Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Cyberpunk België 2020 en 2077

Na heel lang wachten kunnen we ons eindelijk verdiepen in Cyberpunk 2077. Heel het spel speelt zich echter af in Night City. Het is misschien ook interessant om even te kijken hoe ons klein Belgenlandje het stelt in deze wereld. De meeste elementen die je in de Verenigde Staten ziet, heb je ook bij ons: megabedrijven krijgen veel te veel macht en via cyberware kan je je lichaam helemaal aanpassen. Maar zijn er belangrijke elementen of verschillen om te weten? Bestaat België überhaupt nog? Geekster raadpleegde een aantal source books van de tabletop RPG en van het videospel: Eurosource Plus en The World of Cyberpunk 2077.

Hoewel ons landje natuurlijk niet het belangrijkste rijk ter wereld is en er niet superveel info over te vinden is, hebben we toch een aantal elementen gevonden, zowel over België zelf als over West-Europa. Omdat het originele tabletop RPG-spel zich afspeelde in 2013 en later in 2020, was er van 2077 toen nog geen sprake. In Cyberpunk 2077 krijgen we wat meer nieuwe ontwikkelingen over België, maar toch niet al te veel. Daarom kijken we in dit artikel kort naar twee momenten: 2020 en 2077.

Europa in 2020

Rijkdom is nog steeds de maatstaf van de waarde van een land.

In Europa, geleid door de European Council (EC), gaat het in 2020 beter dan in de Verenigde Staten. De straten zijn veiliger en de bedrijven hebben iets minder zeg op ons leven. Jammer genoeg is rijkdom nog steeds de maatstaf van de waarde van een land. Hoeveel elke natie bijdraagt aan de European Council bepaalt hoeveel stemmen ze krijgen in de Raad. Engeland heeft zich overigens afgescheiden van de rest van Europa en we betalen voornamelijk in Eurodollar. Soms is er wel voedsel- of energieschaarste, maar niet zo erg als in de rest van de wereld. Wel is er behoorlijk wat racisme tegen immigranten, en worden de grenzen van de EC manu militari verdedigd. Wie binnen probeert te raken, riskeert letterlijk zijn leven. Er is een constante machtsstrijd tussen de oude adel en de Goldenkids (van geboorte rijkeluiskindjes die opgeleid worden om bedrijven te leiden en de eigenlijke controle over Europa te nemen). Een groot verschil met de Verenigde Staten is ten slotte dat er in Europa in 2020 nog een afkeur is voor openlijke cyberware. 

België in 2020

We hebben in België land moeten afstaan aan de EC en Oostende is uitgegroeid tot een massieve superhaven.

Ook in België zelf is het niet allemaal koek en ei. Om te beginnen is België officieel samengegaan met Nederland en Luxemburg om de (best invloedrijke) United Benelux te vormen. België is dus eigenlijk geen onafhankelijk land meer, maar een regio van een groter geheel. Daarboven komt nog dat, zoals in het echte leven, heel veel Europese instellingen zich op ons grondgebied bevinden en daarom bijvoorbeeld Brussel op Europees niveau heel belangrijk is. 

Dit gaat echter verder dan de realiteit. De European Council heeft een groot deel van de belangrijkste gebieden in handen gekregen en Brussel, Antwerpen en Gent, die nu nog meer dan ooit verbonden zijn met een grootse trein- of weginfrastructuur, vormen nu een massief geheel en zitten vol met ambassades, bedrijfszetels en andere officiële gebouwen. Het grootste deel van de Brusselse bevolking bestaat daardoor uit niet-Belgen die voor de EC of megabedrijven werken. De “echte” Brusselaars werken vooral voor hen. Ten slotte hebben we in België niet enkel land moeten afstaan aan de EC, maar is Oostende ook uitgegroeid tot een massieve superhaven en heeft het gebouwen en huisjes voor arme werknemers tot wel 15 km landinwaarts.

België is trouwens the place to be voor een lucratieve handel in illegale wapens en cyberware. Ook het omkopen van EC-leden kan je in België zonder verpinken (maar wel in het geheim natuurlijk) doen. Jammer genoeg is er veel minder toerisme dan in andere landen, en heeft ons land eerder de functie van een een stopplaats op weg naar de meer populaire bestemmingen. Leuk weetje nog: In de voortdurende ruzies tussen Nederland en Duitsland steunt België zijn noorderburen, maar vooral omdat we de situatie best grappig vinden.

België in 2077

Cyberpunk Belgium dlc please
© CD ProjeKt Red

In 2077 gaat het echter minder goed met ons land. Na de 4th Corporate War (tussen megabedrijven Arasaka en Militech) moest heel de wereld recupereren. Europa raakte wel relatief verenigd en met niet al te grote kleerscheuren uit deze crisis, maar moest zoals de rest van de wereld opeens ook nog kampen met zware natuurrampen en periodes van hevige droogte. Zuiver (drink)water werd een luxeproduct. 

Paradoxaal genoeg kregen we daarna ook te kampen met zware periodes van overstromingen, waardoor we grote delen van onze landmassa verloren. De nieuwsberichten in Night City in 2077 leren ons dat vluchtelingen uit België daarom proberen uit te wijken naar Scandinavië, maar daar niet gastvrij onthaald worden. 

Hoe het uiteindelijk zal aflopen met ons klein stekje in deze setting, is nog maar de vraag.

Hé, CD Projekt Red, als je nog inspiratie nodig hebt voor een toekomstige DLC…

_

Kan je niet genoeg krijgen van Cyberpunk?

In dit artikel lees je welke andere boeken, films of games je in dit genre nog kan vinden.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels