Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

omen obelisk

HP Omen Obelisk review: aantrekkelijke gaming tower

Reeds op Gamescom mocht ik de HP Obelisk aanschouwen en die voelde als een frisse adem in de wereld van de gaming desktops. Plots gooiden de PR-mensen met termen als “upgradebaar” en “standaardonderdelen”. Het heeft even geduurd, maar nu heb ik eindelijk de HP Omen Obelisk op mijn bureau staan.

Processor: Intel Core i7 8700 (3,2 GHz quadcore, boost tot 4,6 GHz)
Grafische Kaart: Nvidia Geforce GTX 1070 met 8GB geheugen
RAM: 16GB DDR4 (2666 MHz)
Opslag: 512GB NVMe SSD en 1TB SATA HDD
Netwerk: LAN 10/100/1000 MBit/s, Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac en Bluetooth
Poorten: USB 3.1 Type C, 7x USB 3.1, HDMI 2.0, 3x DisplayPort, DVI, ethernetaansluiting, audiojack, microfooningang
Software: Windows 10 Home
Prijs: 1.419 euro

De Obelisk ziet er bij de eerste oogopslag vrij standaard uit, maar weet toch de typische HP Omen designtrekken te verwerken. Denk daarbij aan zwarte lijnen met rode accenten, het Omen logo vooraan en lichtjes. Gelukkig houdt HP het bijzonder sober en wordt de Obelisk niet getroffen door de schreeuwerigheid die veel gamingtoestellen plaagt. Links vinden we een glazen paneel dat uitkijkt op de ingewanden van de Obelisk. Op het paneel vinden we een subtiel Omen logo.

Het paneel is eenvoudig te openen door een knop in te drukken achteraan. Binnenin merk ik naast het standaard micro-ATX moederbord een stevige grafische kaart op, een enkele geheugenlat en een ietwat verdacht uitziende koeler. Die enkele geheugenlat van 16GB is wat vreemd: de meeste fabrikanten opteren voor twee latjes van 8GB zodat het geheugen in dual channel modus kan werken. De theorie is dat de processor zo de twee latjes tegelijk kan aanspreken en zo dus de geheugenbandbreedte verdubbelt. In de praktijk blijkt deze verbetering wat tegen te vallen: we spreken eerder over een paar procenten bij sommige benchmarks. Voor gaming blijkt dit echter weinig tot niet uit te maken en dan verkies ik de oplossing van HP. Zo kan je eenvoudig een geheugenlatje van 16GB bijprikken om het werkgeheugen te verdubbelen tot 32GB.

Minder ben ik te spreken over de koeler. Deze ziet er zo generiek en standaard uit dat ik initieel vreesde voor de temperaturen. In de praktijk weet de koeler het systeem echter goed koel te houden en dat zelfs zonder erg luid te worden. Mijn kritiek is van ook vooral esthetisch: wetende dat de HP Omen Obelisk een inkijkvenster ging krijgen hadden de ingenieurs best een mooier ogende of grotere koeler kunnen kiezen. Achteraan in de kast vinden we trouwens de enige andere ventilator terug. Deze blaast naar buiten. Alle lucht wordt binnengetrokken langs de onderkant van de Obelisk. Deze staat niet op hoge poten, dus dat hou je best in de gaten als je deze toren op een tapijt of andere zachte ondergrond zou willen plaatsen.

HP focust met zijn Omen-gamma natuurlijk op gaming en dat valt bij de Obelisk op door de Nvidia Geforce GTX 1070. Deze draait probleemloos alle titels op 1080p en 1440p. De timing is wel wat jammer: na de release van de Geforce RTX kaarten loop je nu natuurlijk al direct een generatie achter. Er zijn inmiddels wel al andere configuraties beschikbaar die wel over een RTX-kaart beschikken.

Mijn persoonlijke hamvraag is altijd “kopen of bouwen”. Ik geef toe dat niet iedereen de vaardigheden of geduld heeft om zelf een desktop pc in elkaar te schroeven, maar het geeft een goede indruk van wat je krijgt voor je geld. Deze configuratie van de HP Omen Obelisk zou me 1377 euro kosten om zelf te bouwen. Dat is erg dicht bij de prijs van 1419 euro die HP op de Omen kleeft.

Elk onderdeel is standaard en kan gewoon vervangen worden.

HP heeft met de Omen Obelisk een leuke pc in handen. Elk onderdeel is standaard en kan gewoon vervangen worden. De HP Omen Obelisk kan de basis vormen voor een toekomst vol gaming.

PS: Kleine tip voor je zoekopdrachten: sommige webshops vermelden HP Omen 875 en dus niet de veel beter klinkende Obelisk.

Met dank aan Bart Callant voor de hulp bij de foto’s.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels