Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

blue in green

Blue in Green review: maakt de getormenteerde artiest de beste kunst?

Blue in Green stelt de vraag of je wel kunst kan maken zonder geleden te hebben.

De donkere graphic novel van Ram V en Anand RK verkent het romantisch geworden idee dat de beste kunst enkel geboren wordt uit tragedie. De zoektocht naar creatieve inspiratie kan een obsessie worden, zo leert Blue in Green ons toch. Herkenbaar voor elke creatieveling.

© Image Comics

Een jazzmuzikant achtervolgd door demonen

Jazzleraar Erik heeft het nooit helemaal gemaakt en daar zit zijn moeder voor iets tussen. Maar goed dan dat ze net gestorven is. In zijn ouderlijk huis vindt Erik een foto van een muzikant uit de jaren 60, het begin van een obsessieve zoektocht naar diens identiteit en de creatieve genialiteit die door zijn aderen stroomt.

In Blue in Green is blinde ambitie een vleesgeworden demoon die teert op zelfdestructie. Slapeloze nachten, afzondering en lichamelijk afzien zijn het recept voor creatief succes, het soort voorbeeldgedrag dat in sommige kringen geromantiseerd wordt.

© Image Comics

Blue in Green is een muzikale horrorstrip

Scenarist Ram V (These Savage Shores, Grafity’s Wall en Justice League Dark) maakt van creatieve ambitie horror die onder je nagels kruipt. De stripmaker weet dat een griezelig beeldverhaal niet te opzichtig mag zijn, maar je moet besluipen. Zo pakt de horror je op onverwachte momenten: zoals wanneer de verteller – als proza uit een lijvige roman – onbetrouwbaar blijkt te zijn.

Vergis je niet: Blue in Green is niet over de hele lijn een ingetogen griezelstrip. Afgrijselijke monsters, die zijn er ook. Verscholen tussen de onzuivere tekeningen van Anand RK (vergelijk zijn werk gerust met dat van Bill Sienkiewicz of Martin Simmons in The Department of Truth) zitten witte demonen met lange tanden en tentakelmonsters die feesten op je ziel.

De jazz van Blue in Green hoor je in het tekenwerk van RK dat weinig houvast biedt. Inkleurder John Pearson maakt muziek met kleuren, letterzetter Aditya Bidikar met onomatopeeën. Het hoofdpersonage leren we kennen in een warme avondgloed, abrupt afgekapt door zijn bezoek aan het kilblauwe huis van zijn overleden moeder. Vale tinten transporteren ons dan weer naar de jaren 60 waar trompetgeluiden politiegeweld bezingen. En dat alles in een strakke verpakking door vormgever Tom Muller. Visueel blijft Blue in Green het hardst weergalmen.

Blue in Green is geschreven door Ram V, getekend door Anand RK en John Pearson en uitgegeven door Image Comics op 28 oktober 2020.

Een waarschuwing

Een waarschuwing
4 5 0 1
Blue in Green is een waarschuwing voor iedereen met ambitie dat visueel nog het meeste pakt.
Blue in Green is een waarschuwing voor iedereen met ambitie dat visueel nog het meeste pakt.
4/5
Total Score

Raak

  • Er zit muziek in de tekeningen
  • Horror op onverwachte momenten

Braak

  • Niet een heel vernieuwend verhaal
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels