Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Geekster Speelt #58: Chimera Squad en Streets of Rage 4

Dag beste Geeksters! In Geekster Speelt gaan we kort in op het spel waarmee we ons de laatste tijd bezig gehouden hebben. Soms is dat een grote release, soms is dat een kleintje dat misschien door de mazen van het net is geglipt, of een spel dat al jaren geleden is uitgekomen. Een videospel, een bordspel of nog iets anders: het kan allemaal. De voorbije weken kon het volgende ons boeien:

XCOM: Chimera Squad

Michiel: Opeens was er de aankonding dat er over twee weken een nieuwe XCOM zou zijn: Chimera Squad. Voor slechts 10 euro (toen het uitkwam) kon ik dat niet laten liggen. Chimera Squad is een korter maar best fijn spel in de XCOM-reeks en is een officieel vervolg op XCOM 2 en War of the Chosen. Nadat de Elders tegengehouden zijn op het einde van het vorige spel, zijn er nog steeds een aantal aliens gestrand op aarde. Om verder conflict te vermijden, probeert de mensheid ermee samen te leven. Chimera Squad is een elite politie-eenheid (geleid door Jane Kelly!) bestaande uit zowel mensen als aliens, die de politie moet bijstaan bij moeilijke gevallen. In tegenstelling tot de vorige games, speel je hier met 11 voorafgemaakte personages die hun eigen geschiedenis, uiterlijk en voice actors hebben. Dit zorgt er misschien voor dat je je soldaten/agenten niet meer supergrappig kan kleden, maar het past wel in het verhaal. Chimera Squad moet drie groepen terroristen uitschakelen die het leven in CIty 31 moeilijker maken.

De vertrouwde gameplay, maar nu zitten er ook aliens in je team je personages doen hun acties niet meer vlak na elkaar. © 2K Games

Chimera Squad heeft nog steeds de geliefde gameplay: tactische turn-based combat waarbij je standaard twee acties per beurt hebt en zelfs schoten met 97% kans kunnen missen. Dé grootste veranderingen zijn dat je niet meer de map moet doorlopen op zoek naar vijanden, en dat niet meer al je agenten tegelijkertijd kunnen aanvallen. Elke missie bestaat immers uit een aantal automatische encounters, waarbij je in het begin altijd een inval kan doen (en misschien gratis al een vijand kan uitschakelen of verwonden). Je moet dus niet meer aan overwatch creep doen over de hele map, en het spel gaat daardoor sneller. Aangezien je agenten en de vijanden nu hun beurten door elkaar gestrengeld nemen, is het tactisch denken wel veranderd: Focus je op die ene krachtige vijand, of probeer je de vijand die de volgende beurt heeft uit te schakelen? Dat je nu ook zelf een Muton, Sectoid of Viper kan gebruiken is wel heel leuk. Ook is het fijn dat je extra beloningen krijgt door vijanden te arresteren – lees: de kop in te slaan tot ze bewusteloos zijn (are we the bad guys?) – in plaats van te doden. Buiten de gevechten heb je een tactische map waar je je missie kan kiezen en de stad kan versterken, maar heel interessant is die niet.

Sectoid conspiracy talk show host! © 2K Games

XCOM: Chimera Squad is een leuke ervaring en een must voor XCOM-liefhebbers (zolang ze de veranderingen kunnen pruimen), hoewel sommige personages veel beter lijken dan andere en het op het einde van de campagne een beetje té repetitief wordt.

Streets of Rage 4

Dennis: Zeg je jaren negentig dan zeg je boybands, je jasje binnenste buiten dragen, Friends en natuurlijk Beat’em ups. Het type videogame waarin je van de linkerkant van het scherm naar de rechterkant loopt en alles in elkaar slaat wat je tegen komt.

De koning van dat genre was natuurlijk de Streets of Rage-reeks. Met name de tweede game geldt als een absolute klassieker. In deze game kruip je in de rol van een ex-poltieagent die zijn of haar stad wil bevrijden van de corrumperende invloed van Mr. X en zijn kornuiten.  Het genre stierf, met de opkomst van de 3d-videokaarten, een stille dood. Streets of Rage 3 was in 1994 de laatste game.. tot nu!

In Streets of Rage 4 kom je je oude vrienden Axel en Blaze weer tegen. Dit keer zijn het de kinderen van Mr. X die de buurten van de stad onveilig maken. Dat is het enige wat hetzelfde is gebleven. Voor de rest zijn de veranderingen spectaculair.

De graphics zijn cel shaded. Het geeft een nieuw fris uiterlijk aan deze reeks. De personages ogen strakker en de decors zijn vormgegeven als de achtergronden in stripverhalen. Hetzelfde geld trouwens voor de tussenliggende filmpjes.

Je moet nog steeds van alles in elkaar slaan, maar domweg op de knoppen rammen is er niet meer bij. De vijanden zijn redelijk intelligent en vrij sterk. Je zult als speler vaker tactieken moeten gebruiken om je uit handen van de hordes gangsters te houden. Je kunt het decor gebruiken als een extra manier om je vijanden te verslaan. Er zijn veel extra’s die je kunt unlocken waaronder nieuwe personages en retro uitvoeringen van oude bekenden. Oude fans zoals yours truly kunnen hun hartje ophalen aan de vele easter eggs.

© Nintendo

Dit is echt een hele toffe game en misschien wel het beste deel uit de serie tot nu toe.

Geekster

Waar ben jij de voorbije week mee bezig geweest? Was er een videospel waardoor je je console of je pc-scherm niet kon verlaten of heb je met vrienden een leuk bordspel uitgeprobeerd? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Discord.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels