen, praat met andere hikers en help ze met kleine maar fijne queestes of snuister in het rond op zoek naar upgrades en zakgeld. Hoe je het aanpakt maakt niet uit, zolang je maar geniet.

De gameplay voegt alleen maar toe aan die rust. Geen stresserende platforming of challenges onder tijdsdruk. Je kan gaan en staan waar je wil en – beste van al – ook vliegen waar je maar wil. Fladder gerust over van de ene kant van de berg naar de andere omdat het kan. Of probeer met een duikvlucht zo snel mogelijk te gaan. Het is allemaal zo bevrijdend. Qua vibe komt het voor mij dicht in de buurt van wat Louis ervaart met Animal Crossing – innerlijke rust. Voor wie geen 250 uur te veel heeft, is dit een meer dan waardig GOTY alternatief.(Jason)

A Short Hike is beschikbaar op PC, Mac OS en Switch

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels